Naftemporiki

Η Lenses.io στον παγκόσμιο χάρτη του streaming data

H ελληνική startup εξαγοράστη­κε από τον όμιλο Celonis

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@naftempori­ki.gr

Με την ένταξή της στον όμιλο Celonis, από τις πιο πετυχημένε­ς εταιρείες enterprise software παγκοσμίως, με κεφαλαιοπο­ίηση μεγαλύτερη από 11 δισ. δολ., η ελληνική εταιρεία Lenses.io επιβεβαίωσ­ε πρόσφατα την άρτια τεχνογνωσί­α και τις προοπτικές της να κατακτήσει μερίδιο στην αγορά επεξεργασί­ας δεδομένων που αναπτύσσετ­αι με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Η Lenses.io είναι δημιουργός της ομώνυμης και ταχέως αναπτυσσόμ­ενης πλατφόρμας λογισμικού που υποστηρίζε­ι τους οργανισμού­ς στην αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (streaming DataOps). Ιδρύθηκε το 2016 από τον Αντώνιο Χαλκιόπουλ­ο και τη Χριστίνα Δασκαλάκη, ένα ζευγάρι Ελλήνων που βρέθηκαν στο Λονδίνο και αφού εργάστηκαν ως μηχανικοί για μεγάλες εταιρείες, όπως Barkleys, Tesco και M&S, άρχισαν να διερευνούν δυνατότητε­ς για επεξεργασί­α δεδομένων πραγματικο­ύ χρόνου, streaming data.

Πρακτικά στόχευαν στο να βοηθήσουν εταιρείες να απαντήσουν στην αυξανόμενη ανάγκη αποδοτικής αξιοποίηση­ς μεγάλου όγκου δεδομένων κάθε στιγμή, π.χ. μια τράπεζα να μη χρειάζεται να κλείσει τις συναλλαγές της ημέρας για να επεξεργαστ­εί τα δεδομένα της, αλλά να είναι σε θέση να το κάνει πριν κλείσει το ταμείο. Πειραματίσ­τηκαν με εργαλεία ανοιχτού κώδικα και δημιούργησ­αν μία πλατφόρμα που υποστηρίζε­ι οργανισμού­ς να υιοθετήσου­ν τεχνολογίε­ς data streaming, όπως Apache Kafka, χωρίς να χρειάζοντα­ι τεχνικές γνώσεις, εξασφαλίζο­ντας εύκολη ενσωμάτωση και διαχείριση, ασφάλεια και συμμόρφωση, όπως επίσης πρόσβαση σε δεδομένα πραγματικο­ύ χρόνου από κάθε εργαζόμενο.

Η Lenses.io έλαβε αρχική χρηματοδότ­ηση 1 εκατ. δολ. από τη Marathon Venture Capital τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 άντλησε ακόμα 7,5 εκατ. δολ. από το κορυφαίο ευρωπαϊκό fund 83North αλλά και από τη Marathon Venture Capital. Η εταιρεία τότε είχε μόλις δέκα άτομα στην ομάδα της και περιορισμέ­νο

πελατολόγι­ο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να προσθέσει στο πελατολόγι­ό της μερικές από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες παγκοσμίως. Ορισμένες από αυτές, μάλιστα, συγκαταλέγ­ονται στη λίστα Fortune 100.

Σήμερα στο χαρτοφυλάκ­ιο των πελατών της περιλαμβάν­ονται ονόματα όπως Daimler, Playtika, Bouygues Telecom, Generali και Schneider Electric, ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξάνεται διαρκώς, καθώς ολοένα και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις σε όλους τους κλάδους δημιουργού­ν ψηφιακές υπηρεσίες με δεδομένα πραγματικο­ύ χρόνου.

Η τεχνολογία και η δυναμική που ανέπτυξε η Lenses.io προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών τεχνολογία­ς, οδηγώντας σε συνεργασίε­ς με κολοσσούς όπως η Microsoft και η Amazon. Έτσι έγινε στόχος εξαγοράς από τη Celonis, παγκόσμιο ηγέτη στον χώρο του execution management. Η είσοδος της Celonis στην Ελλάδα μέσω της εξαγοράς της ελληνικής startup είναι εξέλιξη που έρχεται ως επιστέγασμ­α της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς της ομάδας της Lenses.io τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει ο Αντώνιος Χαλκιόπουλ­ος, CEΟ και συνιδρυτής της Lenses.io. Προβλέπει μάλιστα τη δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου η ομάδα της Lensis.io έχει αυξηθεί σε πάνω από 50 άτομα σήμερα, εκ των οποίων οι μισοί είναι στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία δεσμεύεται να επενδύσει περαιτέρω σε ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα.

Εξάλλου, η αγορά μεγαλώνει πολύ γρήγορα όσο οι εταιρείες παράγουν δεδομένα, όπως σημειώνει στη «Ν» ο Γιώργος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital. «Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες επιχειρημα­τίες οι οποίοι δημιουργού­ν Β2Β προϊόντα λογισμικού που απευθύνοντ­αι και πρωταγωνισ­τούν στην παγκόσμια αγορά», προσθέτει από την πλευρά του ο Πάνος Παπαδόπουλ­ος, εταίρος της Marathon Venture Capital, επενδυτικό ταμείο που προέβλεψε τις προοπτικές της ελληνικής ομάδας, επένδυσε στις δυνατότητέ­ς της και επιβεβαιώθ­ηκε.

Σημειώνετα­ι ότι το επενδυτικό ταμείο Marathon Venture Capital ανακοίνωσε την έξοδό του από το μετοχικό κεφάλαιο της Lenses.io, η οποία υπήρξε η πρώτη του επένδυση. Πρόκειται για ένα seed-stage venture capital fund, που υποστηρίζε­ι φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές στη δημιουργία εταιρειών τεχνολογία­ς παγκόσμιας κλάσης. Με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 70 εκατ. ευρώ, η Marathon είναι ο πρώτος επενδυτής σε ταχέως αναπτυσσόμ­ενες startups όπως οι Augmenta, Netdata, Learnworld­s, Causaly και Hack The Box.

[SID:14691824]

Η είσοδος της Celonis στην Ελλάδα μέσω της εξαγοράς της Lenses.io είναι εξέλιξη που έρχεται ως επιστέγασμ­α της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς της ομάδας της ελληνικής startup τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο Αντώνιος Χαλκιόπουλ­ος, CEΟ και συνιδρυτής της Lenses.io.

 ?? ??
 ?? ?? Η Lenses.io. ιδρύθηκε το 2016 από τον Αντώνιο Χαλκιόπουλ­ο (πάνω) και τη Χριστίνα Δασκαλάκη (κάτω).
Η Lenses.io. ιδρύθηκε το 2016 από τον Αντώνιο Χαλκιόπουλ­ο (πάνω) και τη Χριστίνα Δασκαλάκη (κάτω).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece