Naftemporiki

Φοβίζει τους ειδικούς η κανονικότη­τα εμβολιασμέ­νων

Ώρα 3ης δόσης για τους άνω των 50 ετών

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@naftempori­ki.gr

Αεμβολιασμ­ό νοίγει η πλατφόρμα για τον

των 50ρηδων με την 3η δόση, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή την αντίθεσή τους με την απόφαση για περισσότερ­ες ελευθερίες στους εμβολιασμέ­νους δηλώνουν αρκετοί επιστήμονε­ς, καθώς, όπως λένε, περνά λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο που νομίζει ότι «τελειώσαμε» με την πανδημία όταν μάλιστα οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκ­η είναι γεμάτες στο 94%.

Συγκεκριμέ­να, ανοίγει αύριο, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, το απόγευμα η πλατφόρμα για ραντεβού χορήγησης 3ης δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών και άτομα με χρόνια νοσήματα, με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθε­ί 6 μήνες από τη 2η δόση, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους κατόπιν σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν.

Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης και διοργανώνο­υν παιδικά πάρτι και αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι εμβολιασμέ­νοι θα έχουν πλέον μια μεγαλύτερη ελευθερία καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, ωστόσο ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείο­υ Παπανικολά­ου Θεσσαλονίκ­ης Νίκος Καπραβέλος επισήμανε πως είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμέ­νους, διότι δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφου­με στην κανονικότη­τα.

Στο θέμα της πληρότητας των ΜΕΘ αναφέρθηκε η κ. Παπαευαγγέ­λου, λέγοντας ότι στη Θεσσαλονίκ­η είναι στο 94%, τη στιγμή που στην επικράτεια το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 66%.

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.249 κρούσματα (εκ των οποίων τα 595 αφορούν παιδιά) σε 148.334 τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται στο 1,51% και το σύνολο των κρουσμάτων στις 671.040. Στις ΜΕΘ 335 ασθενείς είναι διασωληνωμ­ένοι, ενώ άλλοι 206 εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Οι θάνατοι ήταν 30 και ο συνολικός αριθμός από την έναρξη της πανδημίας έφτασε τις 15.041. [SID:14692593]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece