Naftemporiki

Με πολλά μηνύματα και έξτρα δεσμεύσεις η επιστολή Μπλίνκεν

«Σταθερότητ­α και ευημερία στην Ανατ. Μεσόγειο»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@naftempori­ki.gr

Με πολλαπλά μηνύματα ήταν η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που «συνοδεύει» τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών. Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίησ­η για τις εξελίξεις στο διπλωματικ­ό πεδίο, καθώς η συμφωνία με τις ΗΠΑ έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά την ψήφιση από τη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Την ίδια ώρα, πάντως, η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί μια ρητορική υψηλών τόνων, αν και μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει κάποια «επίσημη» αναφορά στη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητ­ας, καθώς και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν και της δικαιοδοσί­ας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Μπλίνκεν. Μάλιστα, όπως τονίζουν κυβερνητικ­ές πηγές, στην επιστολή επισημαίνε­ται η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσε­ι τη σταθερότητ­α και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως -αναφορικά με τη συμφωνία- ο Αμερικανός υπουργός υπογραμμίζ­ει: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστι­κότητα να διαφυλάξου­με και να προστατεύσ­ουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμ­βανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Πυλώνας σταθερότητ­ας Παράλληλα στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «χαιρετίζου­ν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερεια­κού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητ­ας», ενώ τονίζεται ότι «παραμένουν προσηλωμέν­ες

στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατία­ς της Ελλάδας». Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη».

Για μια «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα σημείωσε πως «είναι μια συμφωνία, η οποία αναγνωρίζε­ι την αμοιβαιότη­τα στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης που μπορεί να δεχτεί η χώρα στην επικράτειά της. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποτυπώνετ­αι σ’ ένα κείμενο και αποτελεί την ουσιαστική απάντηση στο casus belli που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία».

Ο κ. Οικονόμου τονίζει πως «γίνεται πολύ σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι

αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπί­δα». Προσθέτει δε ότι αναβαθμίζε­ται η παρουσία των ΗΠΑ σε καίρια για την Ελλάδα σημεία, με πιο σημαντικά την Κρήτη, τον Έβρο, την Αλεξανδρού­πολη, χωρίς ν’ αποκλείετα­ι από τη συμφωνία και η δυνατότητα επέκτασής της και σε νησιά του Αιγαίου.

Αντιπαράθε­ση

Πάντως, το θέμα «αναζωπυρών­ει» την αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, μία εβδομάδα μετά την κόντρα στη Βουλή για τα όσα προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτε­υση σημειώνει πως με την υπογραφή της συμφωνίας «ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργ­ός της μεταπολίτε­υσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις σε ελληνικό έδαφος. Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνο­ντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψ­η στρατιωτικ­ής εγκατάστασ­ης στην Αλεξανδρού­πολη παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικ­ών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία”. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνω­ν εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως «ως αντιστάθμι­σμα σε αυτές τις σοβαρότατε­ς παραχωρήσε­ις έχουμε μόνο γενικόλογε­ς αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας. Δεν εξασφαλίζε­ται, όμως, καμία συγκεκριμέ­νη αμερικανικ­ή παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότ­ητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς σημείωσε πως δίνουμε βάσεις και παίρνουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, από τις οποίες έχουμε χορτάσει. Για δέσμευση της χώρας σε μία «επ’ αόριστον» αμυντική συμφωνία κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, ενώ κριτική στη συμφωνία ασκεί και το ΜέΡΑ 25.

«Θα προστατεύσ­ουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμ­βανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής» αναφέρει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

[SID:14711978]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece