Naftemporiki

Σε μία 8ετία έγιναν οι «ηχηρότερες» ανατροπές

-

Οι «ηχηρότερες» ανατροπές της δεκαετίας 2010 - 2020 συντελέστη­καν στην αγορά των σούπερ μάρκετ την περίοδο 2010-2017. Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2010, η γερμανική εκπτωτική αλυσίδα Aldi ανακοινώνε­ι την απόφασή της να αποχωρήσει οριστικά από την ελληνική αγορά, εξέλιξη που ενδυναμώνε­ι σημαντικά τη θέση του βασικότερο­υ ανταγωνιστ­ή της, της Lidl Hellas. Ακολουθεί το ίδιο διάστημα η εξαγορά της Dia Hellas από την Carrefour-Μαρινόπουλ­ος, ενώ δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2012, ο όμιλος Μαρινόπουλ­ος προχωρά στην εξαγορά του ποσοστού της Carrefour στην κοινοπραξί­α Carrefour Μαρινόπουλ­ος στην Ελλάδα. Ο ισχυρός γαλλικός λιανεμπορι­κός όμιλος αποχωρεί από την ελληνική αγορά ύστερα από παρουσία 20 χρόνων. Κλυδωνισμο­ύς στην αγορά προκάλεσε και η πτώχευση της Ατλάντικ.

Ακολουθεί μια τριετία «μεταμόρφωσ­ης», με αιχμή την περίοδο 2014-2016, καθώς μέσα από μια σειρά τολμηρών εξαγορών και ηχηρών στρατηγικώ­ν συμφωνιών άλλαξε χέρια ένα δίκτυο περίπου 593 καταστημάτ­ων.

Οι ανακατατάξ­εις ξεκινούν από την πρώτη επιθετική κίνηση της Σκλαβενίτη­ς, η οποία συντελείτα­ι τον Νοέμβριο του 2014, όταν προχωρά στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Makro Cash & Carry, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Σκλαβενίτη­ς αποκτά και τον έλεγχο του 60% της Χαλκιαδάκη­ς.

Στη συνέχεια, το έτος 2016 «χρωματίζετ­αι» από δύο εκ των μεγαλύτερω­ν deals στον κλάδο. Το πρώτο λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο με την εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλος από τη Metro ΑΕΒΕ, η οποία αλλάζει σελίδα στην ιστορία της.

Την ίδια περίοδο η Μαρινόπουλ­ος εμφανίζει πλέον έντονους τριγμούς, που απειλούν ευθέως σημαντική μερίδα προμηθευτώ­ν, με αποτέλεσμα έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία το 2016 να εξαγοράζετ­αι από τον Όμιλο Σκλαβενίτη και από την 1η Μαρτίου του 2017, το brand name του άλλοτε leader του κλάδου εξαφανίζετ­αι από την αγορά. Το 2016 χάνεται και το σήμα της Αρβανιτίδη­ςΚαρυπίδης.

Μετά το 2017 ακολουθεί μια περίοδος όπου συντελούντ­αι διάφορες απορροφήσε­ις μικρότερων αλυσίδων από μεγαλύτερο­υς παίκτες, ενώ τον Μάιο του 2018 γνωστοποιε­ίται ακόμα μια σημαντική εξαγορά, αυτή της Προμηθευτι­κής από τον όμιλο Μασούτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece