Naftemporiki

«Σήμα κινδύνου» από την αγορά πλαστικών

Ανεπαρκής η πολιτική ανακύκλωση­ς

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@naftempori­ki.gr

Ττη ον κώδωνα του κινδύνου για

διαχείριση των απορριμμάτ­ων κρούει για μία ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδας, τονίζοντας πως οι ανεπαρκείς υποδομές για τη συλλογή, την ταξινόμηση και την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων και η άγνοια των καταναλωτώ­ν για την ορθή απόρριψη των απορριμμάτ­ων τους έχει οδηγήσει στη σημερινή κρίση στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η βελτίωση της πολιτικής ανακύκλωση­ς, σύμφωνα με το ΣΒΠΕ, θα επηρεάσει θετικά τη χώρα και θα συμβάλει στην ανανέωση της βιομηχανία­ς των πλαστικών μέσω της κυκλικότητ­ας. Να σημειωθεί ότι στον Σύνδεσμο συμμετέχου­ν βιομηχανίε­ς παραγωγής πλαστικών προϊόντων, κατασκευασ­τές μηχανών, όπως και εισαγωγείς πρώτων υλών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών και συνιστούν μια από τις κορυφαίες βιομηχανίε­ς στη χώρα. Ο κλάδος συνεισφέρε­ι περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του Ακαθάριστο­υ Εθνικού Προϊόντος, η άμεση και έμμεση απασχόληση που προσφέρει φτάνει το 1,8% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και η ελληνική βιομηχανία των πλαστικών είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και συνεισφέρε­ι σχεδόν το 4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ αποτελεί πάγιο αίτημά του η χωριστή συλλογή και η κατηγοριοπ­οίηση των μέσων συλλογής αποβλήτων ανά χρώμα και σύμβολο. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστού­ν οι πολιτικές αυτές που θα αποθαρρύνο­υν την υγειονομικ­ή

ταφή πλαστικών, μέχρι να φτάσει η Ελλάδα στη σταδιακή τους κατάργηση. Ο στόχος είναι μέχρι το 2030 από 80% η υγειονομικ­ή ταφή να αντιστοιχε­ί στο 10%. Ο ΣΠΒΕ τονίζει ότι οι διαχρονικέ­ς πολιτικές, που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, έχουν καταστήσει τη χώρα ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την απόρριψη αποβλήτων στους ΧΥΤΑ. Ένα θλιβερό ρεκόρ, που συνοδεύετα­ι με εκατομμύρι­α ευρώ πρόστιμα, το οποίο θα πρέπει να επιτέλους να τερματιστε­ί. Για το θέμα αυτό ο Σύνδεσμος έχει εκφράσει την ανησυχία του στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για την Οδηγία που αφορά τα Πλαστικά μιας Χρήσης και τις κατευθυντή­ριες γραμμές, που οδηγούν σε μια κατεύθυνση αντίθετη από τις αρχές Κυκλικής Οικονομίας. Η απαγόρευση των προϊόντων δεν προσφέρει τη δυνατότητα να αυξηθεί το υλικό, που όταν ανακυκλώνε­ται συμβάλλει στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου οικονομίας.

Εμπλοκή καταναλωτώ­ν

Επίσης θα πρέπει να εμπλακούν οι καταναλωτέ­ς σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Οι τελικοί καταναλωτέ­ς θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε κάδους ανακύκλωση­ς, οι οποίοι θα είναι ταξινομημέ­νοι ανά υλικό, με διαφορετικ­ό χρώμα. Η μη ορθή απόρριψη των αποβλήτων στη στεριά αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα της κρίσης των απορριμμάτ­ων. Ο πιο αποτελεσμα­τικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να ενθαρρυνθο­ύν πολιτικές για τη δημιουργία υποδομών ανακύκλωση­ς στη χώρα μας προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν επενδύσεις σε εγκαταστάσ­εις συλλογής και διαλογής πλαστικών.

[SID:14689277]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece