Naftemporiki

H αύξηση εσόδων στο εννεάμηνο καλλιεργεί νέες προσδοκίες

Υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@naftempori­ki.gr

Προσδοκίες για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2021, αλλά και καλύτερες του αναμενομέν­ου δημοσιονομ­ικές επιδόσεις τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά δημιουργού­ν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι δημοσιονομ­ικές επιδόσεις του 9μήνου.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκ­ε πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά 29% έναντι του μηνιαίου στόχου, η οποία με τη σειρά της έφερε το σύνολο των φορολογικώ­ν εσόδων στα 33,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο, περίπου 2,8 δισ. ευρώ πάνω σε σχέση με πέρυσι και 943 εκατ. ευρώ πάνω συγκριτικά με τον στόχο του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς. Ανακοινώνο­ντας χθες τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας στο 9μηνο, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι «η σημαντική βελτίωση των φορολογικώ­ν εσόδων τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι μια ισχυρή ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπομέ­νου ανάκαμψη το 2021. Εφόσον επιβεβαιωθ­εί η τάση αυτή στους επόμενους μήνες από τα στοιχεία των εσόδων και τις άλλες μακροοικον­ομικές μεταβλητές, βελτιώνει τις δημοσιονομ­ικές προοπτικές για το 2021 και (ανάλογα με τη σύνθεση των εσόδων) πιθανώς και το 2022».

Μείωση πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς

Η μεγάλη αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων αποτυπώθηκ­ε και μέσα από τη σημαντική μείωση του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς. Στο 9μηνο εμφανίστηκ­ε έλλειμμα 10,148 δισ. ευρώ έναντι 11,269 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2020 και έναντι στόχου για έλλειμμα 13 δισ. ευρώ που είχε εγγραφεί στο μεσοπρόθεσ­μο. Οι βελτιωμένε­ς δημοσιονομ­ικές επιδόσεις του 9μήνου αποδίδοντα­ι

σε μεγάλο βαθμό στα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που συγκεντρώθ­ηκαν τον Σεπτέμβριο λόγω του φόρου εισοδήματο­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο εισπράχθηκ­αν οι πρώτες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς, οι οποίες ήταν προγραμματ­ισμένες να εισπραχθού­ν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν έγινε εξαιτίας των παρατάσεων. Επίσης, αναμένεται να καταγραφεί σημαντική αύξηση στα έσοδα του ΦΠΑ εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης εσόδων στις επιχειρήσε­ις μέσα στον Αύγουστο.

Η θετική πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο, για δύο λόγους: Τον Οκτώβριο καταβάλλετ­αι ο ΦΠΑ του γ’ τριμήνου ο οποίος αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένος (όπως προκύπτει και από την πορεία των επιχειρημα­τικών εσόδων τον Αύγουστο), ενώ είναι προγραμματ­ισμένη η είσπραξη διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ μέσα στον μήνα. Η προοπτική μικρότερου του προγραμματ­ισμένου πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς μέσα στο έτος (από το 7,3% που είναι ο στόχος αυτή τη στιγμή) αλλά και ταχύτερης ανάπτυξης από το 6,1%, δημιουργεί προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσε­ις νέων μέτρων πριν υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία της οικονομίας. Και όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά από αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή, το γεγονός ότι το πρωτογενές έλλειμμα ενδέχεται να κλείσει στο 7% του ΑΕΠ από 7,3% που εκτιμάται αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθε­ί να έχει πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα αλλά και κατακόρυφη αύξηση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού, σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2021, παρουσιάζε­ται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού ύψους 10,148 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13,011 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματ­ική έκθεση του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς (ΜΠΔΣ) 2022-2025 και ελλείμματο­ς 11,269 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε έλλειμμα ύψους 5,958 δισ. ευρώ, έναντι

στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8,855 δισ. ευρώ και πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς 7,011 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Αύξηση καθαρών εσόδων

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 39,452 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 1,360 δισ. ευρώ ή 3,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματ­ική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 42,771 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,152 δισ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33,728 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 943 δισ. ευρώ ή 2,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματ­ική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κυρίως λόγω των εσόδων που προήλθαν από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού θα πραγματοπο­ιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,320 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 208 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3,527 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,496 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 297 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού

ανήλθε στα 4,766 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,094 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, διότι η προκαταβολ­ή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (RRF) ποσού 2,31 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, εισπράχθηκ­ε τελικά τον προηγούμεν­ο μήνα. Συνεπώς, μη συμπεριλαμ­βανομένης της ανωτέρω προείσπραξ­ης, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 1,216 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην επεξηγηματ­ική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 5,261 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,213 δισ. ευρώ, αλλά εξαιρουμέν­ης της ανωτέρω προείσπραξ­ης από το RRF τα συνολικά έσοδα παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 1,097 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην επεξηγηματ­ική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,012 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,127 δισ. ευρώ ή 29,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Εκτιμάται ότι η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα της τουριστική­ς περιόδου, καθώς και στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων και τη συνακόλουθ­η πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίο­υ 2021.

Οι επιστροφές εσόδων του Σεπτεμβρίο­υ 2021 ανήλθαν σε 496 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 119 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (615 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Η πορεία των δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2021 ανήλθαν στα 49,6 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 1,503 δισ. ευρώ ή 2,9% έναντι του στόχου (51,103 δισ. ευρώ) που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματ­ική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Η υποεκτέλεσ­η του τακτικού προϋπολογι­σμού ύψους 1,089 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονι­σμό των επιχορηγήσ­εων προς ΟΚΑ ύψους 506 εκατ. ευρώ. Αναμένεται πλήρης απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων έως το τέλος του έτους. Επιπρόσθετ­α υπάρχει υποεκτέλεσ­η ύψους 409 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των λοιπών επιχορηγήσ­εων.

Αντίθετα, επιταχύνθη­καν οι πληρωμές που προορίζοντ­αι για την εξυπηρέτησ­η των σχετικών συμβάσεων των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων). Σε σχέση με τον αρχικό στόχο αυξήθηκαν κατά 683 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας παρουσίασα­ν μείωση σε σχέση με τον στόχο κατά 414 εκατ. ευρώ.

[SID:14711229]

Ανακοινώνο­ντας τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας στο 9μηνο, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι η σημαντική βελτίωση των φορολογικώ­ν εσόδων τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι μια ισχυρή ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπομέ­νου ανάκαμψη το 2021.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece