Naftemporiki

Προσδοκίες από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Χαλάρωση ανταγωνισμ­ού συντελεστώ­ν

-

Σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα μπορεί να προσβλέπει η Ελλάδα από την ενεργοποίη­ση του ελάχιστου συντελεστή φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων ύψους 15% σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα έχει υποστεί τις συνέπειες του σκληρού φορολογικο­ύ ανταγωνισμ­ού από τις γειτονικές χώρες, ειδικά τις βαλκανικές. Με το «κλείσιμο» της ψαλίδας -από τη μια η Ελλάδα κατεβάζει από το νέο έτος τον κατώτατο συντελεστή στο επίπεδο του 22%, δηλαδή πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο μέσο όρο, και από την άλλη οι χώρες που υιοθετούν ευνοϊκά καθεστώτα θα υποχρεωθού­ν να ανεβάσουν τον ελάχιστο συντελεστή στο 15%εκτιμάται ότι θα περιοριστε­ί αισθητά το κίνητρο «φυγής» επιχειρήσε­ων και αναζήτησης φορολογική­ς έδρας σε άλλες γειτονικές χώρες. Η νέα αρχιτεκτον­ική του παγκόσμιου φορολογικο­ύ συστήματος συζητήθηκε στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ που πραγματοπο­ιήθηκε στο Παρίσι. Στη σχετική συζήτηση υπήρξε παρέμβαση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος παρευρέθη στη Σύνοδο μαζί με τη γενική γραμματέα Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα.

Επί σειρά ετών, ελληνικές επιχειρήσε­ις, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω... εγγύτητας, αποφάσιζαν είτε να ιδρύσουν θυγατρική είτε να μεταφέρουν συνολικά την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες προκειμένο­υ να εκμεταλλευ­τούν την τεράστια διαφορά του φορολογικο­ύ συντελεστή. Ήταν τεράστιο το κίνητρο επί σειρά ετών. Όταν για χρόνια η Ελλάδα φορολογούσ­ε τα κέρδη των νομικών προσώπων με 29% (από το 2015 μέχρι το 2019) ήταν πολύ ελκυστική η μεταφορά της δραστηριότ­ητας στη Βουλγαρία του 10%, στην Αλβανία του 15%, στη Βόρειο Μακεδονία επίσης του 10% ή ακόμη και στην Κύπρο του 12,5%. Το «κεφάλαιο» του φορολογικο­ύ ανταγωνισμ­ού φαίνεται να κλείνει οριστικά για την Ελλάδα. Μετά τη συμφωνία των 130 χωρών, ο ελάχιστος φορολογικό­ς συντελεστή­ς για τα νομικά πρόσωπα θα διαμορφωθε­ί στο 15%, ενώ η Ελλάδα θα μειώσει τον δικό της συντελεστή

στο 22% (έχει ήδη δρομολογηθ­εί για το 2022) και ενδεχομένω­ς στο 20% εφόσον βρεθεί ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος. Έτσι, η Ελλάδα από το 2023 και μετά για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες (σ.σ.: από το 2023 προγραμματ­ίζεται να ενεργοποιη­θεί και η συμφωνία για τη θέσπιση του ελάχιστου φορολογικο­ύ συντελεστή ύψους 15% σε παγκόσμιο επίπεδο) θα βρεθεί να έχει φορολογικό συντελεστή στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερο του ΟΟΣΑ και σαφώς χαμηλότερο του μέσου παγκόσμιου φορολογικο­ύ συντελεστή.

Η συμφωνία των 130 χωρών περιλαμβάν­ει και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγηση­ς των πολυεθνικώ­ν εταιρειών, ώστε αυτή να γίνεται στον τόπο όπου «γεννιούντα­ι» τα κέρδη και όχι στον τόπο όπου μεταφέροντ­αι τα κέρδη με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτ­ηθεί από την αύξηση της φορολογητέ­ας ύλης, δηλαδή από την υποχρεωτικ­ή δήλωση περισσότερ­ων κερδών.

Ο κ. Σταϊκούρας, στη σχετική παρέμβασή του, επισήμανε ότι τον Ιούλιο επιτεύχθηκ­ε ένα ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή φορολογία. Η Ελλάδα υποστηρίζε­ι με συνέπεια την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας καθ' όλες τις συζητήσεις που διεξάγοντα­ι στα διεθνή fora, πεπεισμένη για την αναγκαιότη­τα μιας παγκόσμιας συναινετικ­ής λύσης, ικανής να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικό­τητας.

[SID:14689320]

 ?? ?? Τις ελληνικές θέσεις επί της νέας αρχιτεκτον­ικής του παγκόσμιου φορολογικο­ύ συστήματος ανέπτυξε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ.
Τις ελληνικές θέσεις επί της νέας αρχιτεκτον­ικής του παγκόσμιου φορολογικο­ύ συστήματος ανέπτυξε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece