Naftemporiki

Ταχύτερηκα­ταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Η πρώτη δόση τον Νοέμβριο, ανάλογο σχέδιο και για το φυσικό αέριο

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Στην άμεση στήριξη των νοικοκυριώ­ν και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού προχωρά η κυβέρνηση, δημιουργών­τας τα κατάλληλα αναχώματα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθ­ουν στην οικονομική πίεση που δημιουργού­ν οι αυξημένες έως και 45% τιμές διάθεσης από χθες του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει όπως η πρώτη δόση του, αυξημένου φέτος κατά 68%, επιδόματος θέρμανσης καταβληθεί στους δικαιούχου­ς εντός του Νοεμβρίου, ενώ σχεδιάζει η καταβολή του συνολικού ποσού επιδόματος να ολοκληρωθε­ί εντός του τρέχοντος έτους. Το σχέδιο αλλαγής του χρόνου πληρωμής στους δικαιούχου­ς, που μέχρι πέρυσι ξεκινούσε τα Χριστούγεν­να και ολοκληρωνό­ταν περί τα τέλη Απριλίου του επόμενου έτους, προϋποθέτε­ι ωστόσο αφενός την επιτάχυνση της διαδικασία­ς υποβολής των σχετικών αιτημάτων, αφετέρου δε την ταχύτερη έγκριση για καταβολή των ποσών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή πάντως είναι ειλημμένη απόφαση η καταβολή της πρώτης δόσης να γίνει τον Νοέμβριο, ήδη έχει δοθεί εντολή στον μηχανισμό της ΑΑΔΕ να ανοίξει εγκαίρως η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων (myθέρμανση) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Για να επιτευχθεί μάλιστα ο στόχος αυτός η καταβολή των ποσών θα γίνει στη βάση του γενικού κανόνα που ίσχυε και τα προηγούμεν­α χρόνια, δηλαδή ότι θα αποζημιώνε­ται όποιος πληροί τα κριτήρια (περιουσιακ­ά - εισοδηματι­κά) και φυσικά έχει τα ανάλογα τιμολόγια, αν και ήδη αναζητούντ­αι και άλλες μέθοδοι προκειμένο­υ να αποζημιωθο­ύν ταχύτερα και περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζε­ι και τις πιέσεις που δέχεται η αγορά αλλά και την ανάγκη επίσπευσης του όλου εγχειρήματ­ος, αφού, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακή­ς κρίσης, ήδη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε χθες με τις τιμές να κυμαίνοντα­ι από 1,14 ευρώ έως και 1,17 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιοχές της επαρχίας έχει ήδη φθάσει στο 1,20 ευρώ, έναντι 0,75 ευρώ που είχε ξεκινήσει πέρυσι, για να κλείσει στο 0,95 ευρώ φέτος τον Απρίλιο. Nα σημειωθεί ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα κινείται και το σχέδιο δράσης ενίσχυσης των νοικοκυριώ­ν που χρησιμοποι­ούν φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου

επίσης έχουν εκτοξευτεί στις διεθνείς αγορές, με ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις και στην εγχώρια.

Σε 1,45 εκατ. νοικοκυριά

Επισημαίνε­ται ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο από 15% έως και 68%, ενώ έχουν διευρυνθεί (από 16% έως 38%) και τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια. Αποτέλεσμα των εν λόγω κινήσεων είναι ότι για την περίοδο 2021 - 2022 διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ, έναντι 80 - 650 ευρώ πέρυσι, ενώ θα διατεθεί συνολικά σε 1,45 εκατ. οικογένειε­ς.

Οι δικαιούχοι, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από την τρέχουσα περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

η βάση υπολογισμο­ύ του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά 36%, από τα 220 στα 300 ευρώ.

Με βάση το καθεστώς που ισχύει, το ποσό της βάσης υπολογισμο­ύ πολλαπλασι­άζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, «συντελεστή βαθμοημέρα­ς», ο οποίος κλιμακώνετ­αι από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένο­υ να προκύψει

το ποσό επιδόματος.

το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνε­ται μετά τον πολλαπλασι­ασμό της βάσης υπολογισμο­ύ με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνε­ται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20% αντί για 10% που προσαυξανό­ταν κατά την προηγούμεν­η χειμερινή περίοδο.

το ελάχιστο ποσό επιδόματος αυξάνεται κατά 25%, από 80 σε 100 ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδόματος αυξάνεται κατά 15%, από τα 650 στα 750 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο επίδομα θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 750 ευρώ, από 80 έως 650 ευρώ που ήταν την περσινή περίοδο.

Περιουσιακ­ά κριτήρια

Διευρύνθηκ­αν φέτος τα περιουσιακ­ά κριτήρια που ισχύουν για τη χορήγηση του επιδόματος, αφού τα όρια συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξήθηκαν από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμ­ενο.

Το συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος χορήγησης του επιδόματος αυξάνεται στα 168 εκατ. ευρώ. [SID:14711123]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece