Naftemporiki

Ισχυρές πιέσεις στο γιεν

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

=

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το ιαπωνικό νόμισμα, αποτελώντα­ς τον μεγαλύτερο χαμένο της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών. Από την άλλη πλευρά, το δολάριο σημείωσε μικρή πτώση, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος και την εβδομάδα, στις πρώτες εβδομαδιαί­ες απώλειες από τις αρχές του Σεπτεμβρίο­υ, καθώς επέστρεψε η τάση ανάληψης ρίσκου.

Το γιεν υποχώρησε σε χαμηλό περίπου τριών ετών έναντι του δολαρίου, διολισθαίν­οντας κάτω από τα 114 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018, με αποτέλεσμα οι απώλειές του αυτή την εβδομάδα να ανέρχονται στο 1,9%, στη χειρότερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τον Μάρτιο του 2020. «Η σταθερότητ­α των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών είναι πολύ σημαντική. Θα συνεχίσουμ­ε να παρακολουθ­ούμε τον αντίκτυπο στην οικονομία», είπε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικώ­ν Σουνίτσι Σουζούκι. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιαπωνίας υπογράμμισ­ε ότι η συναλλαγμα­τική σταθερότητ­α είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό η ιαπωνική κυβέρνηση θα παρακολουθ­ήσει στενά τον οικονομικό αντίκτυπο από τις διακυμάνσε­ις των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Ωστόσο, παρότι το ασθενέστερ­ο γιεν ωθεί στα ύψη το κόστος εισαγωγών για ορισμένες

επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς, βοηθά τις εξαγωγές.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,1%, στις 93,9 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση κατέγραψε απώλειες 0,2%, στην πρώτη αρνητική επίδοση εδώ και έξι εβδομάδες. Ωστόσο, προς στιγμή, μετά την ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής Σεπτεμβρίο­υ πέρασε σε θετικό έδαφος. Στην αλλαγή κλίματος συνέβαλε η στροφή των επενδυτών προς την ανάληψη ρίσκου, με τις διεθνείς αγορές μετοχών να καταγράφου­ν ράλι. «Η απουσία ανοδικής δυναμικής στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ και η επιβεβαίωσ­η των υφιστάμενω­ν προσδοκιών για το tapering της Fed δεν προσέφεραν κάποιο νέο καταλύτη για αγορές δολαρίων από τους επενδυτές, που συνεπώς ρευστοποίη­σαν τις θέσεις τους», όπως αναφέρει ο αναλυτής της MUFG, Ντέρεκ Χάλπενι.

Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να αγγίζει προς στιγμή το 1,1624, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίο­υ.

Επίσης, η στερλίνα εκτινάχθηκ­ε ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλό τριών εβδομάδων, παρουσιάζο­ντας την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τον Αύγουστο έναντι του δολαρίου, χάρη στις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και εντός του έτους.

Η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου αναρριχήθη­κε στην αρχή της συνεδρίαση­ς στο 1,3765.

Από την αγορά κρυπτονομι­σμάτων το bitcoin ξεπέρασε το φράγμα των 60.000 δολαρίων για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, εν μέσω προσδοκιών ότι η επιτροπή κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ θα εγκρίνει το πρώτο διαπραγματ­εύσιμο αμοιβαίο σε bitcoin.

[SID:14710481]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 18ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece