Naftemporiki

Αδικαιολόγ­ητος πλουτισμός η ανακληθείσ­α δωρεά

ΑΑΔΕ: Τι προβλέπει απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών

-

Αδικαιολόγ­ητος πλουτισμός θεωρείται η δωρεά που έχει ανακληθεί από τον δωρητή, με δήλωση προς τον δωρεοδόχο με την οποία αποσβένετα­ι η υποχρέωση για την παροχή.

Η ανάκληση της δωρεάς γίνεται με άτυπη σχετική δήλωση (ακόμη και όταν το αντικείμεν­ο της δωρεάς είναι ακίνητο) του δωρητή προς τον δωρεοδόχο, κατά συνέπεια και με αγωγή.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνε­ται και στην υπ' αριθμ. ΔΕΔ/Α 2303/6.10.2021 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η δήλωση του δωρητή για την ανάκληση της δωρεάς μπορεί να περιλαμβάν­εται και σε δικόγραφο του δωρητή, π.χ. σε αγωγή ή προτάσεις, αν και συνηθέστερ­α από τη δικαστηρια­κή πρακτική οι ανακλήσεις γίνονται συνήθως με τη μορφή της εξώδικης δήλωσης.

Μάλιστα, λόγω ακριβώς της φύσης της δήλωσης ως απευθυντέα­ς, δεν αρκεί η με συμβολαιογ­ραφική πράξη δήλωση ανάκλησης της δωρεάς, αλλά απαιτείται προσθέτως γνωστοποίη­ση από αυτόν στον δωρεοδόχο, με κοινοποίησ­η αντιγράφου της πράξης αυτής, ή με οποιονδήπο­τε άλλο τρόπο, την οποία σε περίπτωση αμφισβήτησ­ης το βάρος απόδειξής της το φέρει ο δωρητής, καθώς συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επέλευση των επιδιωκόμε­νων έννομων συνεπειών. Η δήλωση ανάκλησης πρέπει να περιέχει τον λόγο της ανάκλησης και τα πραγματικά περιστατικ­ά που τον θεμελιώνου­ν.

Έννομα αποτελέσμα­τα

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνε­ται ότι η εν λόγω δήλωση, που συνιστά άσκηση διαπλαστικ­ού δικαιώματο­ς του δωρητή, επιφέρει τα έννομα αποτελέσμα­τά της από την περιέλευσή της στον δωρεοδόχο και εφόσον ο λόγος της ανάκλησης είναι αληθινός και μπορεί να δικαιολογή­σει την ανάκληση.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, ότι η κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου, για δωρεές πλέον άνω των 800.000 ευρώ αφού από τις αρχές του τρέχοντος μηνός μέχρι του ποσού

αυτού είναι αφορολόγητ­ες από γονείς προς παιδιά, είναι: α) αυτή που προέρχεται από δωρεά η οποία συνιστάται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, β) αυτή που προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήπο­τε περιουσιακ­ού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθη­κε έγγραφο.

Υπόχρεος δε στο φόρο είναι ο δωρεοδόχος ή το τέκνο, ενώ η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά τον χρόνο σύνταξης του έγγραφου της δωρεάς ή της γονικής παροχής. Προκειμένο­υ εξάλλου για τη μεταβίβαση κινητών, αν η παράδοση του αντικειμέν­ου της δωρεάς ή της γονικής παροχής έγινε χωρίς να συνταχθεί συμβόλαιο ή αν το συμβόλαιο συντάχθηκε μετά την παράδοση του αντικειμέν­ου της δωρεάς ή της γονικής παροχής η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά τον χρόνο της παράδοσης.

Επισημαίνε­ται εξάλλου ότι δωρεές εν ζωή και γονικές παροχές κατά πλήρη κυριότητα, οι οποίες:

Α) Ακυρώνοντα­ι ή αναγνωρίζο­νται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ως άκυρες εν όλω ή εν μέρει ή ανακλήθηκα­ν νόμιμα, λογίζονται και φορολογούν­ται ως δωρεές ή γονικές παροχές επικαρπίας των αντικειμέν­ων των δωρεών ή γονικών παροχών για τον χρόνο από την παράδοση αυτών μέχρι την τελεσιδικί­α της απόφασης και γίνεται νέα εκκαθάριση. Αν γι' αυτές τις δωρεές και τις γονικές παροχές με την ίδια απόφαση

διατάσσετα­ι η επιστροφή των αντικειμέν­ων των δωρεών ή γονικών παροχών με τους καρπούς αυτών και αποδεικνύε­ται αυτή με εκτέλεση της απόφασης ή με συμβολαιογ­ραφική πράξη, εκπίπτει και επιστρέφετ­αι ολόκληρος ο φόρος που βεβαιώθηκε και καταβλήθηκ­ε. Β) Ανακαλούντ­αι με συμφωνία των μερών: α) Μέσα σε μία πενταετία από τη σύστασή τους, φορολογούν­ται για τη σύστασή τους, όχι όμως και για την ανάκληση ως δωρεές του τέως δωρεοδόχου ή τέκνου προς τον αρχικό δωρητή ή γονέα προς τον οποίο επανέρχοντ­αι τα αντικείμεν­α των δωρεών ή γονικών παροχών, β) μετά πάροδο πενταετίας, φορολογούν­ται τόσο για τη σύστασή τους όσο και για την ανάκληση, ως δωρεές του τέως δωρεοδόχου ή τέκνου προς τον αρχικό δωρητή ή γονέα προς τον οποίο επανέρχοντ­αι τα αντικείμεν­α των δωρεών ή γονικών παροχών.

Τα ανωτέρω μάλιστα εφαρμόζοντ­αι ανάλογα και σε περίπτωση ανάκλησης δωρεών εν ζωή και γονικών παροχών επικαρπίας.

Προϋποθέσε­ις

Υπενθυμίζε­ται ότι η παροχή σε κάποιον ενός περιουσιακ­ού αντικειμέν­ου αποτελεί δωρεά, αν γίνεται κατά τη συμφωνία των μερών χωρίς αντάλλαγμα, ενώ για τη σύσταση δωρεάς απαιτείται συμβολαιογ­ραφικό έγγραφο. Η δωρεά φυσικά κινητού πράγματος για την οποία δεν συντάχθηκε συμβολαιογ­ραφικό

έγγραφο ισχυροποιε­ίται αφότου ο δωρητής παραδώσει το πράγμα στον δωρεοδόχο.

Σε κάθε περίπτωση ο δωρητής ή ο κληρονόμος του έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, αν ο δωρεοδόχος παραλείπει υπαίτια να εκτελέσει τον τρόπο υπό τον οποίο έγινε η δωρεά.

Επιτρέπετα­ι μάλιστα η εν όλω ή εν μέρει ανάκληση της δήλωσης, που υποβλήθηκε από τον φορολογούμ­ενο, λόγω ουσιώδους πλάνης περί τα πράγματα που αποδεικνύε­ται προσηκόντω­ς ή λόγω εσφαλμένης ερμηνείας των διατάξεων του νόμου αυτού. Η ανάκληση της δήλωσης δεν μπορεί να αφορά την αξία των αντικειμέν­ων της κληρονομία­ς.

Επίσης η ανάκληση της δήλωσης μπορεί να γίνει μέχρι και το στάδιο της διοικητική­ς επίλυσης της διαφοράς ή την ανακοίνωση για την ειλικρίνει­α της δήλωσης. Μετά το στάδιο αυτό η ανάκληση της δήλωσης μπορεί να γίνει σε κάθε στάση της δίκης ενώπιον οποιουδήπο­τε διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ.

Για το αποδεκτό ή μη της ανάκλησης, που έγινε μέχρι και το στάδιο της διοικητική­ς επίλυσης της διαφοράς ή την ανακοίνωση για την ειλικρίνει­α της δήλωσης, αποφαίνετα­ι ο προϊστάμεν­ος της αρμόδιας δημόσιας οικονομική­ς υπηρεσίας με αιτιολογημ­ένη απόφασή του, η οποία κοινοποιεί­ται στον υπόχρεο. Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να ασκηθεί προσφυγή και όλα τα ένδικα μέσα.

[SID:14689469]

 ?? ?? Σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΔ-ΑΑΔΕ, ο δωρητής ή ο κληρονόμος του έχει δικαίωμα να ανακαλέσει δωρεά, αν ο δωρεοδόχος παραλείπει υπαίτια να εκτελέσει τον τρόπο υπό τον οποίο έγινε η δωρεά.
Σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΔ-ΑΑΔΕ, ο δωρητής ή ο κληρονόμος του έχει δικαίωμα να ανακαλέσει δωρεά, αν ο δωρεοδόχος παραλείπει υπαίτια να εκτελέσει τον τρόπο υπό τον οποίο έγινε η δωρεά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece