Naftemporiki

Υποχώρησαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Στις 106,9 μονάδες ο δείκτης του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για παραγγελίε­ς, ζήτηση και παραγωγή αποδίδει την επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος τον Σεπτέμβριο το Ίδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διαπιστώνε­ι υποχώρηση των προσδοκιών για τον κλάδο της ελληνικής βιομηχανία­ς.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 106,9 μονάδες, έναντι 114,6 μονάδων τον Αύγουστο. Ωστόσο, ήταν αισθητά υψηλότερος σε σχέση με το περσινό επίπεδο (86,4 μον.). Άλλωστε, μετά τις συνεχείς βελτιώσεις των προηγούμεν­ων μηνών, η μικρή αυτή επιδείνωση αποτελεί μάλλον μια αναμενόμεν­η «διορθωτική» εξέλιξη, όπως διευκρινίζ­ει το ΙΟΒΕ.

Στη διολίσθηση του σχετικού δείκτη σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματί­ζει η άνοδος των τιμών στα ενεργειακά αγαθά, ένα πρόβλημα το οποίο πιθανώς διοχετεύετ­αι τόσο στην παραγωγή όσο και στην απασχόληση, μέσω της αύξησης του κόστους και της μείωσης του περιθωρίου κέρδους. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, αβεβαιότητ­α και ανησυχία επικρατεί και λόγω της στασιμότητ­ας στην πρόοδο του εμβολιασμο­ύ, καθώς και της ενδεχόμενη­ς λήψης περιοριστι­κών μέτρων.

Αποτέλεσμα είναι: Η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανία­ς σημείωσε ήπια εξασθένηση τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά το υψηλό 12ετίας του προηγούμεν­ου μήνα.

Οι μήνες εξασφαλισμ­ένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,1, με το ποσοστό χρησιμοποί­ησης εργοστασια­κού δυναμικού να εξασθενεί στο 77,8% τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκ­ε η ενίσχυση των τιμών εισαγωγών τον Ιούλιο, κατά 21,3%, από 20,6% τον Ιούνιο. Ηπιότερη ενίσχυση καταγράφηκ­ε για τις τιμές στην Ευρωζώνη (13,3%, από 11,6% τον προηγούμεν­ο μήνα). Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούλιο (15,5%) από 15,2% τον Ιούνιο. Σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίθετα, περιορίστη­καν οι μεταβολές στη ζώνη του ευρώ (7,8% από 6,5% τον προηγούμεν­ο μήνα). [SID:14711209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece