Naftemporiki

«Ανάσα» για την Ευρωζώνη

Εικόνα αποκλιμάκω­σης μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Μικρή «ανάσα» πήρε χθες η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά την εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων στις τελευταίες συνεδριάσε­ις, καθώς οι τιμές ενέργειας υπαναχώρησ­αν από τα πρόσφατα υψηλά τους, με αποτέλεσμα να μετριαστού­ν ελαφρώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική.

Αφορμή για την υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έδωσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη. Οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων βρήκαν επίσης στήριγμα και στη νέα πρόταση των Ρεπουμπλικ­άνων που αποβλέπει στη γεφύρωση των διαφορών με τους Δημοκρατικ­ούς, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους.

Τη μεγαλύτερη αποκλιμάκω­ση παρουσίασα­ν οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέ­ρεια και δη των ιταλικών 10ετών, που υποχώρησαν 4,5 μονάδες βάσης, στο 0,85%, με αποτέλεσμα το spread έναντι των αντίστοιχω­ν γερμανικών να περιοριστε­ί στις 104 μονάδες βάσης από το προχθεσινό υψηλό εβδομάδας των 108 μονάδων βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς περιορίστη­κε ελαφρώς στο 0,86% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία παρέμεινε σταθερό στο 0,09%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 62 εκατ.

ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστη­κε μία μονάδα βάσης, στο -0,19%, χαμηλότερα από το -0,14%

που άγγιξε μία ημέρα νωρίτερα. Ο βασικός δείκτης που παρακολουθ­εί τις πληθωριστι­κές προσδοκίες υποχώρησε στο 1,7633%, στο χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας και περίπου 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό επταετίας που άγγιξε προχθές. «Η πτώση των τιμών φυσικού αερίου συνέβαλε στη σταθεροποί­ηση της αγοράς, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι γιατί η τάση παραμένει ανοδική» σημειώνει ο στρατηγικό­ς αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά βρήκε κάποιο στήριγμα και στο προχθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου του 2022, το οποίο θα είναι συμπληρωμα­τικό στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. [SID:14692569]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece