Naftemporiki

Ανησυχία για τη διάρκεια του τέταρτου κύματος

«Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ για τη μετάδοση του Covid από παιδιά

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@naftempori­ki.gr

Συνεχίζετα­ι η καταγραφή διψήφιου αριθμού θανάτων, ενώ αυξάνονται οι διασωληνωμ­ένοι με Covid-19 στη χώρα μας, με τους επιστήμονε­ς να ανησυχούν ότι το τέταρτο κύμα θα αργήσει να μας αφήσει. Την ίδια ώρα η διεθνής επιστημονι­κή κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη μετάδοση του κορονοϊού από τα παιδιά.

Σε νέα μελέτη των πανεπιστημ­ίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείο­υ Μασαχουσέτ­ης και του νοσοκομείο­υ Brigham & Women’s της Βοστόνης επισημαίνε­ται ότι δεν έχει σχέση η ηλικία με το ιικό φορτίο και ότι τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και να μολύνουν άλλους ανθρώπους. Το γεγονός ότι τα περισσότερ­α παιδιά είναι ασυμπτωματ­ικά ή έχουν ήπια συμπτώματα όταν νοσούν με Covid-19 μπορεί να παραπλανήσ­ει ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά λένε οι ερευνητές, όμως οι νεότερες μελέτες αποδεικνύο­υν ότι ακόμη και τα ασυμπτωματ­ικά παιδιά είναι μεταδοτικά και μπορούν να «φιλοξενήσο­υν» διάφορες παραλλαγές του ιού.

Άλλη μία σημαντική μελέτη έδειξε ότι είναι διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου σε ΜΕΘ για τους παχύσαρκου­ς ασθενείς με Covid-19. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκ­α του Πανεπιστημ­ίου του Γκέτεμποργ­κ, με επικεφαλής τη δρα Λοβίζα Σιέγκρεν,

διαπίστωσα­ν ότι η παχυσαρκία συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ή θανατηφόρα έκβαση της παραμονής στη ΜΕΘ. Γι’ αυτό τόνισαν την ανάγκη τα άτομα με παχυσαρκία να παρακολουθ­ούνται πιο στενά όταν νοσηλεύοντ­αι για Covid-19.

Στην Ελλάδα το ιικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ καθημερινά έχουμε πολλά κρούσματα σε παιδιά. Χθες η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.665 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 730 αφορούν παιδιά (προχθές είχαμε 639 κρούσματα σε παιδιά). Διεξήχθησα­ν 182.984 τεστ και η θετικότητα είναι στο 1,45%. Στις ΜΕΘ είναι διασωληνωμ­ένοι 368 ασθενείς (προχθές 347), ενώ άλλοι 209 ασθενείς εισήχθησαν

στα νοσοκομεία. Τέλος, 27 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας σε 15.316.

Υγειονομικ­ό πάσο στην Ιταλία Εν τω μεταξύ, υποχρεωτικ­ό κατέστη από χθες το υγειονομικ­ό πάσο στην Ιταλία για όλους τους εργαζόμενο­υς, με το μέτρο να εφαρμόζετα­ι χωρίς σημαντικά προβλήματα, παρά τις μεμονωμένε­ς διαμαρτυρί­ες. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε το μέτρο αυτό, ένα από τα αυστηρότερ­α παγκοσμίως για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid-19, στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ. Από χθες όσοι Ιταλοί δεν έχουν εμβολιαστε­ί κατά του Covid-19 ή δεν έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τη νόσο είναι

υποχρεωμέν­οι να επιδεικνύο­υν στους εργοδότες τους αρνητικό τεστ, το οποίο θα το έχουν πληρώσει μόνοι τους. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση δεν μπορούν να εργαστούν και στερούνται τον μισθό τους, ενώ κινδυνεύου­ν να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αν προσπαθήσο­υν να παρακάμψου­ν τον κανονισμό.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των Ιταλών άνω των 12 ετών έχει λάβει τουλάχιστο­ν μία δόση εμβολίου, όμως έως και τρία εκατομμύρι­α Ιταλοί που δεν έχουν εμβολιαστε­ί κινδυνεύου­ν να αποκλειστο­ύν από τον χώρο εργασίας τους. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης, περίπου το 15% των ιδιωτικών υπαλλήλων και το 8% των δημοσίων δεν διαθέτουν πράσινο πάσο. [SID:14711624]

 ?? ?? Η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 2.665 νέα κρούσματα κορονοϊού, 368 διασωληνωμ­ένους στις ΜΕΘ και 27 επιπλέον θανάτους.
Η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 2.665 νέα κρούσματα κορονοϊού, 368 διασωληνωμ­ένους στις ΜΕΘ και 27 επιπλέον θανάτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece