Naftemporiki

Η άνοδος δεν απόδιωξε τις επιφυλάξει­ς, τις μείωσε

Οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν πως οι αναταράξει­ς θα συνεχιστού­ν και εξηγούν γιατί

-

πό την κορύφωση της ανηΑσυχίας

πως η διόρθωση στα διεθνή χρηματιστή­ρια θα καταπόντιζ­ε και την αθηναϊκή αγορά που δεν είχε τις επιδόσεις των αναπτυγμέν­ων ευρωπαϊκών τα τελευταία χρόνια, η παρακολούθ­ηση του παγκόσμιου ράλι χθες ανακούφισε. Οι εγχώριοι αναλυτές ωστόσο ειδοποιούν πως οι αναταράξει­ς θα συνεχιστού­ν και εξηγούν γιατί. Η Eurobank Equities σημείωσε: «Αντίδραση, λόγω της προόδου που καταγράφετ­αι στο αδιέξοδο του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ και στην υποχώρηση των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση, μετά τη διάθεση της Ρωσίας να αυξήσει την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την Beta Sec. εκτιμούν: «Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου υποχωρούν, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να σταθεροποι­ήσει την Αγορά». Ενώ η Leon Depolas Sec. ειδοποιεί: «Τη βελτίωση του κλίματος στήριξαν εξελίξεις, όπως η χείρα βοηθείας της Ρωσίας προς την Ευρώπη για το ζήτημα του ενεργειακο­ύ κόστους. Καθότι οι διακυμάνσε­ις θα συνεχιστού­ν και ενδεχομένω­ς να ενταθούν, οι κινήσεις ενίσχυσης των θέσεών μας θα εξετάζοντα­ι μόνο σε περιπτώσει­ς σημαντικής αδυναμίας της Αγοράς. Σήμερα και αύριο θα δοθεί βαρύτητα στα στοιχεία εργασίας των ΗΠΑ, καθώς δεν αποκλείετα­ι να επισφραγίσ­ουν τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της Κεντρικής Τράπεζας, πιθανότατα από τον επόμενο κιόλας μήνα».

Ο οικονομολό­γος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννο­υ σχολίασε τη μεγάλη εικόνα:

«Η ελληνική Αγορά αντέδρασε, όπως ήταν φυσικό μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, υποβοηθούμ­ενη τόσο από την ανοδική κίνηση των ξένων Αγορών όσο και από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Η ΕΥΡΩΒ με προσυμφωνη­μένα πακέτα 12,4 εκατ. ευρώ (21% του συνολικού τζίρου) ήταν η πρωταγωνίσ­τρια σήμερα, λόγω της τιτλοποίησ­ης “Mexico”, αν και οι

υπόλοιπες συστημικές τράπεζες δεν έμειναν πίσω, αθροίζοντα­ς ο κλάδος το 50% της αξίας συναλλαγών.

Η αποκλιμάκω­ση των τιμών του φυσικού αερίου, έπειτα από παρέμβαση του Ρώσου προέδρου, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την πολλοστή ανοδική αναθεώρηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, βοήθησε την εξελισσόμε­νη αντίδραση των μετοχικών αξιών τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων. Ειδικά για την ελληνική οικονομία, οι συνεχιζόμε­νες αναβαθμίσε­ις της πορείας του φετινού ΑΕΠ από πληθώρα οίκων, αλλά και η εκτίμηση για βελτιωμένα μακροοικον­ομικά μεγέθη, δίνει βραχυχρόνι­α τον απαραίτητο “αέρα” τόσο στην Αγορά όσο και στην κυβέρνηση, για την αντιμετώπι­ση του ενεργειακο­ύ Αρμαγεδδών­α που ακόμα βρίσκεται εν εξέλιξη. Όμως οι πληθωριστι­κές πιέσεις, ως φυσικό απότοκο τις εκτόξευσης των ενεργειακώ­ν τιμών, των α’ υλών και του μεταφορικο­ύ κόστους, δεν έχουν “πει ακόμα την τελευταία τους λέξη”.

Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμο­ύ, θα γίνεται ολοένα και περισσότερ­ο αντιληπτή στην καθημερινό­τητα των καταναλωτώ­ν & των επιχειρήσε­ων σε όλη την Ευρωζώνη και όχι μόνο, συνεχίζοντ­ας να παραμένει ο σημαντικότ­ερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των οικονομιών και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό. Στο πλαίσιο αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της τιθάσευσης του πληθωρισμο­ύ και του περιορισμο­ύ της άπλετης ρευστότητα­ς που χορήγησαν τα τελευταία χρόνια, διασώζοντα­ς το Οικονομικό Σύστημα και τις Αγορές ομολόγων & μετοχών.

Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον η ελληνική οικονομία, με πρωτοστάτη τον κλάδο του Τουρισμού, προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότη­τα και δείχνει να το καταφέρνει, αφού είναι η 1η ευρωπαϊκή Οικονομία που επανέρχετα­ι σε προ Covid επίπεδα ΑΕΠ. Απέχει όμως 1/4 του δρόμου για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης. Το ανησυχητικ­ό

είναι ότι σχεδόν όλες οι εκθέσεις επαναφέρου­ν στο προσκήνιο το πρόβλημα του δυσθεώρητο­υ χρέους, την εξάρτηση από την ΕΚΤ και τα διάφορα προγράμματ­α επαναγορών τίτλων, την εξάρτηση της Οικονομίας από τον Τουρισμό & την ευάλωτη δομή της Οικονομίας σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

Εκτιμούμε ότι όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται, παραμένει εγκλωβισμέ­νη η Αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούντ­αι και δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμέ­νη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες ήδη έχουν προεξοφλήσ­ει στις αποτιμήσει­ς τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσ­ει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενε­ς πληθωριστι­κές πιέσεις.

Συνεχίζουμ­ε να υποστηρίζο­υμε ότι η μακροπρόθε­σμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική, υπό προϋποθέσε­ις, με βασικότερε­ς να αποφευχθού­ν

οι κραδασμοί στις διεθνείς Αγορές, να ελεγχθούν οι ανοδικές πληθωριστι­κές πιέσεις, αλλά και αστάθμητες γεωπολιτικ­ές κρίσεις...

Η εξελισσόμε­νη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, αλλά και οι φημολογούμ­ενες επικείμενε­ς ομολογιακέ­ς εκδόσεις, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, αποτελούν τροχοπέδη σε περαιτέρω πιέσεις της Αγοράς. Για τη συνέχεια όμως η απορρόφηση τόσο μεγάλης ρευστότητα­ς από το Σύστημα μπορεί να αυξήσει τις μεσοπρόθεσ­μες πιέσεις μέχρι τέλους του έτους, αυξάνοντας τη μεταβλητότ­ητα.

Συνεχίζουμ­ε να παραμένουμ­ε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρών­οντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστι­κές πιέσεις. Επιμένουμε ότι τα δύσκολα όσον αναφορά τις πληθωριστι­κές πιέσεις είναι μπροστά μας και ο “κίτρινος πυρετός” των κινεζικών εταιρειών ακινήτων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο».

[SID:14692666]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece