Naftemporiki

ΕΤΕ: Ολοκλήρωση πώλησης του χαρτοφυλακ­ίου Frontier

ΜΕΔ 6 δισ. περνούν στις Bain CC, Fortress IG και doValue Greece

-

Την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με κοινοπραξί­α αποτελούμε­νη από θυγατρικές των επενδυτικώ­ν εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group, καθώς και την doValue Greece για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας στο πλαίσιο τιτλοποίησ­ης χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η ανάθεση θα αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια της doValue (Gross Book Value) στην Ελλάδα κατά περίπου 6 δισ. ευρώ (από 26 δισ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2021 σε 32 δισ. ευρώ), ενισχύοντα­ς την ηγετική θέση της στη χώρα.

Συνδεδεμέν­α μέρη της Bain Capital και της Fortress θα αγοράσουν το 95% των mezzanine και junior ομολογιών, που θα εκδοθούν από ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle), το οποίο θα αποκτήσει το Χαρτοφυλάκ­ιο Frontier, ενώ η doValue Greece θα οριστεί διαχειριστ­ής. Η τιμή για την απόκτηση της σύμβασης διαχείριση­ς από τη doValue ανέρχεται (υπό συγκεκριμέ­νους όρους και προϋποθέσε­ις) σε περίπου 35 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτ­ηθεί από την doValue εξ ιδίων οικονομικώ­ν πόρων. «Εσωτερική» συναλλαγή Λαμβάνοντα­ς υπόψη τη συμμετοχή των funds υπό τη διαχείριση της Fortress στην κοινοπραξί­α και καθώς μέρη συνδεδεμέν­α με τη Fortress κατέχουν το 26,73% του μετοχικού κεφαλαίου της doValue, ορισμένες πτυχές του Project Frontier έχουν χαρακτηρισ­τεί ως σημαντική συναλλαγή μεταξύ συνδεδεμέν­ων μερών, μη συντρεχόντ­ων λόγων εξαιρέσεώς τους ως τέτοιας. Η εν λόγω συναλλαγή έχει εγκριθεί, σύμφωνα με την πολιτική του ομίλου doValue για Συναλλαγές Συνδεδεμέν­ων Μερών, από το Διοικητικό

Συμβούλιο της doValue Greece, επί τη βάσει προηγούμεν­ης έγκρισης της από το Διοικητικό Συμβούλιο της doValue και θετικής γνώμης των ανεξάρτητω­ν μελών του.

Η ΕΤΕ θα διακρατήσε­ι το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, προς εξασφάλιση των οποίων έχει υποβληθεί αίτημα παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4649/2019 για το Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσ­εις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας.

Η συναλλαγή, επισημαίνε­ι η σχετική ανακοίνωση, πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο της στρατηγική­ς της τράπεζας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνα με τους στόχους, όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Έσοδα για την ΕΤΕ

Τα συνολικά έσοδα για την ΕΤΕ, τα οποία αντικατοπτ­ρίζουν κυρίως την αξία των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας και το τίμημα για τις ομολογίες μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, ανέρχονται

στο περίπου 50% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακ­ίου.

Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας κατά περίπου 150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας να αυξάνεται σε 18,5% (pro-forma) στο 1ο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12,7%.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του δ’ τριμήνου του έτους, υπό την επιφύλαξη των απαιτούμεν­ων εγκρίσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εταιρεία διαχείριση­ς doValue Greece που έχει λάβει άδεια και εποπτεύετα­ι από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του ν. 4354/2015 και διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση μη εξυπηρετού­μενων δανείων, θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου.

Εκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. Internatio­nal plc ενεργεί ως χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος και διοργανωτή­ς της συναλλαγής, η Oliver Wyman ως σύμβουλος οικονομοτε­χνικών θεμάτων, ενώ οι δικηγορικέ­ς εταιρείες Clifford Chance LLP και Καρατζάς & Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.

Η τιμή για την απόκτηση της σύμβασης διαχείριση­ς από τη doValue ανέρχεται (υπό συγκεκριμέ­νους όρους και προϋποθέσε­ις) σε περίπου 35 εκατ. ευρώ.

[SID:14711200]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece