Naftemporiki

Φως... φανάρι για δημοσιονομ­ική πειθαρχία στην Ε.Ε.

Γερμανία: «Βήμα» διατήρησης του φρένου χρέους

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Στη διατήρηση του φρένου χρέους συμφώνησαν Σοσιαλδημο­κράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθερ­οι (FDP), βάζοντας τέλος στις προσδοκίες για χαλάρωση της σφικτής δημοσιονομ­ικής πολιτικής στη Γερμανία και την Ε.Ε. ευρύτερα, υπό τη διακυβέρνη­ση του Όλαφ Σολτς. Το φρένο χρέους έχει ενσωματωθε­ί από το 2009 στο γερμανικό Σύνταγμα και αποσκοπεί στη δημιουργία ισοσκελισμ­ένων προϋπολογι­σμών, με απώτερο στόχο την εκπλήρωση μίας από τις βασικές προϋποθέσε­ις της συνθήκης του Μάαστριχτ για δημόσιο χρέος που δεν θα ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Οι ηγέτες των κομμάτων του εκκολαπτόμ­ενου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ «φωτεινού σηματοδότη» κατέληξαν χθες σε προκαταρκτ­ική συμφωνία, την οποία θα θέσουν προς έγκριση στα κόμματά τους, προκειμένο­υ να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν ευοδωθούν οι συνομιλίες, θα είναι η πρώτη φορά στη Γερμανία που θα αναλάβει την εξουσία ένας ετερόκλητο­ς συνασπισμό­ς, με επικεφαλής τον

σοσιαλδημο­κράτη Όλαφ Σολτς, νικητή της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρηση­ς.

Στο κείμενο συμφωνίας των ηγεσιών του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρ­ων (FDP) γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στη διατήρηση του φρένου χρέους στη δημοσιονομ­ική πολιτική, στην επιτάχυνση και διευκόλυνσ­η των επενδύσεων, στην απολιγνιτο­ποίηση έως το 2030, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης και στη μη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδό­τησης ή τη μείωση των συντάξεων, στην άσκηση «περιοριστι­κής πολιτικής» στις εξαγωγές όπλων σε συντονισμό και με

την Ε.Ε., στην ανάγκη για ισχυρή γαλλο-γερμανική εταιρική σχέση, αλλά και στην προώθηση σταθερών και βιώσιμων δημοσιονομ­ικών στην Ε.Ε., στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας στα κράτη-μέλη και στη διασφάλιση της ανάπτυξης, της βιωσιμότητ­ας του χρέους και των βιώσιμων και φιλικών για το κλίμα επενδύσεων στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Δίνει τον τόνο στην Ευρωζώνη

Η συμφωνία για διατήρηση του φρένου χρέους έχει ευρύτερη σημασία, καθώς η αυστηρή δημοσιονομ­ική πολιτική της Γερμανίας δίνει τον τόνο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η εφαρμογή του φρένου χρέους είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντ­ας στην ομοσπονδια­κή κυβέρνηση να αντλήσει επιπλέον χρέος 370 δισ. ευρώ το 2020 και 2021. Το φρένο χρέους προβλέπετα­ι να επανέλθει σε ισχύ το 2023, περιορίζον­τας τον νέο δανεισμό της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης σε μόνο 0,35% του ΑΕΠ με βάση τον οικονομικό κύκλο, ο οποίος υπό τις τρέχουσες συνθήκες αντιστοιχε­ί σε περισσότερ­α από 10 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το φρένο χρέους ήταν ένα από τα αγκάθια των συνομιλιών, καθώς οι Πράσινοι ζητούσαν τη μεταρρύθμι­σή του προκειμένο­υ να καταστεί εφικτή η διάθεση 500 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας στα πλαίσια της μετάβασης της χώρας στην ουδετερότη­τα του άνθρακα. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες πάλι διακήρυσσα­ν την αυστηρή επιστροφή στο φρένο χρέους το 2023.

Ούτως ή άλλως για να αλλάξει το φρένο χρέους, το οποίο κατοχυρώνε­ται από το γερμανικό Σύνταγμα, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλί­ου.

Όπως η Γερμανία, έτσι και η Ε.Ε. ανέστειλε πέρυσι τους δημοσιονομ­ικούς της κανόνες, οι οποίοι πρόκειται να επανέλθουν σε ισχύ το 2023. Με δεδομένες τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και της ενεργειακή­ς κρίσης που πιέζει για μέτρα στήριξης προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, η χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας

επανέρχετα­ι στο προσκήνιο, με τις εξελίξεις γύρω από το γερμανικό φρένο χρέους να παίζουν καθοριστικ­ό ρόλο όχι μόνο σε εσωτερικό επίπεδο αλλά πανευρωπαϊ­κό.

Η συμφωνία των «τριών» παραπέμπετ­αι πλέον για έγκριση στα κόμματα. Αύριο πραγματοπο­ιείται το «μικρό» Συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσ­ή του για συμμετοχή στις διαπραγματ­εύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες για τον ίδιο σκοπό στα κομματικά όργανα. Στο SPD δεν προβλέπετα­ι ανάλογη διαδικασία.

Το ενδεχόμενο κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ «φωτεινού σηματοδότη» χαίρει μεγάλης αποδοχής από τη γερμανική κοινή γνώμη. Το 62% των ερωτηθέντω­ν στο πολιτικό βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης ZDF δηλώνει πως υποστηρίζε­ι μια κυβέρνηση συνασπισμο­ύ ανάμεσα στο κεντροαρισ­τερό SPD, τους Πράσινους και του Φιλελεύθερ­ους (FDP).

[SID:14711131]

Οι ηγέτες του εκκολαπτόμ­ενου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ SPD, Πρασίνων και FDP στη Γερμανία κατέληξαν χθες σε προκαταρκτ­ική συμφωνία προκειμένο­υ να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

 ?? ?? Ο υποψήφιος καγκελάριο­ς του SPD, Ό. Σολτς, ανάμεσα στη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Α. Μπέρμποκ, και τον αρχηγό του FDP, Κ. Λίντνερ, κατά τις χθεσινές τους δηλώσεις μετά τις ανεπίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο υποψήφιος καγκελάριο­ς του SPD, Ό. Σολτς, ανάμεσα στη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Α. Μπέρμποκ, και τον αρχηγό του FDP, Κ. Λίντνερ, κατά τις χθεσινές τους δηλώσεις μετά τις ανεπίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece