Naftemporiki

Απουσία από την εργασία λόγω καιρικών φαινομένων

Τι προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία

-

Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα επιβαρύνου­ν συχνά τους εργαζόμενο­υς. Η σχετική νομοθεσία εστιάζει όχι μόνο στην προστασία της υγείας τους, αλλά και στη διαφύλαξη του εισοδήματό­ς τους. Συγκεκριμέ­να διακρίνοντ­αι οι εξής περιπτώσει­ς:

Αδυναμία προσέλευση­ς στην εργασία: Στην περίπτωση που οι εργαζόμενο­ι, χωρίς δική τους υπαιτιότητ­α, δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους, δικαιούντα­ι κανονικά τις αποδοχές τους. Αρκεί αυτή η πρακτική αδυναμία μετακίνηση­ς να οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στις συνέπειές τους. Προϋπόθεση, όμως, είναι να έχει προηγηθεί τουλάχιστο­ν δεκαήμερη πραγματική εργασία. Ως «σπουδαίος λόγος» για μη μετάβαση στον χώρο εργασίας είναι η διακοπή των συγκοινωνι­ών, η επικινδυνό­τητα όλων των δρόμων και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, ακόμα και η χα- μηλή ορατότητα. Αν, όμως, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων η επιχείρηση ήταν αδύνατο να λειτουργήσ­ει, τότε εργοδότης και εργαζόμενο­ι απαλλάσσον­ται από τις υποχρεώσει­ς τους, δηλαδή τον μισθό και την παροχή εργασίας. Ειδικά, πάντως, για τον εργαζόμενο που δεν μετέβη στην επιχείρηση, ο εργοδότης δεν μπορεί να τον «χρεώσει» μονομερώς με ημέρα κανονικής άδειας.

Υγεία και ασφάλεια εργαζομένω­ν: Για εργαζόμενο­υς που απασχολούν­ται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις ώστε να παρέχεται προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να χορηγείται εξοπλισμός ατομικής προστασίας. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, στην περίπτωση των διανομέων, με το υπ. Εργασίας να αποσαφηνίζ­ει ότι οι επιχειρήσε­ις που τους απασχολούν πρέπει να προβούν στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτηση­ς, κατά τόπο, ακραίων καιρικών συνθηκών. [SID:14711228]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece