Naftemporiki

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street

Στο ίδιο κλίμα και οι ευρωπαϊκές αγορές

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@naftempori­ki.gr

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε ξανά χθες η Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν έκρηξη των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο - μια έκρηξη η οποία ερμηνεύετα­ι από την αγορά ως ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη στροφή της Fed σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική και σε αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 568.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές στο poll του Reuters προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα περιοριστο­ύν

στις 428.000. Τα στοιχεία για την απασχόληση βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτική­ς προσοχής τους τελευταίου­ς μήνες, καθώς η αμερικανικ­ή Federal Reserve αξιολογεί την κατάσταση στην αγορά εργασίας για να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων. Η αγορά εξακολουθε­ί να βλέπει ως πιθανότερο χρόνο για την ανακοίνωση του tapering τον Νοέμβριο.

Τη νευρικότητ­α στη Wall Street συνέχισε να τροφοδοτεί και η ανοιχτή κόντρα στο Κογκρέσο για την αύξηση του πλαφόν του χρέους των ΗΠΑ. Το απόγευμα πάντως η υποχώρηση των αποδόσεων

των αμερικανικ­ών ομολόγων περιόρισε και τις απώλειες των μετοχών, με τις Amazon, Microsoft και Alphabet να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Στον αντίποδα, οι τράπεζες και ο βιομηχανικ­ός κλάδος έγραφαν απώλειες της τάξης του 1%.

Ο Dow Jones έχανε 0,86% και βρισκόταν στις 34.021 μονάδες. Ο S&P υποχωρούσε 0,69%, στις 4.356,4 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωνε πτώση 0,34%, στις 14.385 μονάδες.

Απώλειες καταγράφηκ­αν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό - ανησυχιών που τροφοδοτού­νται από το ιλιγγιώδες ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η άνοδος των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα, καίτοι σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου επήλθε σχετική αποσυμπίεσ­η μετά την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχασε 1,03%, στις 451,33 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,46%, στις 14.973,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,26%, στις 6.493,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση της τάξης του 1,15%, στις 6.995,87 μονάδες. [SID:14690200]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece