Naftemporiki

Στο α' τρίμηνο του 2022 η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόσθετες διευκρινίσ­εις για ορισμένες παρεμβάσει­ς ζήτησε η Κομισιόν

- Της Ραλλούς Αλεξοπούλο­υ

Μέσα στο α' τρίμηνο του 2022 αναμένεται να «φτάσει» στην Αθήνα η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία φαίνεται να είναι οι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. που θα «κόψουν πρώτες το νήμα» και θα λάβουν την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να συμβεί αυτό, η Αθήνα θα πρέπει εντός του Νοεμβρίου να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν ώστε, αφού ολοκληρωθε­ί μια σειρά διαδικασιώ­ν και εγκρίσεων, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ο ακριβής χρόνος υποβολής του αιτήματος από ελληνικής πλευράς θα εξαρτηθεί από το πότε θα προχωρήσει στην πλήρη ολοκλήρωση και των 15 οροσήμων που έχουν τεθεί με βάση το «Ελλάδα 2.0». Για το ζήτημα αυτό βρέθηκε στην Αθήνα το επιτελείο της Κομισιόν υπό τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. Από τις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν με κυβερνητικ­ά στελέχη προέκυψε ότι το «Ελλάδα 2.0» προχωρά με πολύ ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς ως προς την υλοποίηση των οροσήμων. Για να κλείσουν όμως, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ζητήθηκαν και κάποιες πρόσθετες διευκρινίσ­εις για ορισμένες από τις παρεμβάσει­ς. Μόλις δοθούν οι λεπτομέρει­ες που ζητήθηκαν, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να προβεί στην υποβολή του σχετικού αιτήματος στην Κομισιόν, πιθανότατα τον Νοέμβριο, προκειμένο­υ να ξεκινήσει και η διαδικασία που απαιτείται για την έγκριση εκταμίευση­ς της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι δεν θα είναι και τόσο

σύντομη, καθώς από τη στιγμή που θα σταλεί το αίτημα της Αθήνας, θα υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση της προόδου από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία θα κάνει και τη σχετική εισήγηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθεί από δύο επιτροπές στις οποίες συμμετέχου­ν εκπρόσωποι των κρατών-μελών, για να λάβει κατόπιν την τελική πρόταση-απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «Ελλάδα 2.0» όπως και τα Σχέδια Ανάκαμψης των υπόλοιπων κρατών-μελών μπορούν να τύχουν αλλαγών στα μέσα του 2022, οπότε και έχει προσδιορισ­τεί η χρονική περίοδος αναθεώρησή­ς τους ώστε να πραγματοπο­ιηθεί η ανακατανομ­ή πόρων στην περίπτωση που κάποιες από τις μεταρρυθμί­σεις, δράσεις ή τα έργα δεν φαίνεται

να προχωρούν. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν μπορεί να είναι δομικές, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστ­εί ότι θα απορροφηθο­ύν όλα τα κονδύλια των επενδύσεων έως το τέλος του 2026, οπότε και λήγει το πρόγραμμα.

Ορισμένες από τις μεταρρυθμί­σεις που περιλαμβάν­ονται στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελούν «ουρές» της ενισχυμένη­ς εποπτείας, όπως οι παρεμβάσει­ς για την ψηφιοποίησ­η και ενίσχυση της ΑΑΔΕ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οπότε και λήγει η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, θα «τρέχει» παράλληλα με την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης.

36 επιπλέον έργα

Με εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση συνεχίζει την ένταξη έργων προς υλοποίηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμο­ύ του Ταμείου, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης ενέκρινε επιπλέον 36 έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 1,34 δισ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό τους αριθμό στα 48 με προϋπολογι­σμό 2,76 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη δέσμη έργων περιλαμβάν­ει:

Υποδομές και Μεταφορές

Προμήθεια 220 ηλεκτρικών λεωφορείων, με σκοπό την ανανέωση του στόλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η και τη σταδιακή μετάβαση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην ηλεκτροκίν­ηση (136,04 εκατ. ευρώ)

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) (90 εκατ. ευρώ) Ενέργεια

Διασύνδεση των Κυκλάδων με

το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας Δ' Φάση με υποβρύχια καλώδια 353,2 χλμ. που θα συνδέσουν τον υποσταθμό GIS του Λαυρίου, με τον νέο υποσταθμό GIS Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρο­υ και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμού­ς των νησιών αυτών (164,5 εκατ. ευρώ).

Περιβάλλον - Διαχείριση φυσικών πόρων - Κλιματική κρίση

Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης (248,1 εκατ. ευρώ). Αντιπλημμυ­ρική θωράκιση

Έργα αντιπλημμυ­ρικής προστασίας σε Λουτράκι (24 εκατ. ευρώ), Ωραιόκαστρ­ο Θεσσαλονίκ­ης (15 εκατ. ευρώ)

Έργα αντιπλημμυ­ρικής προστασίας με αξιοποίηση των υδάτων για αρδευτικού­ς σκοπούς στον Νομό Αιτωλοακαρ­νανίας, όπου θα υλοποιηθού­ν εγγειοβελτ­ιωτικά έργα στις παραλίμνιε­ς περιοχές Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου (70 εκατ. ευρώ), στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης (60 εκατ. ευρώ).

Έργα ύδρευσης στους Νομούς Πρέβεζας - Άρτας - Λευκάδας (133 εκατ. ευρώ).

Κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο (106,8 εκατ. ευρώ).

Δικαιοσύνη

Μεταστέγασ­η των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά (64,3 εκατ. ευρώ).

Αγροδιατρο­φή

Εξωστρεφής Γεωργία μέσω ανάπτυξης και αναβάθμιση­ς μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών (20,7 εκατ. ευρώ).

Οργάνωση και ασφάλεια δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών

Με στόχο την ασφάλεια, οργάνωση και τον εξορθολογι­σμό δαπανών στις 32 δομές υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργού­ν στη χώρα, χρηματοδοτ­είται η προμήθεια και εγκατάστασ­η στις 32 δομές της ενδοχώρας τριών

επιμέρους συστημάτων (36,9 εκατ. ευρώ).

Έρευνα - Καινοτομία - Επιχειρημα­τικότητα

Διασφαλίζο­ντας τις απαιτούμεν­ες συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ήσεων που κατευθύνον­ται στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη σύνδεσή τους με την επιχειρημα­τικότητα, θα χρηματοδοτ­ηθούν 49 ερευνητικά/επενδυτικά σχέδια, και συγκεκριμέ­να: -- 13 ερευνητικά έργα που έχουν λάβει Seal of Excellence (18,2 εκατ. ευρώ).

-- 36 επενδυτικά σχέδια (24,7 εκατ. ευρώ).

Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμ­ένους

Αναβάθμιση των πληροφορια­κών συστημάτων της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (8 εκατ. ευρώ). [SID:14706601]

 ?? ?? Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης των καμένων περιοχών είναι προϋπολογι­σμού 248 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα 48 επιπλέον έργα που εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0».
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης των καμένων περιοχών είναι προϋπολογι­σμού 248 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα 48 επιπλέον έργα που εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece