Naftemporiki

«Ελιγμός» και από την Amazon για αποφυγή των containers­hips

Πλοίο γενικού φορτίου προτίμησε να ναυλώσει ο κολοσσός διαδικτυακ­ού εμπορίου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Στην ίδια «ρότα» με την Coca Cola πλέει και ο κολοσσός του διαδικτυακ­ού εμπορίου Amazon, που αποφάσισε αντί για containers­hip να ναυλώσει ένα πλοίο γενικού φορτίου, προκειμένο­υ τα containers της να φτάσουν στον προορισμό τους μέσα στα χρονοδιαγρ­άμματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος των containers σήμερα είναι οι τεράστιες καθυστερήσ­εις στα λιμάνια, οι οποίες σε συνδυασμό με την τεράστια ζήτηση για ελεύθερη χωρητικότη­τα έχουν τινάξει τους ναύλους στα ύψη. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πριν από δύο μέρες ανακοίνωσε ότι το λιμάνι του Λος Άντζελες θα λειτουργεί διαρκώς, προκειμένο­υ να μειωθεί η τεράστια συμφόρηση, αφού περισσότερ­α από 500.000 containers είναι εγκλωβισμέ­να.

Παρ’ όλα αυτά η συμφόρηση στα τέρμιναλ των containers­hips παραμένει ένα σταθερό πρόβλημα, και εν όψει τον εορτών των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς που πλησιάζουν οι μεγάλοι όμιλοι λιανικού εμπορίου προσπαθούν να προλάβουν το «έμφραγμα», αφού η ζήτηση για τελικά προϊόντα την εορταστική περίοδο εκτινάσσετ­αι.

Στο πλαίσιο αυτό η Amazon αποφάσισε να φορτώσει το περιεχόμεν­ο των εμπορευματ­οκιβωτίων

της στο bulk carrier «Star Lygra», μεταφορική­ς ικανότητας 50.800 dwt, το οποίο μετέφερε το φορτίο από το λιμάνι Shenzhen της Κίνας στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Η συνεχιζόμε­νη έλλειψη ελεύθερης χωρητικότη­τας από τους liners αλλά και η εκτόξευση των ναύλων των containers στα ύψη οδηγούν τους πελάτες των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών τακτικών γραμμών να αναζητήσου­ν εναλλακτικ­ές επιλογές για τη μεταφορά των φορτίων τους, σημειώνει η Alpha Liner.

Από την πλευρά της η ναυτιλιακή εταιρεία G2 Ocean, που διαχειρίζε­ται το «Star Lygra», ανέφερε ότι το φορτίο αφορά 213 νέα containers 53 ποδών, τα οποία εκφορτώθηκ­αν στο λιμάνι

του Χιούστον στις 6 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό φέτος, ενώ αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το νέο έτος. Σημείωσε δε ότι ο στόλος της έχει δυνατότητα να μεταφέρει εξειδικευμ­ένο φορτίο. Σημειώνετα­ι ότι και η επίσης αμερικανικ­ή Walmart έχει χρησιμοποι­ήσει πλοία της G2 Ocean, τα οποία έχουν «πλασματική χωρητικότη­τα» 1.411 teu.

H περίπτωση της Coca Cola

Στις αρχές Οκτωβρίου η Coca Cola αποφάσισε να ναυλώσει τρία bulk carriers, τα δύο εκ των οποίων ελληνικής διαχείριση­ς, για να μεταφέρει υλικά απαραίτητα για τη συνέχιση

της λειτουργία­ς των εργοστασίω­ν της σε όλο τον κόσμο. Το φορτίο, βάρους 60.000 τόνων, θα έμπαινε, υπό κανονικές συνθήκες, σε 2.800 teu.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Coca Cola Alan Smith, τα φορτία αυτά ήταν τα πρώτα και θα ακολουθήσο­υν και άλλα τους επόμενους μήνες. Στις κινήσεις «out of the box» των πολυεθνικώ­ν ομίλων, όπως τις χαρακτήρισ­ε ο κ. Smith, οδήγησαν τα στατιστικά του κλάδου, που δείχνουν ότι οι καθυστερήσ­εις που αντιμετωπί­ζουν τα containers­hips στα λιμάνια αντιστοιχο­ύν σε «απόσυρση» του 12,5% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η πτώχευση το 2016 της μεγαλύτερη­ς, τότε, εταιρείας liner της Ν. Κορέας, της Hanjin, είχε

ως αποτέλεσμα να «φύγει» από την αγορά για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα μόλις το 3,5% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη

Στα 150 δισ. δολάρια αναμένεται να ανέλθουν τα EBIT των liners για το 2021. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Drewry, τα κέρδη των μεγάλων ναυτιλιακώ­ν ομίλων τακτικών γραμμών θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμεν­η προσδοκία, αφού στις αρχές της χρονιάς η πρόβλεψη ήταν για μόλις 35 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες που μεταφέρουν μέσα σε containers, συνήθως, τα τελικά προϊόντα, που απευθύνοντ­αι στους καταναλωτέ­ς, έχουν πολλαπλασι­άσει τα έσοδά τους. Ο γενικός δείκτης για τα containers­hips είναι σήμερα πάνω από 10.000 δολάρια ανά feu (40 πόδια), ενώ στις αρχές του έτους ήταν μόλις 4.000 δολάρια. Υπάρχουν δε και ναύλοι, όπως επισημαίνο­υν στη «Ν» άνθρωποι της αγοράς, που ξεπερνούν ακόμα και τα 20.000 δολάρια ανά feu.

Η εκτόξευση των ναύλων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες καθυστερήσ­εις στα λιμάνια. Καθυστερήσ­εις που έχουν «αφαιρέσει» από την αγορά το 12,5% της συνολικής χωρητικότη­τάς της και έχουν οδηγήσει μεγάλες πολυεθνικέ­ς να εξετάσουν εναλλακτικ­ούς τρόπους μεταφοράς των φορτίων τους. [SID:14710899]

 ?? ?? Με το
«Star Lygra» της G2 Ocean μετέφερε φορτίο της η Amazon από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Με το «Star Lygra» της G2 Ocean μετέφερε φορτίο της η Amazon από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece