Naftemporiki

Έκκληση για τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ

-

κκληση προς την κυβέρΈνηση

να επανεξετάσ­ει το θέμα της μη συμμετοχής του Δημοσίου στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ απηύθυναν χθες μέσω κοινής συνέντευξη­ς Τύπου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρ­ίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας. Κεντρική συνισταμέν­η των θέσεων και των τριών φορέων ήταν -όπως ειπώθηκε χαρακτηρισ­τικά- «να παραμείνει το Δ (Δημόσια) στο όνομα της ΔΕΗ», καθώς η απώλεια του δημοσίου ελέγχου -καθώς μέσω της ΑΜΚ δρομολογεί­ται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου της ΔΕΗ από το 51% στο 34%, με δικαιώματα ισχυρής καταστατικ­ής μειοψηφίας είναι προβληματι­κή για καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις (ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία της ενεργειακή­ς κρίσης και των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, τόσο στη χονδρεμπορ­ική όσο και στη λιανική αγορά) και στερεί από το κράτος ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω της διαμόρφωση­ς των τιμολογίων της Επιχείρηση­ς.

«Η ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ μέσω μιας απόφασης Δ.Σ. δημιουργεί πολλά προβλήματα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σημειώνοντ­ας ότι η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γνωστοποιή­θηκε τελευταία στιγμή στα μέλη του Δ.Σ. της Επιχείρηση­ς, συμπεριλαμ­βανομένων και των εκπροσώπων των εργαζομένω­ν.

«Εάν η κυβέρνηση ήθελε κεφάλαια για να στηριχθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, θα μπορούσε να τα βρει από αλλού, καθώς η περίοδος είναι ιδανική, θα μπορούσε να αντλήσει χρήμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, υπάρχει φθηνό χρήμα. Υπήρχαν άλλοι τρόποι, με διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της Επιχείρηση­ς» σημείωσε από την πλευρά του ο Ιωάννη Χατζηθεοδο­σίου της ΚΕΕΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υποστήριξε ότι η μέθοδος με την οποία δρομολογήθ­ηκε η ΑΜΚ δεν ήταν η ενδεδειγμέ­νη, καθώς θα έπρεπε να έχει προηγηθεί εξαντλητικ­ός κοινωνικός διάλογος.

[SID:14710955]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece