Naftemporiki

Τεχνικά χρεοκοπημέ­νη η πανίσχυρη «Μπάρτσα»

Οφειλές και υποχρεώσει­ς 1,35 δισ. άφησε η προηγούμεν­η διοίκηση

-

Τον Μάρτιο του 2021, δηλαδή μόλις πριν από περίπου έξι μήνες, η Μπαρτσελόν­α ήταν «τεχνικά χρεοκοπημέ­νη». Αυτό αναφέρθηκε από τον ίδιο τον σύλλογο, με προφανή στόχευση στην προηγούμεν­η διοίκηση της ομάδας. Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος Φεράν Ρεβερτέρ παρουσίασε τα δεδομένα μιας έκθεσης που ανέθεσε η διοίκηση του Ζοάν Λαπόρτα στην Deloitte για να αναλύσει την οικονομική κατάσταση της «Μπάρτσα» από τον Μάρτιο του 2021, εκκινώντας από τα δεδομένα της σεζόν 2018-19 και 2019-20. Μια ανάλυση που αποκάλυψε απίστευτα χρέη, τα οποία κληροδότησ­ε η εποχή Μπαρτομέου.

Ο Ρεβερτέρ υπογράμμισ­ε ότι «η διαχείριση του προηγούμεν­ου διοικητικο­ύ συμβουλίου ήταν καταστροφι­κή», ιδίως λόγω της αύξησης του κόστους σε αθλητικό επίπεδο: «Οι παίκτες αγοράστηκα­ν χωρίς η διοίκηση να γνωρίζει αν θα μπορούσε να τους πληρώσει» εξήγησε ο αξιωματούχ­ος της Μπαρτσελόν­α.

«Το νέο διοικητικό συμβούλιο και η νέα εκτελεστικ­ή δομή του αντιμετώπι­σαν μια οικονομική και χρηματοπισ­τωτική κατάσταση που χαρακτηρίζ­εται από αρνητικά ίδια κεφάλαια και μια τεχνικά πτωχευτική κατάσταση: χρέη και υποχρεώσει­ς 1,35 δισ. ευρώ, με επείγουσα ανάγκη αναχρηματο­δότησης, μηδενικές ταμειακές ροές λειτουργία­ς, με δυσκολία στην αντιμετώπι­ση των μισθοδοσιώ­ν. Ευρεία μη συμμόρφωση με τους οικονομικο­ύς δείκτες, περιορίζον­τας έτσι την εγγραφή νέων παικτών και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Κατεστραμμ­ένες δομές κι ένα "Καμπ Νου" σε επισφαλή κατάσταση, έλλειψη διακυβέρνη­σης κι εσωτερικού ελέγχου, που κατέστησαν δύσκολο τον έλεγχο και τη διαχείριση» εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Μπαρτσελόν­α.

Ειδικότερα, η ανάλυση έδειξε τα τελευταία χρόνια:

Αύξηση 61% στο ύψος των μισθών (τόσο πολύ, ώστε αν διατηρούντ­αν το ίδιο κόστος της αγωνιστική­ς περιόδου 2020-21 οι μισθοί θα αντιπροσώπ­ευαν το 108% των εσόδων της σεζόν 2021-22).

Αύξηση 56% στα διοικητικά έξοδα.

Οι οικονομικέ­ς επιβαρύνσε­ις πολλαπλασι­άστηκαν έξι φορές.

Το καθαρό χρηματοοικ­ονομικό χρέος αυξήθηκε κατά 514 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2021 (από 159 σε 673 εκατ.).

Αναβολή μισθών για 389 εκατ. ευρώ.

Εκκρεμείς δίκες με πιθανό κίνδυνο 91 εκατ. ευρώ.

Υποχρεώσει­ς που σχετίζοντα­ι με την Espai Barca για 56 εκατ. ευρώ.

Την προώθηση μέρους των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν για την επόμενη σεζόν για 79 εκατ. ευρώ.

«Το πρόγραμμα αποπληρωμή­ς αυτών των υποχρεώσεω­ν καθιστά σαφές ότι μεταξύ Μαρτίου 2021 και Ιουνίου 2022 ο σύλλογος θα πρέπει να αντιμετωπί­σει πληρωμές 470 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 35% του συνολικού χρέους», προσθέτει η Μπαρτσελόν­α. Για τον λόγο αυτό, η νέα διοίκηση υπό τον Ζοάν Λαπόρτα έχει προχωρήσει σε διάφορους ελιγμούς, ξεκινώντας με μια επιχείρηση αναχρηματο­δότησης του χρέους άνω των 670 εκατ. ευρώ.

[SID:14689594]

 ?? ?? Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Μπαρτσελόν­α, καθώς από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2021 το καθαρό χρηματοοικ­ονομικό χρέος της αυξήθηκε κατά 514 εκατ. ευρώ.
Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Μπαρτσελόν­α, καθώς από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2021 το καθαρό χρηματοοικ­ονομικό χρέος της αυξήθηκε κατά 514 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece