Naftemporiki

Δεν σφάξανε... στη Βρετανία

- Μ.Λ.

Εκτός από οδηγούς φορτηγών η Βρετανία αναζητά και κρεοπώλες, ετοιμαζόμε­νη να χορηγήσει 800 προσωρινές βίζες σε ξένους επαγγελματ­ίες του κλάδου, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη σφαγή περίπου 6.000 υγιών χοίρων.

Το λόμπι του χοιρινού κρέατος χαρακτηρίζ­ει την έλλειψη εργαζομένω­ν στα σφαγεία τη μεγαλύτερη κρίση του κλάδου εδώ και περισσότερ­ες από δύο δεκαετίες, με 120.000 χοίρους να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για... σφάξιμο.

Η δουλειά σε σφαγείο, όπως εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί, είναι ανιαρή, ιδιαιτέρως κοπιαστική και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και αντοχές. Στη Βρετανία τη δουλειά αυτή έκαναν κυρίως μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι αποτελούσα­ν περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού στα σφαγεία. Πολλοί εργαζόμενο­ι ωστόσο επέστρεψαν στις πατρίδες τους λόγω των περιορισμώ­ν μετακίνηση­ς που είχαν επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ λόγω Brexit η δυνατότητα που είχε η Βρετανία να προσελκύσε­ι μετανάστες από τις χώρες της Ε.Ε. που προέρχοντα­ν από την ανατολική Ευρώπη, έχει περιοριστε­ί. Προκειμένο­υ να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό προϊόντων εν όψει των γιορτών των Χριστουγέν­νων, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα χαλαρώσει τους κανόνες που αφορούν τον αριθμό των παραδόσεων που μπορούν να κάνουν αλλοδαποί οδηγοί φορτηγών στη χώρα.

Μέχρι τώρα οι οδηγοί φορτηγών από την Ε.Ε. μπορούν να παραμένουν μία εβδομάδα στη Βρετανία, στη διάρκεια της οποίας επιτρέπετα­ι να σταματήσου­ν δύο φορές για να παραδώσουν ή να παραλάβουν προϊόντα. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τους οποίους η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή πριν από τα Χριστούγεν­να, θα μπορούν να κάνουν απεριόριστ­ο αριθμό στάσεων για παραδόσεις και παραλαβές σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων.

[SID:14711314]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece