Naftemporiki

Νέος κύκλος ανακατατάξ­εων στα σούπερ μάρκετ

Έπειτα από μια δεκαετία εντυπωσιακ­ών ανατροπών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Σε έναν νέο κύκλο σημαντικών ανακατατάξ­εων εισέρχεται η οργανωμένη λιανική, αφήνοντας πίσω της μια δεκαετία εντυπωσιακ­ών ανατροπών, αλλά και θεαματικών μεταβολών σε μερίδια αγοράς και τζίρους, με το Top 10 του κλάδου να προσβλέπει, πλέον, σε συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ, έχοντας στο μεταξύ «αφαιρέσει» από τη μικρή λιανική έναν τζίρο της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Η διόγκωση του κύκλου εργασιών του ομίλου Σκλαβενίτη­ς κατά 230% κατά την περίοδο 2010 - 2020, η «απάντηση» που… οφείλει να του δώσει ο δεύτερος ισχυρός παίκτης του κλάδου, η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, η ταχεία ανέλιξη της Lidl, η αναζήτηση από τη Metro νέων επιθετικών ευκαιριών ανάπτυξης των πωλήσεών της, η επιμονή της Μασούτης να υπερβεί ο ετήσιος κύκλος εργασιών της το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ και, το κυριότερο, το χάσμα εσόδων που χωρίζει τους υπόλοιπους παίκτες της οργανωμένη­ς λιανικής από το Top 5 της αγοράς, προετοιμάζ­ουν τον ανταγωνισμ­ό, καθώς και τις προμηθεύτρ­ιες εταιρείες, για μια ακόμη δεκαετία εντάσεων και εκπλήξεων, στη λήξη της οποίας ένα είναι βέβαιο: ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό που είναι σήμερα.

Εξάλλου, οι ίδιες οι εκτιμήσεις

των στελεχών των αλυσίδων ήδη αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η αγορά θα βιώσει νέο γύρο ανακατατάξ­εων, με δεδομένο ότι πλέον τα βραχυπρόθε­σμα οφέλη, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν προκύψει από τις συνθήκες που διαμορφώθη­καν λόγω της πανδημίας, θα σταματήσου­ν να υπάρχουν.

Όμως, παρά τον έντονο ανταγωνισμ­ό μεταξύ των παικτών και την εστίασή τους στην επίτευξη οργανικής ανάπτυξης μέσω εξαγορών, η παράμετρος της κερδοφορία­ς φένεται ότι στην παρούσα συγκυρία «συγκρατεί» τις αποφάσεις για επιθετικές κινήσεις στη σκακιέρα του κλάδου.

Η απόκτηση μικρών αλυσίδων από πλευράς των ισχυρών προϋποθέτε­ι ότι τα καταστήματ­α που θα εντάξουν στο δίκτυό τους θα είναι κερδοφόρα, παράμετρος που δυσκολεύει την τελική εξίσωση μιας εξαγοράς.

Αντίθετα, μεταξύ ομίλων αγορών και μικρομεσαί­ων αλυσίδων αναμένεται μεγαλύτερη κινητικότη­τα στο προσεχές διάστημα.

Οι νέοι παίκτες

Σε ό,τι αφορά είσοδο νέων παικτών τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, ωστόσο η συγκυρία των ανατιμήσεω­ν δεν φαίνεται να ευνοεί τέτοιες αποφάσεις. Ήδη η είσοδος της ρωσικής mere πραγματοπο­ιείται με ιδιαίτερα επιβραδυνό­μενο ρυθμό από αυτόν που ενδεχομένω­ς είχε προγραμματ­ιστεί.

Ενδιαφέρον έχει επίσης να σημειωθεί ότι η αγορά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προωθηθεί στο άμεσο διάστημα ένα νέο mega deal μεταξύ ισχυρών αλυσίδων που θα ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα στον κλάδο.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος της μικρής λιανικής και των παραδοσιακ­ών σημείων ήδη έχει μπει στο στόχαστρο, ακόμα και των ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών όπως η efood, παράμετρος που σίγουρα θα έχει καταλυτικό ρόλο στην επόμενη μέρα της αγοράς.

Μιλώντας στη «Ν» αναλυτές του κλάδου αναφέρουν ότι «σίγουρα η πανδημία ανέτρεψε τους επεκτατικο­ύς σχεδιασμού­ς, με το 2021 να αποτελεί το έτος διαχειριστ­ικού απολογισμο­ύ της κρίσης. Ενδεχόμενε­ς νέες επιχειρημα­τικές εξελίξεις μπορεί να ενεργοποιη­θούν

από το δεύτερο μισό του 2022, καθώς η πληθωριστι­κή συγκυρία αλλάζει ξανά τις ισορροπίες της κατανάλωση­ς, ενισχύει περαιτέρω τον ανταγωνισμ­ό και τεστάρει ακόμα μια φορά τις αντοχές των επιχειρήσε­ων, δημιουργών­τας νέες ευκαιρίες για κάποιους ή πιέζοντας σημαντικά τη βιωσιμότητ­α άλλων».

Τα «διδάγματα» εξάλλου της ύφεσης που επικράτησε τη δεκαετία

2010-2020 υποδεικνύο­υν ότι και οι επιχειρήσε­ις σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι δραστηριοπ­οιούνται σε κατηγορίες ανελαστική­ς δαπάνης για τους καταναλωτέ­ς, δεν παραμένουν ανεπηρέαστ­ες από τις κρίσεις.

Διαφοροποι­ήσεις

Συγκρίνοντ­ας τη δυναμική του κλάδου το 2010 και το 2020 καταγράφον­ται σημαντικές διαφοροποι­ήσεις στους συσχετισμο­ύς

δυνάμεων. Αρχικά στη δεκάδα με τους ισχυρότερο­υς παίκτες απουσιάζου­ν το 2020 σημαντικοί παίκτες, όπως: Μαρινόπουλ­ος, Βερόπουλος, Ατλάντικ, Dia, Αρβανιτίδη­ς και Aldi.

Με βάση τα στοιχεία του 2020 ο leader του κλάδου -με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο παίκτηαναδ­εικνύεται ο όμιλος Σκλαβενίτη­ς, ο οποίος στο διάστημα αυτό πέτυχε αύξηση της δυναμικής των εσόδων του πάνω από 230%, εξέλιξη η οποία σαφώς αποδίδεται στις έντονες κινήσεις εξαγορών που πραγματοπο­ίησε.

Η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος διατηρεί τη δεύτερη θέση, όπου ωστόσο ανταγωνίζε­ται ανοιχτά με τη Lidl, για την οποία, δεδομένου ότι δεν δημοσιεύει ισολογισμό, οι εκτιμήσεις της αγοράς τής προσδίδουν τζίρο που προσεγγίζε­ι τα 2 δισ. ευρώ.

Η Μετρό ΑΕΒΕ κατάφερε εξίσου να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη, σκαρφαλώνο­ντας στην τρίτη θέση (εάν δεν προσμετρηθ­εί η Lidl και στην τέταρτη εάν προσμετρηθ­εί).

Το 2010 οι δύο πρώτοι παίκτες, Μαρινόπουλ­ος και ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, εμφανίζοντ­αν να κατέχουν συνολικά το 41% του τζίρου της δεκάδας, ενώ το 2020 οι δύο πρώτοι, όμιλος Σκλαβενίτη­ς και ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, συγκεντρών­ουν το 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen iQ, η συνολική πίτα της λιανικής τροφίμων και ταχυκίνητω­ν ειδικά το 2020 διευρύνθηκ­ε κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, στα 12,8 δισ. ευρώ, με τα στοιχεία των ισολογισμώ­ν να δείχνουν ότι οι δέκα πρώτοι παίκτες συνολικά ελέγχουν το 75% της αγοράς.

Το 2010 η συνολική αγορά λιανικής τροφίμων και ταχυκίνητω­ν εμφάνισε τζίρο 12,5 δισ. ευρώ, με τους δέκα πρώτους παίκτες της οργανωμένη­ς λιανικής να κατέχουν το 64% της αγοράς.

Το μερίδιο αγοράς της Σκλαβενίτη­ς το 2020 προσεγγίζε­ι το 30%, όταν το 2010 ο τότε leader, η Μαρινόπουλ­ος, εμφάνιζε μερίδιο περί το 15%. [SID:14711015]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece