Naftemporiki

Στη σκιά της συμφωνίας οι διερευνητι­κές επαφές

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία - Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας

- Της Κατερίνας Κοκολιάρη kok@naftempori­ki.gr

Με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας να συζητείται σήμερα στη Βουλή, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της εν μέσω εντεινόμεν­ων προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας τον λόγο θα πάρουν ο πρωθυπουργ­ός και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτε­υσης, που αναμένεται να αναφερθούν ευρύτερα στα εθνικά θέματα.

Στο μεταξύ, στον 63ο γύρο των διερευνητι­κών επαφών -που πραγματοπο­ιήθηκε χθες έπειτα από έξι μήνες διακοπής- Ελλάδα και Τουρκία παρουσίασα­ν τις πάγιες θέσεις τους. «Λευκός καπνός» δεν βγήκε, καθώς το κλίμα ήταν εξαρχής φορτισμένο εξαιτίας των πρόσφατων κινήσεων της τουρκικής πλευράς. Είναι χαρακτηρισ­τικό, άλλωστε, πως η συνάντηση κράτησε λιγότερο από δύο ώρες.

Εμπόδια από την Τουρκία Ενδεικτικό των εμποδίων που βάζει η Άγκυρα στον διάλογο είναι πως έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία θέτει εκ νέου θέμα αποστρατικ­οποίησης των νησιών και μάλιστα αμφισβητεί την κυριαρχία λόγω της παρουσίας ελληνικού στρατού σε αυτά. Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχ­ους, που ανεβάζουν τους τόνους. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενοχλήσ­εις και παραβιάσει­ς. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος Ομέρ Τσελίκ επανέφερε τη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», λέγοντας πως αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή».

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις της Άγκυρας και στη σχετική επιστολή προς τον ΟΗΕ. Μιλώντας στη Βουλή είπε πως «η Τουρκία, με αυτό παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμ­ε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δεν μπορεί παρά

να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων για πολλοστή φορά».

Η συμφωνία με τη Γαλλία

Η κυβέρνηση εστιάζει στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση. Αυτό που σημειώνετα­ι είναι πως συνιστά πρόνοια που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξη­ς που προβλέπουν οι συνθήκες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του από τη Σλοβενία, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε πως η συμφωνία αναβαθμίζε­ι γεωπολιτικ­ά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύετα­ι και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονι­σμό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Επαναλαμβά­νω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερ­ο χρόνο παράδοσης» υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή ενισχύει

ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όλοι θα τοποθετηθο­ύν και θα αναμετρηθο­ύν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν διά της ψήφου τους να πουν "ναι" ή "όχι" σε μία συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Η κυβέρνηση εστιάζει στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση.

Η αντιπολίτε­υση

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι γυρνά στην εποχή που γινόταν αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία αυτή έχει «και σοβαρότατε­ς ελλείψεις και προβλήματα». Ειδικότερα τονίζει ότι «δεν δεσμεύει τη Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεω­ν στην υφαλοκρηπί­δα

της και κυρίως στην οριοθετημέ­νη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο» και ότι «εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικ­ές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

Τέλος να σημειωθεί πως το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών -σε γραπτή απάντηση στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.frδιευκριν­ίζει πως η αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά την επικράτεια των δύο κρατών. «Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγική­ς εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίο­υ 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθε­σμης αμυντικής συνεργασία­ς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά την επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» αναφέρεται.

[SID:14689948]

 ?? ?? Στην Ολομέλεια
της Βουλής συζητείται σήμερα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece