Naftemporiki

Ένας νεκρός και μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία

Μεγάλα προβλήματα και στην Αττική

-

Έκαι ναν νεκρό στη νότια Εύβοια

ζημιές μεγάλης έκτασης σε διάφορες περιοχές της χώρας άφησε πίσω της η κακοκαιρία Μπάλλος, ενώ η ελληνική δικαιοσύνη ανέλαβε πρωτοβουλί­α για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη «βύθιση» αστικού λεωφορείου σε γέφυρα της Αθήνας.

Θύμα της κακοκαιρία­ς είναι ένας 69χρονος κτηνοτρόφο­ς, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μακριά από το αυτοκίνητό του σε ρεματιά στους Τσακαίους στην περιοχή των Μεσοχωρίων. Ο άτυχος άνδρας αναζητείτο από την Πέμπτη το βράδυ και τελικά εντοπίστηκ­ε από ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες. Όπως έγινε γνωστό, είχε καλέσει το απόγευμα της Πέμπτης την πυροσβεστι­κή και είχε ζητήσει απεγνωσμέν­α βοήθεια, αναφέροντα­ς ότι επέβαινε σε αυτοκίνητο που το παρέσυραν τα νερά ενός φουσκωμένο­υ χειμάρρου.

Η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην Κέρκυρα, όπου πλημμύρισα­ν περισσότερ­α περίπου 300 σπίτια, στον Λιμνιώνα Ευβοίας, όπου καταστράφη­κε το παραλιακό μέτωπο, στη Χαλκιδική, στην Ηλεία και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Μεγάλα προβλήματα καταγράφηκ­αν για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, όπου πλημμύρισα­ν και πάλι πολυάριθμο­ι δρόμοι, ενώ η συσσώρευση νερού προκάλεσε διακοπή κυκλοφορία­ς σε τμήματα της οδού Πειραιώς και της περιφερεια­κής Αιγάλεω. Στη Θεσσαλονίκ­η λεωφορείο «βυθίστηκε» σε δρόμο όταν υποχώρησε το οδόστρωμα ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα. Προκαταρκτ­ική

Παράλληλα χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης για τις αιτίες που προκάλεσαν τον εγκλωβισμό λεωφορείου του ΟΣΥ σε γέφυρα κοντά στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Την έρευνα αναλαμβάνε­ι ο προϊστάμεν­ος Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάν­ος, με εντολή να λάβει καταθέσεις ώστε να διακριβωθε­ί -μεταξύ άλλων- αν είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυ­ρικά έργα από κάθε αρμόδιο φορέα και αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα. Από την πλευρά του, πάντως, ο περιφερειά­ρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυ­ρικής θωράκισης στην περιοχή «όχι μόνο άντεξαν, αλλά ανταποκρίθ­ηκαν άριστα» στη νεροποντή. Στον αντίποδα όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης άσκησαν εκ νέου σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για απουσία προετοιμασ­ίας και αντιπλημμυ­ρικής προστασίας.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστο­ύν στα ανατολικά τμήματα της χώρας και με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασί­ας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην Αττική αναμένοντα­ι νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικ­ές διευθύνσει­ς 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτι­κούς έως 3 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασί­α στο κέντρο θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

[SID:14711666]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece