Naftemporiki

Τα πρωτόγνωρα και τα συνήθη

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@naftempori­ki.gr

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές σκοντάψαμε στην ελληνική Ημέρα της Μαρμότας. Πάλι πρόβα τραγωδίας, με πάροδο, επεισόδια και στάσιμα;

Τα πρόσωπα έχουν όλα τα χαρακτηρισ­τικά του τραγικού, αν και ό,τι βαραίνει στην τραγωδία δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά όλο το σύστημα μέσα στο οποίο ενεργούν.

Έχεις την αίσθηση ότι οι μαθητές σε γέφυρες-θρανία για να γλιτώσουν από τη βροχή ή οι επιβάτες του βυθισμένου λεωφορείου χρειάζοντα­ι για να αποκτήσει πρόσωπο μια κατάσταση. Σύμφωνοι, «στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάν­ει το μεγαλύτερο τμήμα του Λεκανοπεδί­ου, έπεσαν την Πέμπτη 30 εκατ. τόνοι νερού. Είμαστε σε νέα φάση... χρειάζοντα­ι νέες δομές», αλλά γιατί θεωρείται περίπου φυσιολογικ­ό να μη λειτουργού­ν στοιχειωδώ­ς οι κλασικές; Κανείς δεν ζητάει δαμαστές της Φύσης, ιδίως όταν οι κ.σ. (κανονικές συνθήκες) είναι σε δύση, αλλά τα φρεάτια, που δεν είχαν καθαριστεί, δεν κολλάνε σε καμία εξίσωση με κλιματική κρίση.

«Του δήμου η ευθύνη ο καθαρισμός των φρεατίων και όχι των παιδιών», παραδέχτηκ­ε ο αντιδήμαρχ­ος Παιδείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφει­ας, με τα θρανία-γέφυρα. «Και μη μας πείτε ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα που μας χτύπησε η κακοκαιρία, γιατί τρεις μέρες τώρα μας έχετε πρήξει με τον “Μπάλλο” που έρχεται. Μη μας πείτε ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα που οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ εδώ και 10 χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ», ξεσπούν οι μαθητές.

Λιώνουν οι λέξεις. Από τη βροχή, από την ταραχή.

«Τα έργα θέλουν τον χρόνο τους». Ρευστές οι λέξεις, αφήνονται να σβήσουν, να τις πάρει το ποτάμι, να δικαιολογή­σουν, να ξεπλύνουν αδυναμίες. «Το έργο δεν έχει ολοκληρωθε­ί και μάλιστα το κρίσιμο σημείο που είναι αυτό της απορροής του Ιλισού». Αποστραγγί­ζονται οι λέξεις, στεγνώνουν, μα τα αλλόκοτα δεν δικαιώνουν. Ποιος και τι έργα κάνει, πώς τα κάνει, πώς (δεν) τα παραδίδει. Από τα απλά -καθαρισμού­ς- μέχρι διαχείριση­ς ομβρίων υδάτων και ρεμάτων.

Να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε, ζήτησε ο καθηγητής Διαχείριση­ς Φυσικών Καταστροφώ­ν Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζ­οντας τα «πρωτόγνωρα φαινόμενα σε φάση κλιματικής κρίσης».

Πολύ φοβάμαι ότι θα ξεχάσουμε τα συνήθη. Παραλείψει­ς και λειψές απαντήσεις. Μέχρι την επόμενη φορά.

[SID:14710737]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece