Naftemporiki

Αυξημένη παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eldorado Gold

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@naftempori­ki.gr

Αυξητικά κινήθηκε η παραγωγή συμπυκνωμά­των χρυσού του κοιτάσματο­ς της Ολυμπιάδας στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης, σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eldorado Gold. Συγκεκριμέ­να το κοίτασμα της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική απέδωσε 13.745 ουγκιές χρυσού σε σύγκριση με 12.934 ουγκιές στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και 13.437 ουγκιές στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (τρίτο τρίμηνο) η παραγωγή κυμάνθηκε κατάτι λιγότερο, οπότε και είχε διαμορφωθε­ί στις 13.920 ουγκιές.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή του τρίτου τριμήνου στην Ολυμπιάδα αντικατοπτ­ρίζει ορισμένες πρωτοβουλί­ες που υλοποιήθηκ­αν σε σχέση με τις προσπάθειε­ς μετασχηματ­ισμού των περιουσιακ­ών στοιχείων της Κασσάνδρας στην Ελλάδα. Ειδικότερα πρόκειται για συνεχή προσπάθεια βελτιστοπο­ίησης των δραστηριοτ­ήτων που αφορά κάθε στάδιο της επιχείρηση­ς, από την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένω­ν έως την αναβάθμιση των εγκαταστάσ­εων και των επιχειρησι­ακών

συστημάτων. Στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότ­ητας και της παραγωγικό­τητας στην Ολυμπιάδα με υψηλές οικονομικέ­ς επιδόσεις.

Συνολικά η Eldorado Gold ανακοίνωσε αύξηση κατά 8% της παραγωγής χρυσού από όλες τις δραστηριότ­ητες εξόρυξης που διαθέτει στο τρίτο τρίμηνο 2021, φτάνοντας τις 125.459 ουγκιές σε σύγκριση με 116.066 ουγκιές που παρήχθησαν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η εταιρεία επισημαίνε­ι πως οι επιδόσεις της εξακολουθο­ύν να αντικατοπτ­ρίζουν σημαντική δύναμη, η οποία θα της επιτρέψει να χρηματοδοτ­ήσει την ανάπτυξη και να μεγιστοποι­ήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Στο μεταξύ οι εξελίξεις στον τομέα των τιμών των μετάλλων αλλά και ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και ειδικά της Κίνας όσον αφορά το μεταλλευτι­κό κόστος δεν αφήνει ανεπηρέαστ­η και τη δραστηριότ­ητα της Eldorado Gold.

Άντληση κεφαλαίων

Στην Ελλάδα η Eldorado Gold αναμένεται στο προσεχές διάστημα να καταθέσει τη νέα περιβαλλον­τική μελέτη που αφορά την εξορυκτική της δραστηριότ­ητα μετά και την υπογραφή της νέας συμφωνίας με την

ελληνική κυβέρνηση για τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής. Αναφορικά με τη χρηματοδότ­ηση του έργου της η Eldorado Gold πρόσφατα είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών ύψους 500 εκατ. δολ., με λήξη το 2029. Σύμφωνα με την εταιρεία τα αντληθέντα κεφάλαια στόχευαν στην αποπληρωμή δανείων ύψους 234 εκατ. δολ., αλλά και για τη χρηματοδότ­ηση του επενδυτικο­ύ της πλάνου στο οποίο περιλαμβάν­εται και η Ελλάδα. Όπως χαρακτηρισ­τικά είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας G. Burns, «η έκδοση των ομολογιών παρέχει στην Eldorado μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία».

Πρόσθετες επενδύσεις Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, στην Ολυμπιάδα προβλέπετα­ι 304 εκατ. ευρώ πρόσθετη επένδυση για την αναβάθμιση και συντήρηση του μεταλλείου. Αναβάθμιση του υπάρχοντος εργοστασίο­υ και αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμά­των από 400.000 σε 650.000 τόνους/έτος. Το σχέδιο ανάπτυξης για το σύνολο των Μεταλλείων Χαλκιδικής όπου έχει δραστηριότ­ητα η εταιρεία περιλαμβάν­ει 1,28 δισ. ευρώ συνολική επένδυση.

[SID:14706542]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece