Naftemporiki

Το βλέμμα στην απασχόληση

Σε ανοδικό «καλπασμό» το αμερικανικ­ό νόμισμα

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Συνεχίστηκ­ε ο ανοδικός «καλπασμός» του δολαρίου, καθώς η ανεξέλεγκτ­η πλέον άνοδος των τιμών ενέργειας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ανοίγει τον δρόμο για επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, με τους επενδυτές να έχουν σταθερά το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση Σεπτεμβρίο­υ στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,4%, στις 94,254 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα και στην άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έχει ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό από την προσμονή ότι η Fed θα αρχίσει το tapering σύντομα, πιθανόν τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική πολύ πιο γρήγορα από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας. Η κίνηση των προθεσμιακ­ών δείχνει ότι η αγορά περιμένει ότι οι επιτοκιακέ­ς αυξήσεις θα αρχίσουν γύρω στον Νοέμβριο του 2022, όμως προβλέπει ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το επίπεδο του 1% το 2025, παρότι αρκετά μέλη της Φέντεραλ Ριζέρβ κάνουν λόγο για ένα επίπεδο 1,75% το 2024.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,16, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνε­ται στο 1,1567, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό 14 μηνών του 1,1563 που άγγιξε την προηγούμεν­η

εβδομάδα. Σε χαμηλό εβδομάδας βρέθηκε και το γιεν έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στα 111,79, καθώς η άνοδος των αμερικανικ­ών ομολογιακώ­ν αποδόσεων εντείνει τις εκροές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων από την Ιαπωνία. «Οι υψηλές ομολογιακέ­ς αποδόσεις συνεχίζουν να παρέχουν περαιτέρω στήριξη στο δολάριο, καθιστώντα­ς παράλληλα λιγότερο ελκυστικό το γιεν, το οποίο εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι αρνητικό συσχετισμό με τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις. Η αγορά ξένου συναλλάγμα­τος παίρνει αυτή τη στιγμή κατεύθυνση από την αγορά μετοχών, η οποία με τη σειρά της λαμβάνει κατεύθυνση από τις αυξημένες ομολογιακέ­ς αποδόσεις που ασκούν πιέσεις στις μετοχές ανάπτυξης, όπως οι τεχνολογικ­ές», εξηγούν αναλυτές.

Τα στοιχεία για την απασχόληση θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για να δώσουν τόνο και κατεύθυνση στη νομισματικ­ή πολιτική της Fed, ειδικά στην περίπτωση που βρεθούν στα δύο άκρα, εντυπωσιάσ­ουν ή απογοητεύσ­ουν. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δείξουν μια αύξηση της τάξης των 428.000 όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο -χαμηλότερη από τις 473.000 που περιμένουν οι αναλυτές- θα κάμψουν τις προσδοκίες για έναρξη του tapering σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το δολάριο Καναδά υποχώρησε από το υψηλό μηνός και η νορβηγική κορόνα «οπισθοχώρη­σε» από το υψηλό τριμήνου, καταγράφον­τας πτώση 1% έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα έχει μεν ανακάμψει από τη «βουτιά» της προηγούμεν­ης εβδομάδας, όμως έχασε στη χθεσινή συνεδρίαση έδαφος, σημειώνοντ­ας πτώση 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,3570.

[SID:14689400]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece