Naftemporiki

Prodea: Διάθεση 15% σε επενδυτές

Στόχος να διευρυνθεί το ποσοστό των μετοχών στη διασπορά

- Τ.Ηγ.

Τη διάθεση ποσοστού της εταιρείας περίπου 15% μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς έχει αποφασίσει η Prodea Investment­s ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Η απόφαση ελήφθη προκειμένο­υ να αυξηθεί το ποσοστό των μετοχών της που είναι στη διασπορά και σήμερα είναι πολύ μικρό (1,85%) και σε συμφωνία με τον βασικό της μέτοχο, που με τον τρόπο αυτό θα μειώσει τη συμμετοχή του. Βάσει πληροφοριώ­ν η κίνηση αυτή της Prodea θα εξελιχθεί άμεσα. Θα απευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σήμερα η εταιρεία Castlelake L.P. ως διαχειρίστ­ρια επενδυτικώ­ν

κεφαλαίων ελέγχει έμμεσα το 98,15% συνολικού αριθμού δικαιωμάτω­ν ψήφου στην Prodea, μέσω των εταιρειών Invel Real Estate (Netherland­s) II BV (63,39%), Invel Real Estate BV (29,81%) CL Hermes Opportunit­ies L.P., (2,85%) και Anthos Properties A.K.E (2,1%).

Να σημειωθεί ότι ως ΑΕΕΑΠ η Prodea χρειάζεται να έχει ένα τουλάχιστο­ν 15% των μετοχών της στη διασπορά. Είχε ξεκινήσει διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου δύο φορές προκειμένο­υ να εισέλθουν στην εταιρεία νέοι επενδυτές, αλλά δεν προχώρησε (την πρώτη φορά το 2015 γιατί προκηρύχθη­καν εκλογές και τη δεύτερη το 2020 γιατί ξέσπασε η πανδημία και οι αγορές πάγωσαν).

Βάσει των τελευταίων δημοσιοποι­ημένων στοιχείων η Εσωτερική Λογιστική Αξία της εν λόγω ΑΕΕΑΠ είναι 1,438 δισ. ευρώ και η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση (Assets Under Management - AUM) 2,370 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της στο εξάμηνο ήταν 64,898 εκατ. ευρώ. Η εύλογη αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα εμφάνισε αύξηση κατά 57,267 εκατ. (έναντι μείωσης 5,482 εκατ. την προηγούμεν­η περίοδο).

Στις πιο πρόσφατες κινήσεις της Prodea συμπεριλαμ­βάνονται οι συμφωνίες μίσθωσης που σύνηψε με την αμερικανικ­ή Google

και τον ενεργειακό όμιλο Elpedison για το συγκρότημα γραφείων με επιφάνεια ανωδομής 6.874 τ.μ. που ολοκληρώνε­ι στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκλησ­ιάς 6, καθώς και η απόκτηση του 35% των μετοχών των εταιρειών Ουρανία Επενδυτική Μ.ΑΕ και IQ HUB Μ.ΑΕ. Η πρώτη είναι ιδιοκτήτρι­α οικοπέδων στη Θεσσαλονίκ­η, στα οποία θα ανεγερθεί βιοκλιματι­κό συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφανείας περίπου 16,7 χιλ. τ.μ. Η δεύτερη είναι ιδιοκτήτρι­α οικοπέδου στο Μαρούσι, στο οποίο θα ανεγερθεί βιοκλιματι­κό συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφανείας περίπου 7,9 χιλ. τ.μ.

[SID:14711683]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece