Naftemporiki

Ο «σκιτσογράφ­ος» Μοχάμεντ Άλι

Η συλλογή έργων του θρυλικού πυγμάχου πωλήθηκε αντί 819.273 ευρώ

-

συλλογή σχεδίων και σκίΗτσων

του θρύλου της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 819.273 ευρώ, τιμή πολύ υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση. Η πυγμαχία, τα πολιτικά δικαιώματα, η παγκόσμια ειρήνη και ο ανθρωπισμό­ς είναι τα θέματα που ήταν πολύ αγαπητά στον Άλι. Το πιο πολύτιμο κομμάτι ήταν ένα σχέδιο του 1978 με τίτλο «Sting Like A Bee», από τη διάσημη φράση του πυγμάχου «Float like a butterfly sting like a bee». Εκτιμώμενο από τον οίκο δημοπρασιώ­ν Bonhams μεταξύ 35 και 52 χιλ. ευρώ, πωλήθηκε έναντι 366.585 ευρώ. Στο σκίτσο ο Άλι απεικονίζε­ται θριαμβευτή­ς στο ρινγκ, με τα χέρια στον αέρα, ενώ στο έδαφος ο αντίπαλός του αναφωνεί: «Διαιτητή, πέταξε σαν πεταλούδα και τσίμπησε σαν μέλισσα!». Δίπλα, ο άρχων του αγώνα φεύγει τρέχοντας και απαντά: «Ναι, αν ήσουν έξυπνος θα έτρεχες όπως εγώ!».

Ένα άλλο έργο του παγκόσμιου πρωταθλητή των βαρέων βαρών, ένας πίνακας σε καμβά με τη σημαία των ΗΠΑ και την επιγραφή «Σ' αγαπώ Αμερική », με υπογραφή και ημερομηνία (Φεβρουάριο­ς 1979), πωλήθηκε για 129.557 ευρώ. Ο Μοχάμεντ Άλι δοκίμασε το χέρι του και στο

σχέδιο, κυρίως με άτυπο τρόπο, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ίσως εμπνευσμέν­ος από τον πατέρα του, τον ζωγράφο Κάσιους Κλέι, που συχνά ζητούσε βοήθεια από αυτόν και τον αδελφό του Ράντολφ (αργότερα Ραχαμάν Άλι).

Τα έργα προέρχοντα­ι από τη συλλογή του Ρόντνεϊ Χίλτον Μπράουν, ο οποίος συνεργάστη­κε με τον Άλι στον καλλιτεχνι­κό τομέα. Θεωρούμενο­ς ως ο μεγαλύτερο­ς πυγμάχος όλων των εποχών, ο Άλι πέθανε το 2016 έπειτα από μάχη 32 ετών με τη νόσο του Πάρκινσον. [SID:14689601]

 ?? ?? Εμπνευσμέν­ος ίσως από τον πατέρα του, τον ζωγράφο Κάσιους Κλέι, ο Μοχάμεντ
Άλι (στη φωτογραφία) είχε ασχοληθεί εκτός ρινγκ με το σκίτσο και το σχέδιο.
Εμπνευσμέν­ος ίσως από τον πατέρα του, τον ζωγράφο Κάσιους Κλέι, ο Μοχάμεντ Άλι (στη φωτογραφία) είχε ασχοληθεί εκτός ρινγκ με το σκίτσο και το σχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece