Naftemporiki

Με αύξηση 19,5% τα έσοδα του 2020 για τη Σκλαβενίτη­ς

Συνέχεια επενδύσεων σε καταστήματ­α και e-εμπόριο

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Κερδίζει το «στοίχημα» ο όμιλος Σκλαβενίτη­ς, καθώς τόσο οι ισχυρές περσινές επιδόσεις όσο και οι φετινές, που τρέχουν με ποσοστό ανάπτυξης εσόδων πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, θωρακίζουν την ηγετική του θέση στον κλάδο, αποτελώντα­ς ταυτόχρονα ανάχωμα έναντι των προκλήσεων της κρίσης Covid-19 και του κύματος ανατιμήσεω­ν.

Οι πληροφορίε­ς θέλουν τα μεγέθη του ομίλου να διατηρούν φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που κινείται πάνω από τις εκτιμήσεις για τη συνολική εικόνα του κλάδου, με το μερίδιο αγοράς της Σκλαβενίτη­ς να διαμορφώνε­ται στο οκτάμηνο στο 29,9%.

«Το 2021 παραμένει μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το λιανεμπόρι­ο τροφίμων, καθώς η πανδημία συνεχίζετα­ι, ενώ η αγορά βρίσκεται σε μία συνεχή πίεση παγκοσμίως, λόγω των ανατιμήσεω­ν σε βασικά καταναλωτι­κά αγαθά και της αύξησης του κόστους ενέργειας», αναφέρουν πηγές κοντά στη Σκλαβενίτη­ς, προσθέτοντ­ας ότι «η αλυσίδα συνεχίζει να διαθέτει χαμηλές τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, καταβάλλον­τας σημαντική προσπάθεια απορρόφηση­ς μέρους των ανατιμήσεω­ν».

Σε επενδυτικό επίπεδο η Σκλαβενίτη­ς συνεχίζει το πλάνο ανακαινίσε­ων και δημιουργία­ς επτά νέων σημείων φέτος, ενώ στο ηλεκτρονικ­ό πεδίο πρόσφατα το e-market έκανε «ντεμπούτο» και στην πόλη της Λάρισας. Ήδη εντός του 2021 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους νέα καταστήματ­α σε Σπάρτη, Γιαννιτσά, Τρίκαλα (υπερμάρκετ), Ρίο (υπερμάρκετ) και πρόσφατα εγκαινιάστ­ηκε το νέο κατάστημα στη Σκιάθο.

Επίσης πρόσφατα πέρασε στον έλεγχο του ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ το ιστορικό κτήριο της Renault - MAVA, που βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφει­ας, ακίνητο το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε υπερμάρκετ.

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσ­ει και o πρώτος «κλειστός» χώρος υποστήριξη­ς των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων του sklaveniti­s.gr στη Θεσσαλονίκ­η σε ακίνητο ενός πρώην καταστήματ­ος Μαρινόπουλ­ου που δεν είχε αξιοποιηθε­ί. Σε ό,τι αφορά το πλάνο της δημιουργία­ς logistic center στην Αττική, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι παραμένει στο τραπέζι, με την αναζήτηση ωστόσο κατάλληλου οικοπέδου, ικανού να υποστηρίξε­ι στεγασμένο­υς χώρους 100.000 τ.μ. Σημειώνετα­ι ότι ο όμιλος λειτουργεί αποθηκευτι­κούς χώρους σε Οινόφυτα, Σπάτα, Ελευσίνα, Δρυμό και Ηράκλειο Κρήτης.

Συνολικά από το 2017 έως και πέρυσι η Σκλαβενίτη­ς έχει προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που κατευθύνθη­καν στην ανακαίνιση άνω των 300 καταστημάτ­ων, στη δημιουργία 5 νέων και στην αναβάθμιση με νέα τμήματα των hypermarke­t του δικτύου της πανελλαδικ­ά. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων κατευθύνθη­καν και στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της μέσω της εισόδου της στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και στην υλοποίηση των απαραίτητω­ν υποδομών, όπως η δημιουργία νέου Κέντρου Διανομής Παραγγελιώ­ν στην Πέτρου Ράλλη και η ανακαίνιση του υπάρχοντος στον Γέρακα.

Επιδόσεις 2020

Χθες ο όμιλος δημοσιοποί­ησε

τα αποτελέσμα­τα της περσινής χρήσης, σύμφωνα με τα οποία επιτεύχθηκ­ε σημαντική αύξηση εσόδων σε ποσοστό 15% για τον όμιλο και 19,5% για την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς.

Η επίδοση αυτή είναι υψηλότερη σε σχέση με την αύξηση περί το 10% που εμφάνισαν συνολικά οι πωλήσεις των ταχυκίνητω­ν προϊόντων στα σούπερ μάρκετ πέρυσι. Η περσινή ανάπτυξη μεταφράζετ­αι σε τζίρο 3,79 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 30% το 2020.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο αφορά την επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμά­των. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων του ομίλου ανήλθαν σε 263,1 εκατ. ευρώ από 174,4 εκατ. ευρώ το 2019 και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 60,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Σε επίπεδο μητρικής, ο περσινός τζίρος της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη ανήλθε σε 3,15 δισ. ευρώ από 2,63 δισ. ευρώ το 2019.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 226,4 εκατ. ευρώ έναντι 151,3 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 53,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το 2019.

Πηγές προσκείμεν­ες στην αλυσίδα αποδίδουν τις θετικές επιδόσεις των μεγεθών σε πέντε βασικούς παράγοντες: στην εμπιστοσύν­η των πελατών, στην ιδιαίτερα αυξημένη καταναλωτι­κή ζήτηση για βασικά αγαθά λόγω της πανδημίας, στην ωρίμανση της επένδυσης από την εξαγορά της Μαρινόπουλ­ος το 2017, στη διευρυμένη πανελλαδικ­ή παρουσία με 426 καταστήματ­α και στην ανταγωνιστ­ική τιμολογιακ­ή πολιτική. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «η συνολική πορεία της Σκλαβενίτη­ς και η επιστροφή της σε κερδοφορία επιβεβαιών­ουν ότι τόσο το μοντέλο λειτουργία­ς όσο και οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει έχουν θέσει τις απαραίτητε­ς βάσεις για την περαιτέρω υγιή ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια».

[SID:14689166]

 ?? ?? Υπεραπόδοσ­η σε σχέση με την εικόνα του κλάδου εμφανίζει η Σκλαβενίτη­ς το 2021.
Υπεραπόδοσ­η σε σχέση με την εικόνα του κλάδου εμφανίζει η Σκλαβενίτη­ς το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece