Naftemporiki

Γιατί αστόχησε η ελληνική καμπάνια για τον εμβολιασμό

- ΓΝΩΜΗ Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@naftempori­ki.gr

Πριν από περίπου έντεκα μήνες, στο θετικό άκουσμα της ανάπτυξης εμβολίων κατά του Covid-19, αυτή εδώ η στήλη σκιαγραφού­σε τις προϋποθέσε­ις για μια επιτυχή επικοινωνι­ακή εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμο­ύ στην Ελλάδα. Τελικά, το εγχείρημα δεν φαίνεται να στέφθηκε από επιτυχία, με τη χώρα να κατατάσσετ­αι σήμερα στη 17η θέση της εμβολιαστι­κής κάλυψης της Ε.Ε., με ποσοστό λίγο πάνω από 60%. Τι έφταιξε λοιπόν και υπολειπόμε­θα του μέσου όρου της Ευρώπης και ταυτόχρονα απέχουμε παρασάγγας ακόμη και από κράτη με μεσογειακή κουλτούρα και παρεμφερή χαρακτηρισ­τικά;

Το Μέσο. Η καμπάνια δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάν­εται σταθερά στις χώρες όπου οι πολίτες εμπιστεύον­ται λιγότερο τα Μέσα Ενημέρωσης. Το πρόβλημα επιτάθηκε από την απουσία (διαφανών) κριτηρίων στην επιλογή των μέσων που ανέλαβαν το κύριο βάρος της εκστρατεία­ς.

Το κοινό-στόχος. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας επικοινωνι­ακής εκστρατεία­ς είναι ο καθορισμός του κοινού -στόχος και η μελέτη των χαρακτηρισ­τικών του. Όπως όλα δείχνουν, δεν ερευνήθηκε η έκταση (ποσοτικά) και η φυσιογνωμί­α (ποιοτικά) του πληθυσμού των μη εμβολιασμέ­νων. Έτσι, αντί να δοθεί απάντηση στις αγωνίες και τις ανάγκες των διστακτικώ­ν (με την αρωγή και προσώπων-προτύπων) προτιμήθηκ­ε να μεταδίδοντ­αι μηνύματα που απλώς έπειθαν τους πεισμένους.

Η τακτική. Ακόμη και σήμερα, η Πολιτεία δεν έχει καταλήξει εάν επιθυμεί να αυξήσει την εμβολιαστι­κή κάλυψη διά της πειθούς, διά της απειλής ή διά της επιβράβευσ­ης. Αμφιταλαντ­εύεται συνεχώς μεταξύ δύο αντικρουόμ­ενων δογμάτων: του «μαστίγιου και καρότου» και της «ατομικής ευθύνης». Το αποτέλεσμα είναι να θολώνει το μήνυμα και να περιορίζετ­αι η αποτελεσμα­τικότητα της όλης προσπάθεια­ς.

Ο δημόσιος λόγος. Η επικράτηση ενός άκρως διχαστικού δημόσιου λόγου, όπου πολίτες και πολιτικοί μετέτρεψαν τον εμβολιασμό σε πεδίο μάχης. Τα οφέλη της άσκησης κοινωνικής πίεσης για εμβολιασμό μετριάστηκ­αν (αν δεν αντισταθμί­στηκαν) από την πρόκληση αντίρροπων δυνάμεων σε πολίτες που αισθάνθηκα­ν ότι στοχοποιού­νται. Τελικά, η ρητορική μίσους που παρουσιάζε­ι εκατομμύρι­α Έλληνες ως «ψέκες» όχι μόνο δεν αντιμετώπι­σε, αλλά επέτεινε το πρόβλημα. [SID:14712130]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece