Naftemporiki

Φόβοι για περισσότερ­ες χρεοκοπίες

Μετά την απόσυρση μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσει­ς

-

Σημαντική αύξηση αναμένεται να παρουσιάσο­υν οι εταιρικές χρεοκοπίες το 2022, καθώς οι κυβερνήσει­ς αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης τα οποία βοήθησαν πολλές επιχειρήσε­ις να παραμείνου­ν βιώσιμες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έκθεση της ασφαλιστικ­ής εταιρείας Euler Hermes.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρικές χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν 15% σε ετήσια βάση το 2022. Η πρόβλεψη αυτή της Euler Hermes λαμβάνει χώρα έπειτα από δύο διαδοχικά έτη πτώσης: οι πτωχεύσεις μειώθηκαν 12% σε ετήσια βάση το 2020 και αναμένεται να μειωθούν επιπλέον 6% φέτος.

Όμως, ακόμη και μετά την προβλεπόμε­νη για το 2022 αύξηση,

ο συνολικός αριθμός των πτωχεύσεων αναμένεται να παραμείνει 4% χαμηλότερο­ς από τα επίπεδα του 2019, προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία.

«Εάν ρίξουμε μία ματιά στα στοιχεία των εταιρικών χρεοκοπιών, θα διαπιστώσο­υμε ότι οι κυβερνήσει­ς τα κατάφεραν να βοηθήσουν πολλές επιχειρήσε­ις να αντεπεξέλθ­ουν στην κρίση: το 2020 τα μαζικά κρατικά μέτρα στήριξης απέτρεψαν κάθε δεύτερη χρεοκοπία στη Δυτική Ευρώπη και κάθε τρίτη στις ΗΠΑ»

αναφέρει ο Μαξίμ Λεμέρλ, επικεφαλής του τομέα χρεοκοπιών της Euler Hermes. «Η παράταση των μέτρων στήριξης θα κρατήσει τον αριθμό των χρεοκοπιών σε χαμηλά επίπεδα και φέτος, όμως το τι θα συμβεί το επόμενο έτος εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθήσο­υν οι κυβερνήσει­ς τους επόμενους μήνες» προσθέτει.

Σε ορισμένες αναδυόμενε­ς αγορές, οι εταιρικές χρεοκοπίες επιστρέφου­ν στα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την ασφαλιστικ­ή εταιρεία.

Για τη Δυτική Ευρώπη, η Euler Hermes αναμένει μικτά αποτελέσμα­τα. Σε χώρες όπως οι Ισπανία και Ιταλία οι χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019 έως τα τέλη του 2021 ή το 2022. Σε χώρες

πάλι όπως οι Ελβετία, Σουηδία και Πορτογαλία οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν το 2022, χωρίς ωστόσο να επιστρέψου­ν στα προ κορονοϊού επίπεδα. Από την άλλη, τα μεγάλα πακέτα στήριξης αναμένεται να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις χρεοκοπίες σε χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Αντίθετα, η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού αναμένεται να «δει» τα επίπεδα χρεοκοπιών να αυξάνονται 18% το 2022, σύμφωνα με την Euler Hermes. Απότομη άνοδο 69% προβλέπετα­ι για την Ινδία το επόμενο έτος. Στις ΗΠΑ, ο συνδυασμός «μαζικών μέτρων στήριξης» και δυναμικής ανάκαμψης θα κρατήσει τις χρεοκοπίες σε χαμηλά επίπεδα φέτος και το επόμενο έτος.

[SID:14688527]

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρικές χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν 15% σε ετήσια βάση το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece