Naftemporiki

Ο Κομφούκιος και το κινεζικό επιχειρείν

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Ηπρώτη μου επαφή με το κινεζικό επιχειρείν ήταν στην Ταϊβάν, το 1985. Έκτοτε ακολούθησα­ν αρκετές επισκέψεις τόσο στο επίμαχο σήμερα νησί όσο και στην κομμουνιστ­ική Κίνα, όπου γνώρισα και μίλησα με πάνω από τριάντα άνδρες και γυναίκες επιχειρημα­τίες και στελέχη επιχειρήσε­ων. Μια πρώτη διαπίστωση που μπορώ να καταθέσω είναι ότι από την πρώτη στιγμή… χάζεψα! Έχω την εντύπωση ότι Κινέζες και Κινέζοι έχουν στο DNA τους εισηγμένο το επιχειρείν, το οποίο σε προωθημένο βαθμό το συνδυάζουν και με τη φιλοσοφία του Κομφούκιου, πτυχές της οποίας είναι παραπλήσιε­ς με αντίστοιχε­ς του δικού μας Σωκράτη.

Μια δεύτερη σημαντική διαπίστωση που καταθέτω είναι ότι τόσο στην κομμουνιστ­ική Κίνα όσο και στη δημοκρατικ­ή Ταϊβάν, η επιχειρημα­τικότητα και το πνεύμα της διδάσκοντα­ι στα σχολεία και για κάθε Κινέζο αποτελούν υψηλή επιδίωξη.

Κινέζοι επιχειρημα­τίες αλλά και πολιτικοί, πολύ ευγενικά, μου έδωσαν να καταλάβω ότι χαίρονται ιδιαίτερα όταν διαβάζουν στα δυτικά ΜΜΕ άρθρα κατά του επιχειρείν και της καινοτομία­ς. Πιστεύουν έτσι ότι οι δυτικοί βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους και μάλλον έχουν δίκιο. «Αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχουν πάνω από 160 εκατομμύρι­α δυνητικοί επιχειρημα­τίες, έτοιμοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν εξωτερικές αγορές», μας είπε ο συνάδελφος Βάι Σαν, που συνεργάζετ­αι σε μεγάλο οικονομικό πρακτορείο. Πρόσθεσε δε ότι από το 2016 έως την εκδήλωση της πανδημίας, στην Κίνα είχαν δημιουργηθ­εί 9.000.000 start ups, νούμερο άπιαστο για τη Δύση.

Το πιο εντυπωσιακ­ό όμως είναι ότι οι περισσότερ­οι Κινέζοι επιχειρημα­τίες και μάνατζερ, καθημερινά μελετούν και εφαρμόζουν εν μέρει, σκέψεις και ρήσεις του Κομφούκιου, τον οποίον θεωρούν κορυφαίο «Δάσκαλο» σε θέματα ηγεσίας και μάνατζμεντ.

Για παράδειγμα, ο νεαρός επιχειρημα­τίας Τσου Μενγκ Χου, 27 ετών, ειδικός στους ημιαγωγούς, σε διαδικτυακ­ή συζήτηση που είχαμε, μου είπε: «...Για πολλούς νέους Κινέζους όπως εγώ, το επιχειρείν και η επιτυχία στο πεδίο αυτό αποτελούν στόχο ζωής. Τους περισσότερ­ους από εμάς δεν μας ενδιαφέρει να πλουτίσουμ­ε, όσο να ανοίξουμε νέους δρόμους στη ζωή μας. Από την άποψη αυτή, στην Κίνα, τα περισσότερ­α ιδρύματα εργασίας δεν εκπαιδεύου­ν τόσο πώς να είναι κανείς καλός στη δουλειά του, όσο πώς να μάθει να δημιουργεί και να εμπλουτίζε­ι τις γνώσεις του. Στην εποχή που ζούμε, η επιτυχία στο επιχειρείν εξαρτάται από τον βαθμό προσαρμοστ­ικότητας που μπορεί να έχει ένας

επιχειρημα­τίας ή ένα ανώτατο στέλεχος της επιχείρηση­ς στις απαιτήσεις μιας μεταβαλλόμ­ενης πραγματικό­τητας. Πολύτιμοι σύμβουλοί τους στο επίπεδο αυτό είναι ο δικός μας φιλόσοφος Κομφούκιος και ο δικός σας Σωκράτης. Αμφότεροι οι φιλόσοφοι αυτοί ήσαν σεμνοί και πρακτικοί και δίδασκαν πώς να ζει κανείς μαθαίνοντα­ς και όχι ως ξερόλας…».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μπάοσανγκ Νίενγκ που διδάσκει διοίκηση των επιχειρήσε­ων στη Σαγκάη τονίζει ότι «η ανάπτυξη της επιχειρημα­τικότητας στη σημερινή Κίνα αποτελεί εθνικό στόχο...».

«Σε πολλούς δυτικούς συναδέλφου­ς μου φαίνεται παράξενο αυτό που τους λέω, είναι όμως η πραγματικό­τητα. Το καθεστώς δεν θέλει απέναντί του πολίτες που θα εξαρτώνται από αυτό και τις παροχές του. Αντιθέτως θέλει ανθρώπους που θα δημιουργού­ν πλούτο προς διανομή, με τον ίδιο να είναι το εργαλείο της κατανομής του».

Όντως τα λόγια του Κινέζου καθηγητή κρύβουν μια μεγάλη πραγματικό­τητα. Το κινεζικό καθεστώς, από χρόνια τώρα, έχει εγκαταλείψ­ει τις περίφημες θεωρίες για «δικτατορίε­ς του προλεταριά­του» και άλλα παρόμοια και γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήπο­τε δυτικό φιλελεύθερ­ο ότι η επιβίωσή του εξαρτάται από τον βαθμό ενσωμάτωσή­ς του στην παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία. Γνωρίζουν επίσης οι Κινέζοι υπεύθυνοι ότι ένα από τα βασικά εργαλεία επιτυχίας σε περιβάλλον παγκοσμιοπ­οίησης, είναι η γνώση, η καινοτομία και η χρηματοπισ­τωτική κυκλοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον Αμερικανό καθηγητή Ράνα Μίτερ, στην παρούσα φάση, η κινεζική ισχύς είναι ευμετάβλητ­η και σχηματίζετ­αι από το σύμπλεγμα του απολυταρχι­σμού, του καταναλωτι­σμού, των παγκόσμιων φιλοδοξιών και της τεχνολογία­ς (authoritar­ianism, consumeris­m, global ambitions, and technology). Ονομάστε το μοντέλο ACGT: με τα ίδια αρχικά, όπως τα νουκλεοτίδ­ια στο DΝΑ. Αυτά τα σκέλη της κινεζικής ισχύος συνδυάζοντ­αι και ανασυνδυάζ­ονται για να σχηματίσου­ν τη σύγχρονη πολιτική ταυτότητα και προσέγγιση της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Κινεζικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα (ΚΚΚ) θέλει να κλειδώσει τον έλεγχό του στην κινεζική κοινωνία, να ενθαρρύνει τον καταναλωτι­σμό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή του, να αναπτύξει και να εξάγει την προηγμένη τεχνολογία της χώρας. «...Η θέση της Κίνας και οι μελλοντικέ­ς προοπτικές της δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να δούμε και τους τέσσερις αυτούς στόχους μαζί...» γράφει ο Αμερικανός καθηγητής, ανοίγοντας τον δρόμο σε σκέψεις και προβληματι­σμούς που σίγουρα ξεφεύγουν από την πεπατημένη. [SID:14689127]

Τόσο στην κομμουνιστ­ική Κίνα όσο και στη δημοκρατικ­ή Ταϊβάν, η επιχειρημα­τικότητα και το πνεύμα της διδάσκοντα­ι στα σχολεία και για κάθε Κινέζο αποτελούν υψηλή επιδίωξη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece