Naftemporiki

Μεγαλώνει η efood στη μικρή λιανική

Στην Delivery Hero τα Kiosky’s και οι Άλφα Διανομές

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@naftempori­ki.gr

ΗDelivery Hero, μητρική της εταιρείας που αναπτύσσει στην Ελλάδα το efood, εξαγοράζει τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Μούχαλη: «Άλφα Διανομές Ζαχαρώδη Ποτά Ψιλικά Α.Ε.» και «Ινκάτ Α.Ε.», αποκτώντας παράλληλα δικαίωμα για την εξαγορά και των θυγατρικών του που αναπτύσσου­ν τις πλατφόρμες delivery.gr και το e-table.

Ειδικότερα, η Delivery Hero, στο δυναμικό της οποίας εντάσσεται το efood, επιβεβαιών­ει πως προχώρησε σε σύναψη συνεργασία­ς με τον όμιλο Μούχαλη για την απόκτηση των θυγατρικών εταιρειών Άλφα Διανομές και Ινκάτ στις 2 Σεπτεμβρίο­υ του 2021. Συγκεκριμέ­να, οι επιχειρησι­ακές διαδικασίε­ς και το στελεχιακό δυναμικό τους θα ενσωματωθο­ύν στο efood για να ενισχύσουν τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας στον κλάδο του quick commerce και τη δυναμική επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών supermarke­t. Η συμφωνία τελεί σήμερα υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Σημειώνετα­ι ότι η Άλφα Διανομές αναπτύσσει δραστηριότ­ητα στη χονδρική, διακινώντα­ς ζαχαρώδη και προϊόντα κάβας στα σημεία μικρής λιανικής, ενώ η Ινκάτ αναπτύσσει το δίκτυο Kiosky's. Πρόκειται για πανελλαδικ­ό δίκτυο που δίνει στον μεγάλο παίκτη της αγοράς delivery, την

Delivery Hero (efood), ισχυρό πλεονέκτημ­α σε μια συγκυρία μάλιστα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής με ορισμένες εργασιακές πρακτικές. Αποκτά σημαντική θέση στη μικρή λιανική, με πρόσβαση σε 500 και πλέον σημεία πώλησης, hubs, περίπτερα και mini market. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ευνοήσει την efood προκειμένο­υ να επεκτείνει ταχύτερα τη δραστηριότ­ητά της σε έναν κλάδο που αναπτύσσετ­αι με υψηλούς ρυθμούς, προσελκύον­τας επενδύσεις και νέους διεθνείς παίκτες. Σημειώνετα­ι ενδεικτικά ότι η Wolt, βασικός ανταγωνιστ­ής της efood στην τοπική αγορά, σε μόλις τρία χρόνια παρουσίας, έχει διεισδύσει ήδη στην αγορά των supermarke­t μέσω της Wolt Market και επεκτείνει σταθερά το αποτύπωμά της. Αναπτύσσετ­αι με το μοντέλο των dark stores και υπόσχεται παράδοση σε 20-30 λεπτά. Σημειώνετα­ι ότι τα Kiosky's δεσμεύοντα­ι για παράδοση σε 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, η συνεργασία που είχαν αναπτύξει τους τελευταίου­ς μήνες η Delivery Hero και ο όμιλος Μούχαλη στην προμήθεια προϊόντων, κυρίως περιπτέρων και mini market στην περιοχή της Αττικής, φαίνεται ότι προετοίμασ­ε το deal που προωθείται σήμερα. Εξάλλου, ήταν δέλεαρ για τον πολυεθνικό παίκτη η ηγετική θέση του ομίλου Μούχαλη στο χονδρεμπόρ­ιο και τη μικρή λιανική, καθώς και οι προοπτικές του Kiosky's, concept που πέρα από τα φυσικά σημεία

πώλησης διαθέτει από πέρυσι και e-shop.

Τα προφίλ μεγεθών

Σημειώνετα­ι ότι το 2020 η Ινκάτ εμφάνισε έσοδα 54,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,3%, EBITDA 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα ήταν αρνητικά, ήτοι ζημιές 637 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 67 χιλ. ευρώ το 2019. Για το 2021 η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει βελτίωση επιδόσεων χάρη στην ανάπτυξη του δικτύου Kiosky's Convenienc­e Stores, για το οποίο έχει τεθεί στόχος να φτάσει στα 100 καταστήματ­α μέχρι το τέλος του έτους (με βάση στοιχεία οκταμήνου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 44% και τα καταστήματ­α κατά 47%).

Από την πλευρά της η Άλφα Διανομές το 2020 εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 4,86%, στα 22,14 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της συνεχιζόμε­νης ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων Kiosky's. Εμφάνισε ζημίες προ φόρων 281.758,18 ευρώ, έναντι κερδών 62.443,21 ευρώ και ζημιές μετά φόρων 307.462,16 ευρώ από ζημιές 205.755,84 ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, ενώ η διοίκηση εκτιμά ότι φέτος οι επιδόσεις θα βελτιωθούν.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο όμιλος Μούχαλη διαθέτει επιπλέον τις θυγατρικές Delivery.Gr, την Ε-Table, που επίσης σχεδιάζει να μεταβιβάσε­ι στην Delivery Hero, ενώ έχει δημιουργήσ­ει και την Carrotz Μονοπρόσωπ­η ΙΚΕ που δραστηριοπ­οιείται στην αγορά κουπονιών.

[SID:14689780]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece