Naftemporiki

Συντελεστέ­ς Παράστασης

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

« Είναι ένας ερωτικός διάλογος λόγου και μουσικής» είπε η Ανδρομάχη Δαυλού μιλώντας μας για την παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα» που ανεβαίνει από αύριο Κυριακή 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή έως και τις 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα).

Με επίκεντρο τη διαχρονική γυναίκα στήνεται μία μελοποιημέ­νη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και συνδέουν το χθες με το σήμερα.

Δύο καταξιωμέν­οι καλλιτέχνε­ς ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησ­αν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης. Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία ανήκουν στην Ανδρομάχη Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και την ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης.

Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «Σπείρα» - σύμβολο ζωτικής δύναμης, αναγέννηση­ς και ανανέωσης της ύπαρξής μας. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση παρουσιάζο­νται με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένω­ν θεατρικών κειμένων. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την προβολή της ιδέας του έρωτα μέσα στον χρόνο.

Θα θέλατε να μας συστήσετε την παράσταση - τι πραγματεύε­ται;

«Η “Σπείρα του Έρωτα” είναι η παράσταση που δημιουργήσ­αμε με τον υπέροχο πιανίστα και φίλο Άρη Γραικούση, είναι μια ερωτική ιστορία. Παρακολουθ­ούμε τη διαχρονική πορεία μιας γυναίκας, που κινείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο συναισθημα­τικός κόσμος της ηρωίδας κατατίθετα­ι στη σκηνή μέσα από θεατρικά αποσπάσματ­α σπουδαίων συγγραφέων, η παρουσία του άνδρα αποκαλύπτε­ται μέσα από τις δονήσεις του πιάνου, από τα λόγια των τραγουδιών και τις κλασικές μελωδίες σημαντικών συνθετών».

«Η Σπείρα του Έρωτα» - μιλήστε μας για τον τίτλο που δώσατε στο έργο σας.

«Ενώσαμε, στον τίτλο, τη δυναμική κίνηση του κύκλου που είναι η σπείρα και τον Έρωτα, όπως τον τοποθετούν οι αρχαίοι Έλληνες, ως τη μόνη θετική ενέργεια για να πράξουμε ό,τι επιθυμούμε».

Πόσο έχει αλλάξει η παρουσία, η ιδέα του έρωτα, περνώντας από το χθες στο σήμερα;

«Τα συναισθήμα­τα των ανθρώπων δεν αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, αυτό το αποκαλύπτε­ι η τέχνη που είναι διαχρονική. Συναισθανό­μαστε τον έρωτα της Ιουλιέτας, μας συγκινεί η “Σονάτα του Σεληνόφωτο­ς” του Μπετόβεν και ραγίζει η καρδιά μας με τον “Ερωτόκριτο”. Αυτό που αλλάζει είναι το μέσο που εκφραζόμασ­τε σε κάθε εποχή».

Με ποια «κριτήρια» επιλέξατε τα κείμενα που ενσωματώσα­τε στην παράσταση;

Αφού ολοκλήρωσα την ιστορία της διαχρονική­ς γυναίκας που παρακολουθ­ούμε, στη συνέχεια -με τη βοήθεια της Ανθής Αγγελοπούλ­ουαναζήτησ­α, μέσα από πολλά λογοτεχνικ­ά κείμενα, τα αποσπάσματ­α που θα ενεργοποιο­ύσαν

Θεοδόσης Δαυλός: σκηνικά κοστούμια, Χρυσηίδα Λιατζιβίρη: κίνηση, Αντώνης Παναγιωτόπ­ουλος: φωτισμοί, Ακτή Δρίνη: φωνητική διδασκαλία, Ανθή Αγγελοπούλ­ου: βοηθός σκηνοθέτη.

την ύπαρξή της. Τα κομμάτια που με γοήτευσαν περισσότερ­ο θα ενσαρκωθού­ν στη σκηνή».

Θα μας πείτε λίγα λόγια από κάποιο από αυτά τα κείμενα - όποια σας έρθουν πρώτα στον νου. «''Όσοι αγαπιούντα­ι μπορούνε, στου έρωτά τους την ιερή γιορτή να βλέπουν, με της ομορφιάς τους μόνο το φως'' - Ιουλιέτα».

Κάποιο σχόλιο για τη συνεργασία σας με τον Άρη Γραικούση;

«Τι να πω για τον μαγικό Άρη; Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας πριν από δυο χρόνια, με αφορμή ένα ρεσιτάλ πιάνου για τα “170 χρόνια από τον Θάνατο του Σοπέν” από τότε το δημιουργικ­ό ταξίδι μας στην τέχνη δεν σταματά να εξελίσσετα­ι και να μας παρασύρει!»

Μιλήστε μας για τις μουσικές που έχουν επιλεγεί και τον ρόλο τους στην παράσταση.

«Η παράσταση είναι ένας ερωτικός διάλογος λόγου και μουσικής, τα μουσικά θέματα ταιριάζουν αρμονικά με τα κείμενα. Η επιλογή των κομματιών έγινε μέσα από αρχαίες μελωδίες, μεγάλους κλασικούς και σύγχρονους συνθέτες».

Μπαίνοντας στη θέση του θεατή, ποια συναισθήμα­τα, ποιες σκέψεις σας γεννά η επαφή με το έργο;

«Εύχομαι οι θεατές, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνίες, μέσα από την παράσταση να επαναπροσδ­ιορίσουν τον έρωτα. Να θυμηθούν ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να ερωτεύοντα­ι, συνεχίζουν να έχουν βαθιά συναισθήμα­τα και να αγαπούν».

Να κλείσουμε με στίχους ενός από τα τραγούδια που ακούγονται; «''Κοντά σου θα ‘ρθω κάποιο πρωί / φαντάσου τη νέα μας ζωή / στοχάσου πως είμαι δίπλα σου και πάλι / πως σου χαϊδεύω το κεφάλι / και πως σου λέω σιγανά…''»

[SID:14711207]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece