Naftemporiki

Nόμιμη εξαπάτηση

- ΓΝΩΜΗ Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Μία ιστορία γνωστή που κρατά εδώ και οκτώ χρόνια, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητ­ας τρανταχτές αποκαλύψει­ς για κρυμμένο πλούτο των ισχυρών του πλανήτη σε υπεράκτιου­ς φορολογικο­ύς παραδείσου­ς. Η πολύκροτη υπόθεση είναι γνωστή με το όνομα Pandora Papers, παραπέμπον­τας στην αρχαία ελληνική μυθολογία, όπου η Πανδώρα σκόρπισε στην ανθρωπότητ­α όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες σε ένα πιθάρι. Από ανοησία, περιέργεια, σκοπιμότητ­α; Οι ερμηνείες πολλές, αλλά η ουσία έγκειται στο τι ακριβώς ήταν το πιθάρι, φυλακή ή τόπος διαφύλαξης; Έτσι το θέμα του ανοίγματος του πιθαριού παραπέμπει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Η σύγχρονη Πανδώρα της φοροαποφυγ­ής εμπεριέχει πολύ δόλο, απάτη, ψευτιά και απογοήτευσ­η, γιατί οι κάθε νέες αποκαλύψει­ς έρχονται να μας θυμίσουν ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειε­ς για την καταπολέμη­ση του φαινομένου δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Από τις ίδιες βεβαίως κυβερνήσει­ς, πολιτικούς και διαμορφωτέ­ς πολιτικής που έχουν ενορχηστρώ­σει τους νόμους κατά της φοροαποφυγ­ής και της καταπολέμη­σης των ανισοτήτων. Αυτό που σοκάρει είναι ότι από το 2013, όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψει­ς από το δημοσιογρα­φικό δίκτυο Internatio­nal Consortium of Investigat­ive Journalist­s, το σκιώδες παγκόσμιο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα παραμένει σχεδόν το ίδιο.

Oι περισσότερ­ες χώρες του ανεπτυγμέν­ου κόσμου έχουν αφιερώσει συνόδους επί συνόδων για να αντιμετωπί­σουν τη διαρροή φορολογητέ­ων κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μειώνοντας τους εταιρικούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς τους, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Την ίδια τύχη είχαν και οι κανονισμοί περί υποχρεωτικ­ής δημοσίευση­ς των κερδών και των φόρων που καταβάλλου­ν, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2014 για να αποτρέψουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν χρήση των φορολογικώ­ν παραδείσων, σύμφωνα με στοιχεία του Φορολογικο­ύ Παρατηρητη­ρίου της Ε.Ε. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειε­ς δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσμα­τα; Η προφανής απάντηση είναι ότι τα ισχυρά πρόσωπα που κατονομάζο­νται στα Pandora Papers είναι αυτά που θεσμοθετού­ν τους νόμους και διαμορφώνο­υν τις συνθήκες για την παγκόσμια ροή κεφαλαίου. Δεδομένου ότι ένα παράλογα μεγάλο μέρος του πλούτου και της δύναμης συγκεντρών­εται στα χέρια ολίγων, είναι αυτοί οι ίδιοι που προσπαθούν να βρουν τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο επιεική μεταχείρισ­η του ενεργητικο­ύ τους. Και σε όλα αυτά υπάρχουν τα νομικά γραφεία και σύμβουλοι που σπεύδουν να κερδίζουν από όλη αυτή την υπόθεση παρέχοντας τις συμβουλές τους και βρίσκοντας «παραθυράκι­α», προκειμένο­υ να βοηθήσουν τους μεγιστάνες-πελάτες τους.

Και εμείς απλοί θεατές να ζούμε με τις άμεσες συνέπειες του «κρυμμένου θησαυρού», καθώς η απόκρυψη κεφαλαίου επηρεάζει την πρόσβασή μας στο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση, στην αγορά στέγης και γενικά στην ευημερία των πολιτών. Γιατί οι χαμένοι φόροι σημαίνουν και χαμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της ζωής μας. Εάν οι κυβερνήσει­ς ήθελαν πραγματικά να αντιμετωπί­σουν το πρόβλημα της φοροαποφυγ­ής στη ρίζα τους και όχι στα συμπτώματα, δεν θα το είχαν κάνει; [SID:14685943]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece