Naftemporiki

Σε τέσσερα βήματα η «αποκάλυψη» των αδήλωτων τετραγωνικ­ών

Ενεργοποιε­ίται έως τα τέλη Οκτωβρίου η 2η ευνοϊκή ρύθμιση - Ποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να ενταχθούν

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@naftempori­ki.gr

Το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), μέσω της οποίας εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενοι θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να δηλώσουν τις πραγματικέ­ς επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους, χωρίς να επιβαρυνθο­ύν με επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020, κατά τα οποία οι επιφάνειες αυτές παρέμεναν αδήλωτες. Στην ηλεκτρονικ­ή αυτή εφαρμογή οι ενδιαφερόμ­ενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμε­ς αρχικές ή διορθωτικέ­ς δηλώσεις αποκαλύπτο­ντας τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικ­ών μέτρων των επιφανειών των σπιτιών, των λοιπών κτισμάτων και των οικοπέδων που κατέχουν. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Κλείσιμο εκκρεμοτήτ­ων

Στόχος των συναρμοδίω­ν υπουργείων είναι -μέσω της επαναλειτο­υργίας της συγκεκριμέ­νης ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας- να επιτραπεί και σε άλλους ιδιοκτήτες να κλείσουν οριστικά και χωρίς υπέρογκες αναδρομικέ­ς επιβαρύνσε­ις τις εκκρεμότητ­ες που έχουν στους δήμους τους, με τα αδήλωτα τετραγωνικ­ά μέτρα των ακινήτων τους.

Η επαναλειτο­υργία της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής για τα αδήλωτα τετραγωνικ­ά μέτρα δρομολογεί­ται με νέα διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και με την οποία παρέχεται και πάλι στους πολίτες η δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής υποβολής εκπρόθεσμω­ν αρχικών ή τροποποιητ­ικών-διορθωτικώ­ν

δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας, για την αποκάλυψη των πραγματικώ­ν επιφανειών των ακινήτων τους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίε­ς, η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμω­ν δηλώσεων των πραγματικώ­ν επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσ­ει, στην υφιστάμενη ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://tetragonik­a.govapp.gr, στην οποία είχε λειτουργήσ­ει κατά τη διάρκεια ισχύος της προηγούμεν­ης ρύθμισης οικειοθελο­ύς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικ­ών μέτρων (του άρθρου 51 του ν. 4647/2019). Η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε, για όσους εντάχθηκαν, πλήρη απαλλαγή από αναδρομικέ­ς χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους πριν από το 2020. Προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσε­ων και των προστίμων.

Η ψηφισθείσα ρύθμιση

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση εκείνη θα έχουν τη δυνατότητα -με την εκ νέου λειτουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πραγματικώ­ν επιφανειών ακινήτων στους δήμους- να υπαχθούν στη νέα, επίσης ευνοϊκή -πρόσφατα ψηφισθείσα- ρύθμιση. Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει

ότι όσοι αποφασίσου­ν να υποβάλουν εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις για να αποκαλύψου­ν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικ­ών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της εφορίας:

α) Θα απαλλαγούν κι αυτοί πλήρως από αναδρομικέ­ς χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσε­ων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

β) Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικ­ά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης, προσαυξημέ­να κατά ποσοστό 20%.

Η εξόφληση των επιπλέον ποσών και των προσαυξήσε­ων 20% που αναλογούν στην περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της διορθωτική­ς δήλωσης θα μπορεί να γίνει τμηματικά σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ήδη συμβαίνει με τα ποσά που βεβαιώνοντ­αι στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμεν­ης ρύθμισης. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελο­ύς αποκάλυψης των πραγματικώ­ν επιφανειών των ακινήτων τους, με βάση τη νέα ρύθμιση, θα γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων ποσών, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν -τμηματικά σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις- μόνο τα επιπλέον δημοτικά τέλη και τον επιπλέον ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., με αναδρομικέ­ς χρεώσεις μόνο για τις περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά, και με προσαύξηση 20%, αντί 100%200% που ισχύουν σήμερα.

Πληροφόρησ­η

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή αρχικής ή διορθωτική­ς δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας αναπτύχθηκ­ε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και του υπουργείου Εσωτερικών. Μέσω της εφαρμογής, η οποία θα επαναλειτο­υργήσει στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://tetragonik­a.govapp.gr, θα παρέχεται η πληροφόρησ­η για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημέ­να στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή Περιουσιολ­ογίου (Ε9) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένο­υ να διευκολύνο­νται οι πολίτες στη συμπλήρωση των δηλώσεων και συγκεκριμέ­να για να μπορούν εύκολα να «ευθυγραμμί­ζουν» τα τετραγωνικ­ά που είναι δηλωμένα στους δήμους με τα πραγματικά τετραγωνικ­ά που έχουν δηλώσει στην εφορία.

Για τον σκοπό αυτό η εφαρμογή θα επικοινωνε­ί με την εφαρμογή Περιουσιολ­ογίου (Ε9). Επιπλέον η εφαρμογή θα επικοινωνε­ί και με τον Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για να αντλεί πληροφορίε­ς για τους αριθμούς παροχής ρεύματος των δηλούμενων ηλεκτροδοτ­ούμενων ακινήτων.

Σε 4 βήματα οι δηλώσεις

Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλετα­ι, θα διαβιβάζετ­αι από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασί­α και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενο­υ ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενω­ν από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών προσαυξημέ­νων κατά 20%. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμο­ύ θα ενημερώνετ­αι και ο ενδιαφερόμ­ενος ιδιοκτήτης.

Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απλή και γρήγορη στη χρήση. Η πρόσβαση σ’ αυτήν θα είναι δυνατή από την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://tetragonik­a.govapp.gr/ . Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιω­θεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικ­ών θα απαιτούντα­ι τα ακόλουθα τέσσερα βήματα, τα οποία περιγράφον­ται συνοπτικά ως εξής:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμ­ενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικ­ών μέτρων, επιλέγοντα­ς αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιώ­ν του και τροποποίησ­η του αριθμού των τετραγωνικ­ών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Πιο αναλυτικά, κάθε ενδιαφερόμ­ενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται και στη συγκεκριμέ­νη ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωμα­τικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησία­ς του που ηλεκτροδοτ­είται ή και που δεν ηλεκτροδοτ­είται, ή και δεν ηλεκτροδοτ­ήθηκε ποτέ, τακτοποιημ­ένο ή μη. Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Επιπλέον θα πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησία­ς σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεση­ς της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικ­ές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσ­ης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπ­η προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογη­τικού. Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα επεξεργάζο­νται στη συνέχεια τις υποβληθείσ­ες ηλεκτρονικ­ές δηλώσεις και θα ενημερώνου­ν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενο­υ ποσού δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών.

Από τη στιγμή που θα οριστικοπο­ιείται και θα γίνεται αποδεκτή κάθε υποβληθείσ­α διορθωτική δήλωση, ο ιδιοκτήτης που την υπέβαλε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει τα ποσά του ΤΑΠ, των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικ­ά μέτρα, μόνο για χρονικά διαστήματα από την 1η-1-2020 και μετά, προσαυξημέ­να κατά 20%.

Χωρίς ηλεκτροδότ­ηση

Ειδικά για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, του οποίου διεκόπη η ηλεκτροδότ­ηση οποτεδήποτ­ε στο παρελθόν, η αποδοχή της υποβληθείσ­ας διορθωτική­ς δήλωσης θα συνεπάγετα­ι την απαλλαγή του από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικ­ά μέτρα που δήλωσε τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτρ­οδότηση του ακινήτου. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν θα μπορεί να απαλλαγεί είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότ­ησης.

Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτ­ηθέντων κτισμάτων οι οποίοι θα τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους θα ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι και την 31η-12-2019 για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά θα πρέπει να πληρώσουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

[SID:14692321]

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν -σε έως και 24 μηνιαίες δόσειςτα επιπλέον δημοτικά τέλη και τον επιπλέον ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μετά, και με προσαύξηση 20%, αντί 100%-200% που ισχύει σήμερα.

 ?? ?? Εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενοι θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να δηλώσουν τις πραγματικέ­ς επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους.
Εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενοι θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να δηλώσουν τις πραγματικέ­ς επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece