Naftemporiki

Μειώθηκε η πειρατεία στον κόλπο της Γουινέας

Σημαντικά λιγότερες οι επιθέσεις στο εννεάμηνο, σύμφωνα με το Internatio­nal Maritime Bureau

-

Κατακόρυφη πτώση στις πειρατικές επιθέσεις στον κόλπο της Γουινέας στην Ανατολική Αφρική καταγράφου­ν για το εννεάμηνο του 2021 τα στοιχεία του Internatio­nal Maritime Bureau (IMB), στην Κουάλα Λουμπούρ.

Ειδικότερα, οι πειρατικές επιθέσεις στον κόλπο στο εννεάμηνο έφτασαν τις 28, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχαν ανέλθει σε 46. Ακόμα λιγότερες

ήταν οι επιθέσεις στη Νιγηρία, που βρίσκεται στον Κόλπο της Γουινέας. Καταγράφηκ­αν μόλις εννέα από 17 το 2020.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζ­ει το IMB, στο γ’ τρίμηνο του έτους μόλις ένας ναυτικός απήχθη από τους σύγχρονους πειρατές. Έναν χρόνο πριν οι ναυτικοί που απήχθησαν είχαν φτάσει συνολικά τους 31.

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει ότι η πειρατική δραστηριότ­ητα

έχει καμφθεί μέσα στη χρονιά, είναι και το ότι οι επιθέσεις σε πλοία κατά τη διάρκεια του τριμήνου έγιναν αποκλειστι­κά και μόνο έξω από λιμάνια, και όχι σε ακτίνα 100 ν.μ. όπως γινόταν πέρσι.

Πρόβλημα στη Σιγκαπούρη Αντίθετα όμως με τον Κόλπο της Γουινέας, όπου οι πειρατικές επιθέσεις περιορίστη­καν, για τα Στενά της Σιγκαπούρη­ς αναφέρθηκα­ν

20 περιστατικ­ά ένοπλης ληστείας - ο μεγαλύτερο­ς αριθμός που καταγράφηκ­ε από το 1991. Τα αναφερόμεν­α περιστατικ­ά στα Στενά της Σιγκαπούρη­ς είχαν φτάσει τα 15 το 2020 από μόλις ένα το 2019. Αυτές οι επιθέσεις πάντως χαρακτηρίζ­ονται ευκαιριακέ­ς, με το IMB να προειδοποι­εί όμως ότι οι δράστες αποτελούν άμεση απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε τέσσερα περιστατικ­ά, το πλήρωμα είτε απειλήθηκε είτε δέχθηκε επίθεση ή τραυματίστ­ηκε.

Τέλος, το IMB κατέγραψε αισθητή μείωση του αριθμού των περιστατικ­ών που αναφέρθηκα­ν στην Ινδονησία. Μόνο έξι περιστατικ­ά αναφέρθηκα­ν τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με 23 περιστατικ­ά την ίδια περίοδο το 2020.

[SID:14710999]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece