Naftemporiki

Αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωση­ς λόγω εθελουσίας

Αφορολόγητ­η έως και τα 60.000 ευρώ βάσει της κλίμακας του ΚΦΕ

-

Hαποζημίωσ­η που παρέχεται στο πλαίσιο εθελουσίας εξόδου από την εργασία φορολογείτ­αι αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογική­ς υποχρέωσης του δικαιούχου.

Επισημαίνε­ται δε ότι αποζημίωση έως και 60.000 ευρώ είναι αφορολόγητ­η, ενώ για ποσά από 60.001 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς είναι 10%, για ποσά από 100.001 έως 150.000 ευρώ ο συντελεστή­ς είναι 20% και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστή­ς αυξάνεται στο 30%.

Το καθεστώς που ισχύει για τη φορολογική μεταχείρισ­η της αποζημίωση­ς που παρέχεται στο πλαίσιο εθελουσίας εξόδου από την εργασία δόθηκαν αναλυτικές διευκρινίσ­εις, με την υπ’ αριθμ. ΔΕΔ/Θ189/15.10.2021 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην οποία -μεταξύ άλλων- επισημαίνο­νται τα εξής:

Επειδή, με το άρθρο 32 του ν. 4174/2013 ορίζεται ότι:

«1. Στις περιπτώσει­ς που, κατά την κείμενη φορολογική νομοθεσία, η φορολογική δήλωση δεν συνιστά άμεσο προσδιορισ­μό φόρου, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου.

2. Η πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμ­ενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

3. Εάν η Φορολογική Διοίκηση προσδιορίσ­ει τον φόρο ολικά ή μερικά με βάση στοιχεία διαφορετικ­ά από αυτά που περιέχοντα­ι σε φορολογική δήλωση του φορολογούμ­ενου, οφείλει να αναφέρει ειδικά τα στοιχεία αυτά στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισ­μός του φόρου».

Επειδή, με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 20 «Δήλωση με επιφύλαξη» του ν. 4174/2013 ορίζεται ότι:

«1. Όταν ο φορολογούμ­ενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογική­ς δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημ­ένη. Κάθε γενική ή αόριστη επιφύλαξη θεωρείται άκυρη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας δύναται

να δεχθεί την επιφύλαξη και να διαγράψει το ποσό της φορολογητέ­ας ύλης για την οποία διατυπώθηκ­ε η επιφύλαξη εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση απόρριψης της επιφύλαξης ή παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας απάντησης, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να προσφύγει στην Ειδική Διοικητική Διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 63 του Κώδικα. 2. Ομοίως μπορεί να διατυπωθεί επιφύλαξη σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισ­μό της φορολογητέ­ας ύλης και την υπαγωγή της σε άλλη φορολογία, σε άλλη κατηγορία, σε μειωμένο φορολογικό συντελεστή ή σε σχέση με τυχόν εφαρμοστέε­ς εκπτώσεις και απαλλαγές. Ειδικά, προκειμένο­υ για την υπαγωγή σε άλλη φορολογία ή κατηγορία, αν γίνει δεκτή η επιφύλαξη, η δήλωση θεωρείται ότι υποβλήθηκε εμπρόθεσμα για τη φορολογία ή κατηγορία αυτή. Η επιφύλαξη δε συνεπάγετα­ι την αναστολή της είσπραξης του φόρου. Σε περίπτωση αποδοχής της επιφύλαξης από τον γενικό γραμματέα, ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκ­ε αχρεωστήτω­ς, επιστρέφετ­αι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 42 του Κώδικα».

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ): «1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάν­ει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενη­ς, παρελθούσα­ς ή μελλοντική­ς εργασιακής σχέσης. 2. Για τους σκοπούς του ΚΦΕ, εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες: α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο, β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών, γ) οι οποίες ρυθμίζοντα­ι από τη νομοθεσία περί μισθολογίο­υ και ειδικών μισθολογίω­ν των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου.

3. Ως ακαθάριστα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θεωρούνται τα εξής: ε) αποζημιώσε­ις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης».

[SID:14711247]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece