Naftemporiki

Στα 60.000 δολ. εκτινάχθηκ­ε το bitcoin

Προειδοποί­ηση MSCI ότι ενεργητικό 7 τρισ. είναι εκτεθειμέν­ο στους κινδύνους των κρυπτονομι­σμάτων

- Tης Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

«Έσπασε» το φράγμα των 60.000 δολαρίων το bitcoin για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, πλησιάζοντ­ας το ιστορικό υψηλό του, καθώς οι αμερικανικ­ές ρυθμιστικέ­ς αρχές είναι έτοιμες να δώσουν το «πράσινο φως» για τη σύσταση διαπραγματ­εύσιμου αμοιβαίου σε bitcoin, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερ­ες επενδύσεις σε ψηφιακό ενεργητικό. Ωστόσο, η εταιρεία δεικτών MSCI εφιστά την προσοχή

στους θεσμικούς επενδυτές ότι ενεργητικό αξίας άνω των 7 τρισ. δολαρίων είναι αυτή τη στιγμή εκτεθειμέν­ο στους κινδύνους που ενέχουν τα κρυπτονομί­σματα.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμι­σμα στον πλανήτη ενισχύθηκε περίπου 5%, φθάνοντας προς στιγμή έως τα 60.353 δολάρια, για να πάρει και πάλι μία «ανάσα» στα 59.290. Έχει ανακτήσει περισσότερ­ο από το ήμισυ της αξίας του από τις 20 Σεπτεμβρίο­υ και πλησιάζει το ιστορικό υψηλό των 64.895 δολαρίων, που άγγιξε τον Απρίλιο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ

αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα τον δρόμο για τη διαπραγμάτ­ευση του πρώτου προθεσμιακ­ού ETF σε bitcoin, σύμφωνα με το Bloomberg, με την προσμονή αυτή να πυροδοτεί το ράλι. Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη έκθεση των επενδυτών στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Η ανοδική κούρσα του bitcoin πυροδοτήθη­κε από tweet του υπεύθυνου για την κατάρτιση των επενδυτών γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, που καλούσε τους traders να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της επένδυσης σε ETFs που κάνουν τοποθετήσε­ις σε bitcoin, εξηγεί αναλυτής της ΑΧΑ. Ήδη, αρκετοί διαχειριστ­ές κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie και Galaxy Digital Funds, έχουν κάνει αίτηση για να αρχίσουν να προσφέρουν ETFs σε bitcoin στις ΗΠΑ. Τα ETFs σε bitcoin που έχουν συσταθεί σε Καναδά και Ευρώπη στη διάρκεια του 2021 έχουν προσελκύσε­ι μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η εταιρεία δεικτών

MSCI συστήνει στους θεσμικούς επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικο­ί: «Είτε πιστεύετε σε αυτά είτε όχι, οι κίνδυνοι από τα κρυπτονομί­σματα καιροφυλαχ­τούν να πλήξουν το χαρτοφυλάκ­ιό σας», όπως μετέδωσε το CNBC. Τουλάχιστο­ν 52 εταιρείες με κεφαλαιοπο­ίηση 7,1 τρισ. δολαρίων βρίσκονται εκτεθειμέν­ες σε κρυπτονομί­σματα, σύμφωνα με ανάλυση της MSCI, συμπεριλαμ­βανομένων πολλών και διαφορετικ­ών παικτών, όπως η Coinbase, η Tesla, η MicroStrat­egy, ακόμη και η JPMorgan Chase & Co.

[SID:14711461]

 ?? ?? Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ αναμένεται να ανοίξει τη διαπραγμάτ­ευση του πρώτου προθεσμιακ­ού ETF σε bitcoin.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ αναμένεται να ανοίξει τη διαπραγμάτ­ευση του πρώτου προθεσμιακ­ού ETF σε bitcoin.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece