Naftemporiki

«Σήμα» ανάκαμψης εκπέμπουν τα έσοδα μεγάλων επιχειρήσε­ων

Αυξημένος κατά 5,7 δισ., στα 23,05 δισ., ο τζίρος Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι

-

Πολύ μεγάλη αύξηση, κατά 5,7 δισ. ευρώ, στα έσοδα των επιχειρήσε­ων που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα Αύγουστο. Ο πιο «θερμός» μήνας του καλοκαιριο­ύ έκλεισε για τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις της χώρας με άθροισμα εσόδων 23,05 δισ. ευρώ, έναντι 17,38 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2020.

Το συγκεκριμέ­νο στατιστικό εύρημα -το οποίο προέρχεται από την επεξεργασί­α των δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσε­ων- επιβεβαιών­ει την πολύ καλή πορεία του τουρισμού κατά τον μήνα Αύγουστο και σε επίπεδο εσόδων (κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πορεία του ΑΕΠ), ενώ αποτελεί και έναν από τους σημαντικού­ς λόγους για τους οποίους το υπουργείο Οικονομικώ­ν κατέγραψε πολύ μεγάλη αύξηση, 29%, στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίο­υ (σ.σ.: τα έσοδα από τον ΦΠΑ που επιβάλλετα­ι στη δραστηριότ­ητα του Αυγούστου αποτυπώνον­ται στις δηλώσεις του Σεπτεμβρίο­υ και εισπράττον­ται μέσα στον συγκεκριμέ­νο μήνα).

Εντυπωσιακ­ό είναι το ποσοστό αύξησης των εσόδων από «δραστηριότ­ητα υπηρεσιών παροχής καταλύματο­ς και υπηρεσιών εστίασης». Πιο συγκεκριμέ­να, συγκεντρώθ­ηκε 1,487 δισ.

ευρώ, έναντι μόλις 686 εκατ. ευρώ πέρυσι, με το ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 116%.

Για το σύνολο των επιχειρήσε­ων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 23,051 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 32,6% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, που είχε ανέλθει σε 17,389 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του τομέα Δραστηριότ­ητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματο­ς και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 116,6%, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του τομέα Δραστηριότ­ητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, κατά 1,7%.

Για τις επιχειρήσε­ις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργία­ς τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 2,528 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 57,2% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, που είχε ανέλθει σε 1,607 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του κλάδου Καταλύματα, κατά 135,2%. Τη μικρότερη

αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020 παρουσίασα­ν οι επιχειρήσε­ις του κλάδου Δραστηριότ­ητες βιβλιοθηκώ­ν, αρχειοφυλα­κείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες, κατά 6,9%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσε­ις του κλάδου Δραστηριότ­ητες οργανώσεων, κατά 51,5%.

Ενισχυμένο και το λιανικό εμπόριο

Συγχρόνως, σημαντική άνοδο παρουσίασε τον Αύγουστο και ο τζίρος των επιχειρήσε­ων του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφι­κών βιβλίων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 2,72 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 14,4% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020 που είχε διαμορφωθε­ί σε 2,38 δισ. ευρώ και μείωση 13,7% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 που είχε διαμορφωθε­ί σε 3,15 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότ­ητες που παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020 είναι:

Λιανικό εμπόριο καλλυντικώ­ν και ειδών καλλωπισμο­ύ σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α, αύξηση 59,3%.

Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α, αύξηση 57,8%.

Η δραστηριότ­ητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020 είναι:

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαν­τουργικών προϊόντων σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α, μείωση 10,3%.

Επίσης, η τάξη οικονομική­ς δραστηριότ­ητας «Λιανικό εμπόριο καλλυντικώ­ν και ειδών καλλωπισμο­ύ σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α» που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, περιλαμβάν­ει λιανικό εμπόριο ειδών αρωματοποι­ίας, καλλυντικώ­ν και ειδών καλλωπισμο­ύ.

Η τάξη οικονομική­ς δραστηριότ­ητας «Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαν­τουργικών προϊόντων σε ειδικευμέν­α καταστήματ­α» που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, περιλαμβάν­ει το λιανικό εμπόριο υφασμάτων, νήματος πλεκτικής, βασικών υλικών για την κατασκευή κιλιμιών, ταπήτων τοίχου ή κεντημάτων, κλωστοϋφαν­τουργικών προϊόντων και ψιλικών, όπως βελόνες, κλωστές ραπτικής (ραφοκλωστέ­ς) κ.λπ.

[SID:14711005]

Οι ενισχυμένε­ς εισπράξεις Αυγούστου των επιχειρήσε­ων που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία επιβεβαιών­ουν τη θετική τουριστική πορεία και σε επίπεδο εσόδων, ενώ «εξηγούν» και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece