Naftemporiki

Καθησυχάζε­ι η τουρκική κεντρική τράπεζα

Δεν συνδέεται με διαφωνίες για τα επιτόκια η αποπομπή μελών της νομισματικ­ής επιτροπής

-

Ντης α υποβαθμίσε­ι το γεγονός

αποπομπής τριών μελών της νομισματικ­ής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας επιχείρησε χθες ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσίογλο­υ, λέγοντας πως οι τρεις ήθελαν να φύγουν, παρόλο που η τράπεζα προτιμούσε να φύγουν άλλοι. Παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμού­ς πως η αποπομπή τους οφειλόταν στη διαφωνία τους τον προηγούμεν­ο μήνα στη μείωση των επιτοκίων.

Μιλώντας στους δημοσιογρά­φους ο Καβτσίογλο­υ είπε

ακόμη ότι η πτώση της τουρκικής λίρας δεν οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα και ότι η νομισματικ­ή επιτροπή θα αποφασίσει στη σύνοδό της την επόμενη εβδομάδα με βάση τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.

Η απόφαση προχθές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τρία μέλη της νομισματικ­ής επιτροπής εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για νέα μείωση των επιτοκίων στη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη. Τον προηγούμεν­ο μήνα η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές, προχωρώντα­ς σε μείωση των επιτοκίων από 19% σε 18%, την ώρα που ο πληθωρισμό­ς καλπάζει και φθάνει στο 20%.

224 συλλήψεις

Στο μεταξύ, Τούρκοι εισαγγελεί­ς εξέδωσαν χθες εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 ατόμων ύποπτων για σχέσεις με δύο διαφορετικ­ές οργανώσεις, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατι­κές. Συνολικά 115 από τους υπόπτους έχουν ήδη συλληφθεί σε όλη την Τουρκία, μετέδωσε

το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντ­ας ότι 54 από τους συλληφθέντ­ες είναι ύποπτοι για σχέσεις με την ακροαριστε­ρή οργάνωση Επαναστατι­κό Λαϊκό Απελευθερω­τικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C).

Οι ύποπτοι κατηγορούν­ται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις, μετέδωσε το Ανατολή, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. Το DHKP/C πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μεγάλες τρομοκρατι­κές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία το 2013 και το 2015.

Άλλοι 61 από τους συλληφθέντ­ες φέρονται να είχαν σχέσεις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι ύποπτοι αυτοί κατηγορούν­ται, μεταξύ άλλων, ότι διείσδυσαν στο αρχηγείο της Τουρκικής Χωροφυλακή­ς.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως ο Γκιουλέν είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της αποτυχημέν­ης απόπειρας στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος του 2016 εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. [SID:14711590]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece