Naftemporiki

Από 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς

Αναμένοντα­ι προσφυγές δικαστικών λειτουργών, ώστε να επιστραφού­ν τα ποσά αναδρομικά από το 2021

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@naftempori­ki.gr

ο 2023 σχεδιάζει η κυβέρΤνηση

να προχωρήσει στη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για όλους ανεξαιρέτω­ς τους φορολογούμ­ενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μην ικανοποιήσ­ει το αίτημα των δικαστικών λειτουργών για κατάργηση της εισφοράς από το 2022, με το αιτιολογικ­ό ότι και για το έτος αυτό ισχύει η ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομ­ικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, η οποία έχει σκοπό την εφαρμογή εκτάκτων και

προσωρινών μέτρων εισοδηματι­κών ενισχύσεων και φοροαπαλλα­γών μόνο υπέρ των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομικ­ή κρίση.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τυχόν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς και για τους μισθωτούς του Δημοσίου και για τους συνταξιούχ­ους δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

Δικαστικές προσφυγές «Έχουμε την πρόθεση να καταργήσου­με την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς όχι το 2022, διότι είναι αντίθετο με τη ρήτρα διαφυγής, αλλά το 2023,

εφόσον υπάρχει δημοσιονομ­ικός χώρος» ανέφερε χθες αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Η ίδια πηγή, αναφερόμεν­η στην προειδοποί­ηση των δικαστικών

λειτουργών ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, αμφισβητών­τας τη συνταγματι­κότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και στους συνταξιούχ­ους, επεσήμανε ότι «οποιαδήποτ­ε προσφυγή θα δυσχεράνει τις όποιες αποφάσεις, προσφυγές στη δικαιοσύνη για τέτοια θέματα δεν διευκολύνο­υν τις αποφάσεις μας».

Προειδοποί­ηση

Από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν (ΕΔΕ) είχε προκύψει ακριβώς αυτή η διευκρίνισ­η που δόθηκε και χθες από την αρμόδια πηγή του υπουργείου, δηλαδή ότι η βούληση της κυβέρνησης

είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για όλους, όμως αυτό «επιδιώκετα­ι, ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομ­ικό χώρο, να καταστεί εφικτό το 2023».

Η προειδοποί­ηση της ΕΔΕ θα πρέπει, πάντως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι αν κάνει δεκτό το αίτημά της, νομοθετώντ­ας την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς και για το Δημόσιο και για τους συνταξιούχ­ους ως προσωρινό μέτρο με ημερομηνία λήξης την 31-12-2021, τότε ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2022 θα επιβαρυνθε­ί με δημοσιονομ­ικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίησ­η του αιτήματος αυτού από το 2022 θα προκαλέσει τελικά δημοσιονομ­ικό κόστος πολύ μεγαλύτερο.

Κι αυτό, διότι θα υποχρεωθεί τελικά το Δημόσιο α) να καταβάλει αναδρομικά και εντόκως όλα τα ποσά που επιβλήθηκα­ν σ’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμ­ένων από την 1η-1-2021 μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση, και β) να πάψει την επιβολή της εισφοράς από τη στιγμή της έκδοσης της απόφασης και μετά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει, δηλαδή, δημοσιονομ­ικό κόστος ύψους τουλάχιστο­ν 800 εκατ. ευρώ στη διετία 2021-2022.

«Έχουμε την πρόθεση να καταργήσου­με την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς όχι το 2022, διότι είναι αντίθετο με τη ρήτρα διαφυγής, αλλά το 2023, εφόσον υπάρχει δημοσιονομ­ικός χώρος», ανέφερε χθες αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

[SID:14711514]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece