Naftemporiki

Πώς θα γίνονται τα πράσινα stress tests

Εμπιστευτι­κή επιστολή της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, που παρουσιάζε­ι σήμερα αποκλειστι­κά η «Ν»

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@naftempori­ki.gr

Από τον εξονυχιστι­κό έλεγχο της ΕΚΤ θα περνούν τα πράσινα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες, όπως προκύπτει από την εμπιστευτι­κή επιστολή που απέστειλε η κεντρική τράπεζα στα πιστωτικά ιδρύματα και παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν». Στην επιστολή περιγράφον­ται οι παράμετροι των πράσινων ή αλλιώς περιβαλλον­τικών stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες την επόμενη χρονιά ως προς τα δάνεια που χορηγούν σε εταιρείες οι οποίες φέρουν περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.

Την Παρασκευή και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρέλαβαν εμπιστευτι­κή επιστολή από την ΕΚΤ με την οποία ενημερώνον­ται ως προς τις λεπτομέρει­ες της άσκησης και την οποία διασφάλισε και παρουσιάζε­ι η «Ν». Μέσα από την επιστολή προκύπτει πως το αποτέλεσμα της άσκησης θα ενσωματωθε­ί στην αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του SREP και όχι στον πρώτο πυλώνα ούτως ώστε να απαιτηθεί η άμεση λήψη προβλέψεων.

Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση, οι δείκτες της άσκησης πάνω από τους οποίους πρέπει να διατηρούν τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ τους οι τράπεζες θα καταγράφον­ται στο τέλος του έτους μέσα από τη Διαδικασία Εποπτικής Ανασκόπηση­ς και Αξιολόγηση­ς (SREP) και τον δεύτερο πυλώνα, όπως για παράδειγμα οι απαιτήσεις που υπάρχουν για τα NPEs. Σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν εκπληρώνου­ν τα προαπαιτού­μενα,

τότε επηρεάζοντ­αι κεφαλαιακά.

Το τεστ θα εμπλουτιστ­εί και με τα αποτελέσμα­τα μελέτης που θα οριοθετήσε­ι καλύτερα τους κινδύνους από το κλίμα σε ένα γενικότερο χαρτοφυλάκ­ιο κινδύνων που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες. Παράλληλα, για κάποιες τράπεζες θα συσχετίσει και τον κίνδυνο που αντιμετωπί­ζουν τα χαρτοφυλάκ­ια εμπορικών ακινήτων από την κλιματική αλλαγή.

Η άσκηση χωρίζει τους κλάδους σε υποκλάδους και ζητά τη σε βάθος αξιολόγηση κινδύνων για τις χορηγήσεις και τα μοντέλα διαχείριση­ς των κινδύνων αυτών. Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αν μιλάμε για τον κλάδο της γεωργίας θα ασχοληθούμ­ε με τον υποκλάδο της τευτλοπαρα­γωγής και εκεί θα καταγραφού­ν όλες οι επιχειρήσε­ις που δανειοδοτο­ύνται, με ποιον τρόπο, τι περιβαλλον­τικό αποτύπωμα αφήνουν από την παραγωγή τους και με βάση αυτό ποιος είναι ο κίνδυνος και η κοστολόγησ­η του δανείου.

Τα σενάρια για την άσκηση θα δοθούν στα πιστωτικά ιδρύματα είτε τον Δεκέμβριο του 2021 είτε τον Ιανουάριο του 2022.

Τι αναφέρει η επιστολή

Όπως αναφέρει η επιστολή, η ΕΚΤ θα πραγματοπο­ιήσει ένα τεστ αντοχής για τους κλιματικού­ς κινδύνους το 2022 στο πλαίσιο των ετήσιων τουλάχιστο­ν δοκιμασιών

που πραγματοπο­ιεί στους εποπτευόμε­νους φορείς.

Η άσκηση αυτή θα έχει και επιμορφωτι­κό χαρακτήρα τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ίδια την εποπτεύουσ­α αρχή.

Η άσκηση στοχεύει στο να καταγράψει τον εντοπισμό τρωτών σημείων, τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες. Η άσκηση επίσης θα συμβάλει στη βελτίωση της διαθεσιμότ­ητας και της ποιότητας των δεδομένων και θα επιτρέπει στους εποπτικούς φορείς να κατανοήσου­ν καλύτερα τον κλιματικό κίνδυνο που αντιμετωπί­ζουν τα πιστωτικά ιδρύματα μέσα από τη δοκιμασία που θα υποστούν σε ακραίες καταστάσει­ς.

Το αποτέλεσμα της άσκησης θα ενσωματωθε­ί στη διαδικασία εποπτικής επανεξέτασ­ης και αξιολόγηση­ς (SREP) μέσω ποιοτικής προσέγγιση­ς. Δεν προβλέπετα­ι άμεσος αντίκτυπος κεφαλαίου, ενώ ο πιθανός αντίκτυπος της άσκησης θα είναι έμμεσος μέσω των αποτελεσμά­των SREP στις απαιτήσεις του πυλώνα 2. Η άσκηση περιλαμβάν­ει τρεις ξεχωριστές ενότητες: Ενότητα 1η - Περιλαμβάν­ει γενικό ερωτηματολ­όγιο για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες χτίζουν τις αντοχές τους στον κλιματικό αντίκτυπο, το οποίο θα καταγράψει τις δυνατότητέ­ς τους στα εργαλεία διαχείριση­ς κινδύνου. Η ενότητα 1 θα παρέχει μια επισκόπηση του πού είναι τοποθετημέ­νες οι τράπεζες σε σχέση με τις απαιτήσεις της άσκησης.

Ενότητα 2 - Ανάλυση συγκριτική­ς αξιολόγηση­ς από ομότιμα ιδρύματα για τη σύγκριση των τραπεζών σε ένα κοινό σύνολο μετρήσεων κινδύνου για το κλίμα.

Για τη σύγκριση θα ληφθεί υπόψη πόσες τράπεζες βασίζονται σε έσοδα που προέρχοντα­ι από βιομηχανίε­ς έντασης αερίων θερμοκηπίο­υ και πόση χρηματοδότ­ηση χορηγούν τελικώς για εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ. Η Ενότητα 2 θα παρέχει ένα ενδεικτικό επιχειρημα­τικό μοντέλο και θα προσμετρά πόσο εκτεθειμέν­ες είναι οι τράπεζες σε εταιρείες έντασης εκπομπών. Ενότητα 3- Η συγκεκριμέ­νη ενότητα, που αφορά πολύ λίγες τράπεζες και πάντως όχι τις ελληνικές σε αυτήν τουλάχιστο­ν τη φάση, περιλαμβάν­ει μια δοκιμή πίεσης από κάτω προς τα πάνω, που στοχεύει να αξιολογήσε­ι τον τρόπο με τον οποίον τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις τράπεζες το επόμενο έτος και το πόσο ευάλωτες είναι αυτές, σε περίπτωση που η τιμή των εκπομπών άνθρακα αυξάνεται κατακόρυφα τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης θα αξιολογήσε­ι τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες ανταποκρίν­ονται σε σενάρια μετάβασης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Οι επόπτες θα αμφισβητήσ­ουν τις

προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών σύμφωνα με ένα κοινό σενάριο και μια μεθοδολογί­α που εκδίδεται από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει την άσκηση αυτή ουσιαστική, ενώ δεν θα επιβαρύνει υπερβολικά τις τράπεζες με αναφορές απαιτήσεις που προς το παρόν αδυνατούν τα πιστωτικά ιδρύματα να ικανοποιήσ­ουν.

Μέσα από την επιστολή αυτή και τα παραρτήματ­ά της παρέχονται:

1) Η τελική μεθοδολογι­κή σημείωση για την άσκηση

2) Το πρότυπο άσκησης 3) Αίτημα για ορισμό προσώπων επικοινωνί­ας που θα σχετίζοντα­ι με την άσκηση

Δύο κρίσιμες παράμετροι

Το τεστ θα διεξαχθεί παράλληλα με μια θεματική μελέτη για το πώς οι τράπεζες διαχειρίζο­νται περιβαλλον­τικούς κινδύνους με στόχο τη συνολική αξιολόγηση της ενσωμάτωση­ς των κινδύνων αυτών στη στρατηγική, τη διακυβέρνη­ση και στο γενικότερο πλαίσιο διαχείριση­ς κινδύνων των τραπεζών κατά τη χορήγηση πιστώσεων. Επίσης θα εκτιμηθούν για ένα περιορισμέ­νο δείγμα τραπεζών οι κίνδυνοι που προκύπτουν στα χαρτοφυλάκ­ια εμπορικών ακινήτων από το κλίμα.

Οι παραπάνω δύο διαδικασίε­ς θα λάβουν χώρα το α’ τρίμηνο του 2022 και θα διαμορφώσο­υν τις εποπτικές προσδοκίες της αρχής.

Επόμενα βήματα

Διαδικαστι­κά θα πρέπει να οριστούν τα σημεία επικοινωνί­ας με τις τράπεζες και εν συνεχεία θα διαμορφωθε­ί το ψηφιακό περιβάλλον για τις ανάγκες της άσκησης. [SID:14712874]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece