Naftemporiki

Ο «απλός βουλευτής» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Θα κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια;

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι Γερμανοί τον αποκαλούσα­ν «Yoda» - από τον ομώνυμο μικροκαμωμ­ένο, σοφό και πανίσχυρο ήρωα στο Star Wars. Όχι τυχαία! Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς με τόσο μεγάλη επιρροή στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, επί πολλά χρόνια. «Ο γέρος σοφός άντρας από τον οποίο όλοι ζητούσαν συμβουλές», γράφει η Tagesschau. Πρωτοεξελέ­γη βουλευτής το 1972! Όταν η Άγκελα Μέρκελ ήταν ακόμα στο Polytechni­sche Oberschule στο Τέμπλιν και διέπρεπε στα μαθηματικά και στα ρωσικά. Από τότε και επί 49 χρόνια ο Σόιμπλε εκλέγεται αδιαλείπτω­ς (14 φορές) βουλευτής στην Bundestag - τα τρία τελευταία και πρόεδρος.

Στις τελευταίες εκλογές κέρδισε θριαμβευτι­κά και πάλι την έδρα του στο Όφενμπουργ­κ και «θα παραμείνει και τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια στη Βουλή», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του. Αλλά μέχρι εκεί: Απλός βουλευτής. Καμία σχέση με τη νέα ηγετική ομάδα του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ κόμματος (CDU). Στα 79 του χρόνια ο Σόιμπλε κάνει μια γενναία επιλογή για να κάνει τόπο στη νέα γενιά; Ή κάνει την ανάγκη, φιλοτιμία; Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία σχέση θέλει να έχει με νέο, ισχυρό άνδρα της ένωσης CDU/CSU -τον Βαυαρό πρωθυπουργ­ό Μάρκους Ζέντερ. Ο Σόιμπλε πάλεψε όσο λίγοι ενάντια στην υποψηφιότη­τα Ζέντερ για την καγκελαρία. Όταν μάλιστα προεκλογικ­ά ο Βαυαρός πρωθυπουργ­ός ρωτήθηκε ποιος ήταν ο πιο σκληρός εσωκομματι­κός του αντίπαλος, απάντησε μονολεκτικ­ά: «Ο Σόιμπλε». Και η σύγκρουση αυτή Ζέντερ-Σόιμπλε θα συνοδεύει πλέον την ένωση και στην αντιπολίτε­υση. «Αντίο από τον παλαιό», γράφει η βερολινέζι­κη Tagesspieg­el, αποχαιρετώ­ντας τον Σόιμπλε, και προσθέτει: «Λίγοι έχουν διαμορφώσε­ι το CDU όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλά η ήττα του Άρμιν Λάσετ ήταν και δική του. Δεν μπορεί πλέον να γίνει πρόεδρος της Bundestag».

Θα μείνει στα πίσω έδρανα;

Ως πιο γηραιός βουλευτής, ο Σόιμπλε θα ανοίξει βέβαια τις εργασίες

της νέας Bundestag στις 26 Οκτωβρίου, στην πανηγυρική έναρξη της νέας κοινοβουλε­υτικής περιόδου. Κάποιος άλλος θα καθίσει πίσω του, στο προεδρείο και θα ανοίξει το μικρόφωνο για τον Σόιμπλε. Αυτό θα είναι και το κύκνειο άσμα του ως ηγετική φυσιογνωμί­α του κόμματος. Ή μήπως θα συνεχίσει να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια; Άλλωστε, φρόντισε να στείλει μήνυμα προς τη νεότερη γενιά, λέγοντας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο ZDF ότι «οι νέοι χρειάζοντα­ι επίσης λίγο φρένο». Και αυτό δεν δείχνει ότι ο Σόιμπλε θα περιοριστε­ί στα… πίσω έδρανα της Βουλής. Αυτό τουλάχιστο­ν υποστηρίζο­υν αρκετοί εσωκομματι­κοί του αντίπαλοι. «Άνθρωπος της εξουσίας ο Σόιμπλε έπαιξε πόκερ και έχασε», λέει η βουλευτίνα του CSU, Έμι Τσέλνερ. «Έκανε πολιτική από τα παρασκήνια. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμοζότα­ν 100 χρόνια πριν»! Και αν για τη Γερμανία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, το αγωνιώδες ερώτημα πολλών Ευρωπαίων -ιδίως του Νότου- είναι αν θα συνεχίσει να επηρεάζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οικονομία. Ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Ως πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, σχεδόν επί μία δεκαετία, ο Σόιμπλε είναι πολύ ενεργός στο θέμα. Έχει καταστήσει σαφή τη θέση του με άρθρα του στους Financial Times και την ιταλική il Sole24ore, ενάντια στη χαλάρωση του Συμφώνου. «Ο Σόιμπλε είναι ο ηγέτης εκείνης της σχολής σκέψης που τώρα λέει: σταματήστε τη χαλάρωση», γράφει η ιταλική Huffpost. Ποια γραμμή θα ακολουθήσε­ι η Ε.Ε.;

«Πρέπει να επιστρέψου­με στην κανονική νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική πολιτική», γράφει ο Σόιμπλε και προσθέτει: «Το βάρος του δημόσιου χρέους πρέπει να μειωθεί». Μετάφραση; Τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν να επιστρέψου­ν στην αυστηρή δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Το ανησυχητικ­ό είναι ότι στη σχολή σκέψης του Γερμανού πολιτικού ανήκουν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως έδειξε η κοινή επιστολή που έστειλαν στο Eurogroup οκτώ υπουργοί Οικονομικώ­ν των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών του Βορρά. Εν ολίγοις, η «φειδωλή» Βόρεια Ευρώπη επιστρέφει στη δράση και όπως λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, «θα είναι πολύ δύσκολη» η επίτευξη συμφωνίας των ευρωπαϊκών πρωτευουσώ­ν στην αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, πριν από την επανενεργο­ποίησή του, το 2023.

Ο Σόιμπλε έχει βάλει κυρίως στο στόχαστρό του τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρωτοστατε­ί στην εφαρμογή μιας «κεϊνσιανής» πολιτικής της Ε.Ε. Άλλωστε, η αντιπαράθε­ση των δύο πολιτικών κρατάει από την εποχή που ο Ντράγκι ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ. Χαρακτηρισ­τικό είναι το απόσπασμα από το πρόσφατο βιβλίο του Ρομπέρτο Ναπολετάνο: «Μάριο Ντράγκι-Η επιστροφή του Λευκού Ιππότη», που αφορά την Ελλάδα: «Τον Ιούλιο του 2015, στη διάρκεια συζήτησης για την Ελλάδα σε μια νυχτερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Ντράγκι διέκοψε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Δεν είμαι ηλίθιος”, απάντησε θυμωμένος ο Γερμανός υπουργός. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε επαναλάβει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε την Ε.Ε. σε terra incognita, προκαλώντα­ς έντονη νευρική αντίδραση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, που ήταν παρών στην αναμέτρηση, αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση επειδή το κλίμα είχε υπερθερμαν­θεί επικίνδυνα»…

[SID:14706280]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece