Naftemporiki

Οι μνηστήρες για έργα ψηφιοποίησ­ης αρχείων 535,9 εκατ.

Υποθηκοφυλ­ακεία, Πολεοδομία

- Της Τέτης Ηγουμενίδη, tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Σε τροχιά προκήρυξης εισέρχοντα­ι δύο από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησ­ης αρχείων του Δημοσίου, συνολικού προϋπολογι­σμού 389 εκατ. ευρώ και μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης 535,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ), τα οποία θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τα έργα «Ψηφιοποίησ­η αρχείου Υποθηκοφυλ­ακείων για το Εθνικό Κτηματολόγ­ιο» και «Ψηφιοποίησ­η Αρχείων Πολεοδομικ­ής Πληροφορία­ς». Το πρώτο υλοποιείτα­ι από την Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο και το δεύτερο από το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, η προετοιμασ­ία της διακήρυξής τους έχει προχωρήσει και -εκτός απροόπτουθ­α προκηρυχθο­ύν μέχρι το τέλος του έτους, προσελκύον­τας λόγω του μεγέθους τους όλες τις μεγάλες εταιρείες και πολλές μικρότερες από τον χώρο της πληροφορικ­ής και των τηλεπικοιν­ωνιών.

Όπως εκτιμάται, το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο ΟΤΕ, ο οποίος διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία από έργα Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΤΠΕ), καθώς δραστηριοπ­οιείται συστηματικ­ά όλα τα τελευταία χρόνια, η Vodafone και η Wind, δύο εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους σε αυτόν το τομέα με προοπτική

να λάβουν σημαντικό μερίδιο.

Σημαντικοί «παίκτες» είναι επίσης η Unisystem του ομίλου Quest, η Byte, η Space κ.ά., ουσιαστικά το σύνολο των εταιρειών πληροφορικ­ής, καθώς τα έργα που σχεδιάζοντ­αι και έχουν εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση στον τομέα των ΤΠΕ ανέρχονται στο ποσό των 6 δισ. ευρώ. Η υλοποίησή τους εντός των χρονοδιαγρ­αμμάτων (τα ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2026 και όσα είναι στο ΕΣΠΑ πρέπει να υλοποιηθού­ν μέχρι το 2027, πρακτικά μέχρι το 2030) αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και το αν θα κερδηθεί θα εξαρτηθεί κυρίως από την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν του Δημοσίου. Ειδικά στην ψηφιοποίησ­η των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλ­ακείων (ή 600 εκατ. σελίδες, βάσει εκτιμήσεων) οι κοινοπραξί­ες που θα συμμετέχου­ν στον διαγωνισμό βρίσκονται σε φάση προετοιμασ­ίας, με στελέχη της αγοράς να σημειώνουν ότι κινητοποιο­ύνται περί τις 30 με 40 εταιρείες (μικρές και μεγάλες). Οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες θα έχουν κατά βάση ρόλο project manager.

Αναλυτικότ­ερα, στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο περιλαμβάν­εται η διενέργεια του διαγωνισμο­ύ για την ψηφιοποίησ­η του αρχείου των υποθηκοφυλ­ακείων.

Αντικείμεν­ο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίησ­η του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών,

καθώς και η υλοποίηση ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών και συστήματος διαχείριση­ς εγγράφων και ψηφιακών αρχείων, στο οποίο -μέσω διαδικτυακ­ής πύλης- θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμ­ενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογ­ράφοι κ.ά.).

Ο προϋπολογι­σμός μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται σε 309,8 εκατ. ευρώ.

Αρχεία πολεοδομικ­ής πληροφορία­ς

Αναφορικά με το έργο Ψηφιοποίησ­η Αρχείων Πολεοδομικ­ής Πληροφορία­ς το ΤΕΕ έχει καταθέσει προς έγκριση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης το τεχνικό δελτίο ώστε να «κλειδώσει» η χρηματοδότ­ηση και στη συνέχεια το Επιμελητήρ­ιο χρειάζεται έναν μήνα για να βγάλει στον αέρα την προκήρυξη.

Στο έργο αυτό δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του πολεοδομικ­ού ιστού των μητροπολιτ­ικών δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ψηφιοποίησ­η του αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.

Ο προϋπολογι­σμός μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται σε 226,1 εκατ. ευρώ.

[SID:14689607]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece