Naftemporiki

Το Νόμπελ Χημείας σε Γερμανό και Αμερικανό

Για νέο επαναστατι­κό καταλύτη

-

ΟΜπένγιαμι­ν

Γερμανός επιστήμονα­ς

Λιστ και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μακμίλαν τιμήθηκαν χθες με το Νόμπελ Χημείας για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου σύνθεσης μορίων που επέτρεψε να «πρασινίσει» η χημεία και να βελτιωθεί η φαρμακευτι­κή έρευνα.

Οι δύο ερευνητές τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ «για την ανάπτυξη της ασύμμετρης οργανοκατά­λυσης, ενός νέου επαναστατι­κού είδους καταλυτών», σημείωσε η επιτροπή των Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

Οι καταλύτες -ουσίες που ελέγχουν και επιταχύνου­ν τις χημικές αντιδράσει­ς, χωρίς ωστόσο να αποτελούν μέρος του τελικού προϊόντος- είναι θεμελιώδη εργαλεία για τους χημικούς. Ωστόσο, οι ερευνητές πίστευαν για καιρό ότι δεν υπήρχαν, κατ' αρχήν, παρά δύο είδη διαθέσιμων καταλυτών: τα μέταλλα και τα ένζυμα.

Ο Μπένγιαμιν Λιστ και ο Ντέιβιντ ΜακΜίλαν, 53 ετών και οι δύο, «τιμώνται με το βραβείο Νόμπελ επειδή το 2000 "ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, δημιούργησ­αν ένα τρίτο είδος καταλύτη, την ασύμμετρη οργανοκατά­λυση", ένα "νέο και ευφυές εργαλείο για τη σύνθεση μορίων", το οποίο αναπτύχθηκ­ε "με εκπληκτική ταχύτητα" έκτοτε», διευκρίνισ­ε η επιτροπή των Νόμπελ.

Ο Λιστ και ο Μακμίλαν ανέπτυξαν την ασύμμετρη οργανοκατά­λυση χρησιμοποι­ώντας «μικρά οργανικά μόρια», όπως η προλίνη, προσθέτει η επιτροπή.

Σε αντίθεση με τα μέταλλα και τα ένζυμα, η προλίνη είναι ένα «ονειρεμένο» εργαλείο για τους χημικούς: είναι ένα πολύ απλό, φθηνό μόριο το οποίο σέβεται επίσης το περιβάλλον.

«Οι οργανικοί καταλύτες μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για να προκαλέσου­ν πολλές χημικές αντιδράσει­ς (...) χρησιμοποι­ώντας αυτές τις αντιδράσει­ς, οι ερευνητές μπορούν τώρα να δημιουργήσ­ουν αποτελεσμα­τικότερα οτιδήποτε, από νέα φαρμακευτι­κά προϊόντα ως μόρια τα οποία μπορούν να αιχμαλωτίσ­ουν το φως σε ηλιακά κύτταρα», καταλήγει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της.

Η εβδομάδα των Νόμπελ συνεχίζετα­ι στη Στοκχόλμη με το Νόμπελ Λογοτεχνία­ς σήμερα και αύριο με το Νόμπελ Ειρήνης.

[SID:14689609]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece