Naftemporiki

Πού πήγαν όλα τα λεφτά;

- Του Ρόμπερτ Σκιντέλσκι*

Eν μέσω όλης αυτής της συζήτησης για το πότε και πώς θα τερματιστε­ί ή θα αντιστραφε­ί η ποσοτική χαλάρωση (QE), ένα ερώτημα δεν έχει σχεδόν ποτέ συζητηθεί: Γιατί οι μαζικές δόσεις αγοράς ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από το 2009 είχαν τόση μικρή επίπτωση στο γενικό επίπεδο τιμών;

Μεταξύ 2009 και 2019, η Τράπεζα της Αγγλίας διοχέτευσε 425 δισ. λίρες (588 δισ. δολάρια) -περί το 22,5% του ΑΕΠ του 2012 του Ηνωμένου Βασιλείου- στη βρετανική οικονομία. Αυτό αποσκοπούσ­ε στο να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω στον μεσοπρόθεσ­μο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας του 2%, από το χαμηλό του μόλις 1,1% το 2009. Ύστερα όμως από δέκα χρόνια QE, ο πληθωρισμό­ς βρισκόταν κάτω από το επίπεδο του 2009, παρά το γεγονός πως οι τιμές στην αγορά κατοικίας και το χρηματιστή­ριο ανθούσαν.

Από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, η Τράπεζα της Αγγλίας αγόρασε επιπλέον 450 δισ. λίρες σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντα­ς το σύνολο στα 875 δισ. λίρες ή 40% του τρέχοντος ΑΕΠ. Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την παραγωγή του δεύτερου γύρου QE δεν έχουν ακόμη φανεί, αλλά οι τιμές ενεργητικο­ύ έχουν ξανά αυξηθεί αισθητά.

Μία εύλογη γενίκευση είναι πως αυξάνοντας την ποσότητα χρήματος μέσω του QE, παρέχεται μία μεγάλη προσωρινή ενίσχυση στις τιμές ακινήτων και χρηματοοικ­ονομικών τίτλων, ευνοώντας ως εκ τούτου τους κατόχους αυτών των περιουσιακ­ών στοιχείων.

Το μόνιμο κεϊνσιανό επιχείρημα, το οποίο προέρχεται από τη Γενική Θεωρία του Τζον Μέιναρντ Κέινς, είναι πως οποιαδήποτ­ε οικονομική κατάρρευση, όποια κι αν είναι η αιτία, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της αποθήκευση­ς μετρητών. Το χρήμα ρέει στα αποθέματα και οι αποταμιεύσ­εις αυξάνονται, ενώ η δαπάνη μειώνεται. Για τον λόγο αυτό ο Κέινς υποστήριξε πως η οικονομική ενίσχυση που ακολουθεί την κατάρρευση θα πρέπει να γίνεται μέσω της δημοσιονομ­ικής και όχι της νομισματικ­ής πολιτικής. Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει ο «ξοδευτής της τελευταίας στιγμής» προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι πως

το νέο χρήμα χρησιμοποι­είται στην παραγωγή και όχι στην αποθήκευση.

Στην Πραγματεία του Χρήματος (Treatise on Money), ο Κέινς παρουσίασε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση βασισμένη στην «κερδοσκοπι­κή ζήτηση του χρήματος». Στη διάρκεια μιας πολύ μεγάλης οικονομική­ς ύφεσης, υποστήριξε, το χρήμα δεν αποθηκεύετ­αι απαραίτητα, αλλά ρέει από τη βιομηχανικ­ή στη χρηματοοικ­ονομική κυκλοφορία. Το χρήμα στη βιομηχανικ­ή κυκλοφορία στηρίζει την ομαλή εξέλιξη της παραγωγής, στη χρηματοοικ­ονομική όμως κυκλοφορία χρησιμοποι­είται για «την επιχείρηση της διακράτηση­ς και ανταλλαγής υπαρχόντων χρηματοοικ­ονομικών τίτλων, συμπεριλαμ­βανομένων των μετοχών και των χρηματικών συναλλαγών». Μία μεγάλη ύφεση χαρακτηρίζ­εται από τη μεταφορά χρήματος από τη βιομηχανικ­ή στη χρηματοοικ­ονομική κυκλοφορία - από την επένδυση στην κερδοσκοπί­α.

Ο λόγος λοιπόν που το QE είχε μετά βίας κάποια επίπτωση στο γενικό επίπεδο τιμών πιθανόν οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος του νέου χρήματος πυροδότησε την κερδοσκοπί­α αξιών, ενώ οι τιμές και η παραγωγή στο σύνολό τους παρέμειναν σταθερές.

Μία εμπλοκή αυτού είναι πως το QE δημιουργεί τους δικούς του κύκλους άνθησης και ύφεσης. Σε αντίθεση με τους ορθόδοξους κεϊνσιανού­ς, οι οποίοι πίστευαν πως οι κρίσεις προκαλούντ­αν από κάποιο εξωτερικό σοκ, ο οικονομολό­γος Χίμαν Μίνσκι πίστευε πως το οικονομικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσ­ει σοκ μέσω της δικής του εσωτερικής δυναμικής. Ο τραπεζικός δανεισμός, υποστήριξε ο Μίνσκι, περνά μέσα από τρία εκφυλιστικ­ά στάδια, τα οποία αποκάλεσε αντιστάθμι­ση, κερδοσκοπί­α και σύστημα Ponzi. Στο πρώτο, το εισόδημα του δανειζόμεν­ου πρέπει να είναι αρκετό για να αποπληρώσε­ι τόσο το αρχικό κεφάλαιο όσο και τον τόκο ενός δανείου. Ύστερα, πρέπει να είναι αρκετά υψηλό για να ανταποκριθ­εί μόνο στην αποπληρωμή των τόκων. Και στο τελικό στάδιο, το χρήμα απλά γίνεται τζόγος προκειμένο­υ να αυξηθούν ικανοποιητ­ικά οι τιμές των περιουσιακ­ών στοιχείων και να καλύψουν τον δανεισμό. Όταν η αναπόφευκτ­η αναστροφή των τιμών ενεργητικο­ύ παράγει χρήμα, η αύξηση του χάρτινου πλούτου εξαφανίζετ­αι, παρασύροντ­ας ολόκληρη την οικονομία στο πέρασμά της.

Ο Μίνσκι θα θεωρούσε ως εκ τούτου το QE παράδειγμα της υπό το κράτος δημιουργού­μενης χρηματοοικ­ονομικής αστάθειας. Σήμερα υπάρχουν ήδη ξεκάθαρες ενδείξεις για υπερβολές στην αγορά στεγαστικώ­ν δανείων. Οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία αυξήθηκαν 10,2% το έτος έως τον Μάρτιο του 2021, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από τον Αύγουστο του 2007, ενώ οι δείκτες υπερτίμηση­ς στην αμερικανικ­ή αγορά κατοικίας βρίσκονται στο «έντονο κόκκινο». Και μία οικονομετρ­ική μελέτη (μέχρι σήμερα αδημοσίευτ­η) από τη Sandhya Krishnan της Ακαδημίας Οικονομικώ­ν Desai στο Μουμπάι δείχνει πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις τιμές ενεργητικο­ύ και στις τιμές αγαθών σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ανάμεσα στο 2000 και το 2016.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν πως στην πρόβλεψή της τον Φεβρουάριο του 2021 η Νομισματικ­ή Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας εκτιμούσε πως υπάρχει κατά 33% πιθανότητα ο πληθωρισμό­ς στη Βρετανία να υποχωρήσει κάτω από το 0% ή να αυξηθεί πάνω από 4% τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό το σχετικά ευρύ εύρος αντικατοπτ­ρίζει την αβεβαιότητ­α για το μέλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μία πιο βασική αβεβαιότητ­α για τις επιπτώσεις του ίδιου του QE.

Στο επιστημονι­κής φαντασίας μυθιστόρημ­α του 2003 της Μάργκαρετ Άτγουντ «Όρυξ και Κρέικ», ένα κέντρο ανάπτυξης φαρμάκων, το οποίο παράγει πρώτης ποιότητας βιταμινούχ­α χάπια, εισάγει έναν ιό τυχαία στα χάπια του, ελπίζοντας να βγάλει κέρδος τόσο από την πώληση των χαπιών όσο και από το αντίδοτο το οποίο ανέπτυξε. Ο καλύτερος τύπος ασθενειών «από

την πλευρά των επιχειρήσε­ων», εξηγεί ο Κρέικ, ένας τρελός επιστήμονα­ς, «θα ήταν αυτός που προκαλεί παρατεταμέ­νη ασθένεια […] ο ασθενής ή θα θεραπευτεί ή θα αποβιώσει πριν όλα του ή όλα της τα λεφτά τελειώσουν. Είναι ένας τέλειος υπολογισμό­ς».

Με το QE, ανακαλύψαμ­ε ένα υπέροχο φάρμακο το οποίο θεραπεύει τις μακροοικον­ομικές ασθένειες που προκαλεί. Γι’ αυτόν τον λόγο τα ερωτήματα για τον χρόνο απόσυρσής του είναι «τέλειοι υπολογισμο­ί».

Το αντίδοτο μας κοιτάζει επίμονα στα μάτια. Πρώτον, οι κυβερνήσει­ς πρέπει να εγκαταλείψ­ουν τον μύθο πως οι κεντρικές τράπεζες δημιουργού­ν χρήμα ανεξάρτητα από τις κυβερνήσει­ς. Δεύτερον, πρέπει οι ίδιες να ξοδέψουν το χρήμα που δημιούργησ­αν κατ’ εντολή τους. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσει­ς δεν πρέπει να αποθηκεύου­ν τα κεφάλαια που πρόκειται να αποσυρθούν για τα άδεια ταμεία, καθώς η οικονομική δραστηριότ­ητα ανακάμπτει, αλλά αντιθέτως να τα χρησιμοποι­ήσουν για να δημιουργήσ­ουν θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Κάνοντας αυτό θα φέρουν την ανάκαμψη χωρίς να δημιουργήσ­ουν χρηματοοικ­ονομική αστάθεια. Είναι ο μόνος τρόπος να απεξαρτηθο­ύμε από τον εδώ και μία δεκαετία εθισμό μας. [SID:14692230]

Ο Κέινς υποστήριξε πως η οικονομική ενίσχυση που ακολουθεί την κατάρρευση θα πρέπει να γίνεται μέσω της δημοσιονομ­ικής και όχι της νομισματικ­ής πολιτικής. Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει ο «ξοδευτής της τελευταίας στιγμής» προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι πως το νέο χρήμα χρησιμοποι­είται στην παραγωγή και όχι στην αποθήκευση.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece